Navijači Dinama (Reuters)
Navijači Dinama (Reuters)

UEFA kaznila Dinamo: Bez publike na evropskim gostovanjima i strategija iskorenjivanja nasilja

Vreme čitanja: 2min | ned. 20.08.23. | 08:53

Navijači protivničkih klubova moći će da prisustvuju utakmicama na Maksimiru

Kao da sinoćna eliminacija od AEK-a u Atini na putu ka grupnoj fazi Lige šampiona nije dovoljno zabolela Dinamo. Do drugog minuta nadoknade imali su vođstvo od 2:0, odnosno prednost 2:1 u ukupnom skoru dvomeča, a završilo se primanjem dva gola u sudijskoj nadoknadi. Dugo će krah u trećem kolu kvalifikacija peći Modre, naročito zbog načina na koji se dogodio, i gola njihovog bivšeg igrača Domagoja Vide nakon odbranjenog penala Dominika Livakovića, a Uefa je sipala so na ranu sancijama koje odredila za šampiona Hrvatske.

Zbog nemilih događaja koji su se dogodili pre deset dana u Atini, u kojima su glavni akteri bili gostujući navijači Dinama i domaće pristalice AEK-a, a koji su za posledicu imali nekolicinu povređenih i jednu preminulu osobu grčke nacionalnosti, hrvatski klub će do kraja takmičarske 2023/24 na gostujućim utakmicama u Evropi, bila to Liga Evrope ili Liga Konferencije, biti lišen svojih navijača. De fakto da je Dinamo mogao i teže da prođe, iako je zbog činjenice da se nemili događaji nisu odigrali na stadionu, donekle bilo jasno da neće biti izbačen iz evropskih takmičenja.

Izabrane vesti

"Prema proceni Uefe, sve utakmice u kojima učestvuju gostujući navijači GNK Dinama smatraju se visokorizičnim, a to je nažalost potvrđeno izuzetnom težinom incidenata zbog prisustva navijača GNK Dinamo u Atini, uprkos odluci da im ne budu dostupne karte za pomenutu utakmicu. To je takođe istaknuto u izvšetaju koji sadrži informacije o incidentima koje su grčke vlasti dostavile Uefi‘‘, stoji u saopštenju krovne organizacije evropskog fudbala.

Veto na podršku na gostovanjima nije jedina mera Uefe usmerena ka Dinamu. Naime, evropska fudbalska federacija tražila je od kluba sa Maksimira da u saradnji sa relevantnim političkim, javnosigurnosnim i fudbalskim telima u Hrvatskoj, osmisli i počne da sprovodi strategiju za iskorenjavanje nasilja u fudbalu koje se povezuje sa Dinamom. Uefa očekuje izveštaje s detaljima radnog plana u dogledno vremen.

‘‘Dok GNK Dinamo i njegovi protivnici moraju da daju sve od sebe kako bi sprečili navijače GNK Dinama da putuju, gostujuće ekipe koje putuju u Hrvatsku mogu i dalje dobijati predviđeni kontingent ulaznica, a GNK Dinamo i nadležna javna tela moraju poduzeti sve potrebne mere kako bi osigurali sigurnost gostujućih navijača‘‘, dodaje se u saopštenju u kojem se zaključuje: "UEFA će momentalno obavestiti nadležna tela zemalja/gradova domaćina o ovoj meri."

Već za četiri dana Dinamo će u plej-ofu za Ligu Evrope ugostiti prašku Spartu, a 31. avgusta zagrebački tim igraće utakmicu u Pragu... Jasno, bez podrške svojih navijača.


tagovi

Dinamo Zagrebnavijači

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara