Učinak Zvezdinih i Partizanovih reprezentativaca: Zadovoljni samo Ben, Suma i Degenek

Vreme čitanja: 5min | sre. 20.11.19. | 14:21

Mršav bilans

Pauza u klupskom fudbalu zbog reprezentativnih akcija je završena, igrači se vraćaju obavezama u klubovima.

Najviše reprezentativaca iz srpskog fudbala su dali Crvena zvezda i Partizan. Ukupno 16 u devet razčlitih državnih selekcija. Na selektorskim spiskovima se našlo po osam fudbalera Crvene zvezde i Partizana. Učinak im i nije baš neki kada se podvuče crta.

Izabrane vesti

Od trojice A reprezentativaca Srbije iz tabora večitih, igrao je samo jedan. Milan Rodić je odigrao ceo meč u remiju Srbije sa Ukrajinom (2:2) i pružio je slabu partiju. Prethodni meč protiv Luksemburga nije bio ni na klupi. Oba duela sa klupe za rezervne igrače su posmatrali  Nemanja Milunović i Nemanja Miletić, ali nisu dobili šansu da zaigraju. Milan Pavkov i Marko Gobeljić koji su takođe dobili pozive selektora Tumbakovića nisu mogli zbog povreda da mu se odazivu i preskoćili su reprezentativnu akciju.

Što se tiče “domaćih stranaca” iz tabora večitih, njihov učinak je za nijansu bolji. Zvezdin golman Milan Borjan se nije dobro proveo sa svojom Kanadom na odlučujućem gostovanju Amerikancima u borbi za plasman na završni turnir KONKAKAF Lige nacija. Primio je četiri gola u gostujućem porazu (1:4), ali se ne može reći da je snosio neku posebnu odgovornost jer su svi golovi bili praktično neodbranjivi. Njegov klupski kolega Miloš Degenek je prošao bolje. On je odigrao svih 90 minuta u kvalifikacionoj pobedi na gostovanju Jordanu (1:0) i najbitnije je da je sačuvao mrežu i upisao tri boda. Njegova Australija ima maksimalan učinak i završila je pola posla.

Partizanov Crnogorac Igor Vujačić je sa klupe posmatrao kvalifikacioni brodolom njegovih Sokolova na Vembliju i verovatno mu je bilo drago što nije morao da bude na terenu dok je Gordi Albion rešetao mrežu Crne Gore (7:0). Šansu je dobio nekoliko dana kasnije kao starter u prijateljskom meču protiv Belorusije (2:0) i dobro je odradio posao.

Jedini reprezentativac “večitih” sa konkretnim učinkom je bio Sejduba Suma koji je sa Gvinejom imao ispite u kvalifikacijama za Kup afričkih nacija. U veoma vrednom gostujućem remiju sa Malijem (2:2) nije dobio šansu, ali je u pobedio protiv Namibije (2:0) bio starter i upisao asistenciju posle čega je zamenjen. Sumina Gvineja je u jako dobroj poziciji sa četiri boda pred dvomeč sa autsajderom Čadom i na odličnom je putu da se plasira na KAF.

Možda i najzadovoljniji se sa reprezentativne akcije vraća Zvezdin unoiverzalac El Fardu Ben. On je sa svojom skromnom selekcijom Komorskih Ostrva napravio rezultat vredan poštovanja u kvalifikacijama za Kup afričkih nacija. Nije upisao gol ili asistenciju, ali je kao najbolji igrač tima ima značajan udeo u iznenađujućoj pobedi nad Togom u gostima (1:0) i vrlo vrednom remiju sa Egiptom (0:0) na novootvorenom stadionu na Komorima. Iako su Egipat i Togo favoriti u grupi, Benovi Komori se trenutno nalaze na pravom mestu sa četiri boda, Egiupat i Kenija imaju po dva, a Togo jedan. Slede dva meča sa Kenijom koja je objektivno slabija od Toga i Egipta i ako Benova ekipa tu napravi dobre rezutete, biće jako blizu istorijskog plasmana na prvo veliko takmičenje.

Takuma Asano je opet bio član selekcije Japana, ali bez bitnog učinka. U vrlo važnoj gostujućoj pobedi u Južnoj Koreji (2:0) nije ulazio u igru, ali mu je selektor dao šansu u prijateljskom meču protiv Venecuele u kojem su Samuraji doživeli debakl (1:4), a on je zamenjen. Bibras Natho je igrao, ali se nije radovao. Kao kapiten Izraela je odigrao dva puta po 90 minuta u kvalifikacionim duelima za EP, ali je u oba duela doživeo poraze. Prvo od Poljske, pa potom i od Severne Makedonije.

Što se mladih reprezentativaca tiče, ni oni se nisu proslavili. Zvezdin Njegoš Petrović je odigrao dobrih sat vremena u ubedljivom trijumfu Orlića nad Estonijom (6:0), ali je u onom bitnijem meču protiv Rusije zamenjen na poluvremenu i podbacio je kao ceo tim. Mladi Gavrić je dobio šansu da uđe protiv Estonije, dok ga protiv Rusa nije bilo ni na klupi. Baš kao ni Partizanovih bisera Strahinje Pavlovića i Filipa Stevanovića koji su zbog lakših povreda propustili kvalifikacione duele. Njihov klupski saigrač Lazar Pavlovič je oba poemnuta meča odgledao sa klupe.

Zvezdin napadač Nikola Krstović je imao razloga za zadovoljstvo iako nije dao gol. Sa mladom selekcijom Crne Gore je prvo izvukao remi bez golova na gostovanju Izraelu, a potom je zabeležio pobedu 2:0 kod kuće u prijateljskom meću sa Poljskom. U prvom meču je digrao svih 90 minuta, u drugom je zamenjen pred kraj.

UČINAK REPREZENTATIVACA CRVENE ZVEZDE

Milan Rodić (SRBIJA) - kvalifikacije za EURO
Srbija – Luksemburg 3:2 (van protokola)
Srbija – Ukrajina 2:2 (90 minuta)

Nemanja Milunović (SRBIJA) - kvalifikacije za EURO
Srbija – Luksemburg 3:2 (na klupi)
Srbija – Ukrajina 2:2 (na klupi)

El Fardu Ben (KOMORSKA OSTRVA) – kvalifikacije za Kup afričkih nacija
Togo - Komorska Ostrva 0:1 (90 minuta)
Komorska Ostrva – Egipat 0:0 (90 minuta)

Milan Borjan (KANADA) - KONKAKAF Liga nacija
SAD - Kanada 4:1 (90 minuta)

Miloš Degenek (AUSTRALIJA) - kvalifikacije za SP
Jordan – Australija 0:1 (90 minuta)

Njegoš Petrović (SRBIJA U21) - kvalifikacije za EURO U21
Srbija – Estonija 6:0 (58 minuta)
Srbija – Rusija 0:2 (45 minuta)

Željko Gavrić (SRBIJA U21) - kvalifikacije za EURO U21
Srbija – Estonija 6:0 (16 minuta)
Srbija – Rusija 0:2 (van protokola)

Nikola Krstović (CRNA GORA U21) - kvalifikacije za EURO U21
Izrael - Crna Gora 0:0 (90 minuta)
Crna Gora - Poljska 1:0 (81 minut)

UČINAK REPREZENTATIVACA PARTIZANA

Nemanja Miletić (SRBIJA) - kvalifikacije za EURO
Srbija - Luksemburg 3:2 (na klupi)
Srbija – Ukrajina 2:2 (na klupi)

Igor Vujačić (CRNA GORA) - kvalifikacije za EURO i prijateljska
Engleska - Crna Gora 7:0 (na klupi)
Crna Gora – Belorusija 2:0 (90 minuta)

Takuma Asano (JAPAN) - kvalifikacije za SP i prijateljska
Južna Koreja – Japan 0:2 (na klupi)
Japan – Venecuela 1:4 (65 minuta)

Sejduba Suma (GVINEJA) - kvalifikacije za Kup afričkih nacija
Mali – Gvineja 2:2 (na klupi)
Gvineja – Namibija 2:0 (76 minuta, asistencija)

Bibras Natho (IZRAEL) - kvalifikacije za EURO
Izrael – Poljska 1:2 (90 minuta)
Severna Makedonija – Izrael 1:0 (90 minuta)

Lazar Pavlović (SRBIJA U21) - kvalifikacije za EURO U21
Srbija – Estonija 6:0 (na klupi)
Srbija – Rusija 0:2 (na klupi)

Strahinja Pavlović (SRBIJA U21) - kvalifikacije za EURO U21
Srbija – Estonija 6:0 (van protokola)
Srbija – Rusija 0:2 (van protokola)

Filip Stevanović (SRBIJA U21) - kvalifikacije za EURO U21
Srbija – Estonija 6:0 (van protokola)
Srbija – Rusija 0:2 (van protokola)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara