Stadion Karabaga u Agdamu i detalji sa prošlogodišnjih utakmica prvaka Azerbejdžana (©Reuters)
Stadion Karabaga u Agdamu i detalji sa prošlogodišnjih utakmica prvaka Azerbejdžana (©Reuters)

U Zagreb stiže klub jezive prošlosti i blistave budućnosti - klub iz 'grada duhova'

Vreme čitanja: 8min | uto. 20.08.24. | 11:31

Dinamo će ugostiti Karabag Agdam (utorak, 21) u prvom meču plej-ofa za plasman u elitno takmičenje

Ovog utorka od 21 čas u plej-ofu za Ligu šampiona sastaće se na Maksimiru, u Zagrebu, prvaci Hrvatske i Azerbejdžana, Dinamo i Karabag Agdam. Mogli bismo sada ovaj tekst da pišemo iz striktno političkog ugla, da pominjemo pogrome i krvave bitke, jer obe države su krajem prošlog veka vodile ratove i pokazale one najgore strane čovečanstva. Nećemo, jer to nije tema za sportski portal, ali ispričaćemo priču o Karabagu, klubu jezive prošlosti i blistave budućnosti, a kada je tako, nažalost ipak ne možemo da ignorišemo u potpunosti rat koji se vodio na teritoriji Nagorno-Karabah.

Tu se nalazio nekada grad Agdam, u ratu do temelja sravnjen, koji je i dalje nezaobilazni deo imena fudbalskog kluba Karabag. Prvak Azerbejdžana je odatle, izbeglica je već više od tri decenije i ponosan je na to. Odigrao je svoju ulogu u ratu koji je naposletku, 2020. godine, konačno okončan pobedom Azerbejdžana.

Izabrane vesti

Karabag Agdam je klub koji postoji od 1951. godine, takmičio se u Sovjetskom šampionatu Azerbejdžana, uz povremene uzlete do druge lige SSSR-a. Agdam je grad koji je po nekim linijama koje su povukli Rusi, kada su prisvojili Jermeniju i Azerbejdžan, teritorijalno pripadao ovima drugima, iako je u njemu živelo više Jermena. I do pred sam raspad Sovjetskog Saveza za Karabag su većinski igrali Jermeni.

Međutim, u 20. veku se desila nuklearna katastrofa u Černobilju, početak propasti SSSR-a, kada su republike polako počele da pripremaju teren za nezavisnost. U Nagorno-Karabahu je održan referendum i većina glasača je glasala za pripajanje Jermeniji, ali onda su počeli nasilni sukobi i etnička čišćenja sa obe strane. Rasljeno je oko 230.000 Jermena iz Azerbejdžana i oko 800.000 Azerbejdžanaca iz Jermenije. Grad Agdam, u kojem je tih godina živelo oko 30.000 stanovnika, našao se u centru svega toga.


21.00: (1,90) Dinamo Zagreb (3,50) Karabag Agdam (4,10)


Normalan život u njemu postao je nemoguć, ma koliko se „obično“ stanovništvo trudilo da se drži podalje od rata. U Karabagu gotovo da nije ni ostalo igrača kada su otišli Jermeni, da nije bilo povratka proslavljenog fudbalera Mušfika Husejnova iz Saturna iz Sankt Peterburga u Agdam pitanje je da li bi Karabag za sezonu 1992/1993 uopšte sakupio 11 igrača za tim.

Ostalo je zabeleženo da je Karabag poslednju utakmicu u Agdamu, na stadionu Imarat, odigrao 12. maja 1993. godine protiv Tovuza iz Turana u polufinalu Kupa Azerbejdžana.

Godinu dana pre toga je u ratu poginuo Alahverdi Bagirov, nacionalni heroj Azerbejdžana, nekadašnji kapiten i kasnije trener Karabaga. Legenda kaže da su njemu u čast, kao i drugim žrtvama rata, igrači Karabaga i Tovuza držali minut ćutanja kada je nedaleko od stadiona eksplodirala raketa. Navodno, niko od igrača nije ni reagovao na to, jer već su bili naviknuti na rat. Karabag je dobio taj meč sa 1:0, posle čega je rukovodstvo kluba odlučilo da se evakuiše iz grada.

Nije to učinjeno na preporuku ili savet nekoga iz FS Azerbejdžana, državnog vrha. Odluku su doneli sami čelnici kluba, u dogovoru sa igračima i njihovim porodicama. Pravovremeno, jer jermenska vojska je osvojila Agdam u julu te godine. Pre svega toga, Karabag je te 1993. godine osvojio nacionalni kup i bio najbolji u drugoj ligi, čime je izborio plasman u elitu.

Karabag je pobegao u Baku, u kojem se klupske prostorije nalaze i danas, ali ono Agdam iz svog imena nije obrisao. Stoji tu, da svet zapamti odakle Konjanici dolaze. Da se ne zaboravi. Što se tiče Agdama, u tom gradu više niko ne živi i zvanično ima status „grada duhova“. Ostale su samo ruševine, da podsete na brutalnu prošlost.

Ruševine Agdama (©AFP)Ruševine Agdama (©AFP)

Tokom devedesetih godina prošlog veka Karabag Agdam se takmičio u prvoj ligi Azerbejdžana, ali usled teške situacije i očekivane finansijske krize nije igrao bitnu ulogu u njoj. Sve do 2001. godine, kada je jedna od najmoćnijih kompanija u zemlji Azersun Holding preuzela klub pod svoje. Polako je krenulo postavljanje sistema i podizanje na viši nivo.

Zlatna era započla je 2008, dolaskom Gurbana Gurbanova na mesto šefa stručnog štaba, posle neočekivanog odlaska Rasima Kare u Hazar nedelju dana pre početka sezone. Gurbanov je bio poznat u Azerbejdžanu zbog svoje igračke karijere, godinama je bio standardan reprezentativac, a pamtimo ga i kod nas zbog golova protiv Srbije i Crne Gore 2003. godine u Podgorici (2:2), kada je naš nacionalni tim ostavio bez Evropskog prvenstva. Međutim, Gurbanov nije bio dokazan kao trener, imao je iza sebe samo jednu slabu sezonu na klupi Nefčija. Koliko je njegov angažman bio pravi potez uprave kluba najbolje pokazuje podatak da od te 2008. godine Karabag Agdam više nije promenio trenera.

Fudbaleri Karabaga u Agdamu (©Twitter)Fudbaleri Karabaga u Agdamu (©Twitter)

Da, Gurbanov je i dalje tu, a u međuvremenu je u vitrine kluba doneo devet titula i pet pehara Kupa Azerbejdžana. Karabag Agdam je u međuvremenu postao ponos svoje zemlje, pa uprkos tome što mu je Azersun 2014. izgradio u Bakuu lep stadion kapaciteta 5.800 mesta, Konjanici sve svoje evropske utakmice igraju na Olimpijskom stadionu u Bakuu, jer često i tih skoro 70.000 mesta bude malo kada Karabag u Evropi dočekuje neke atraktivne protivnike. Pritom, nije bilo malo takvih u poslednjih 10 godina.

Stari kontinent je prvi put upoznao ozbiljnije Karabag Agdam tokom leta 2014. godine, kada su Konjanici u plej-ofu za Ligu Evrope eliminisali holandski Tvente i prvi put u istoriji stigli do grupne faze. Tamo su bili treći, dvaput su remizirali sa Sent Etjenom (0:0 i 1:1), jednom sa Interom (0:0), dok su protiv ukrajinskog Dnjepra imali po pobedu i poraz. Tih šest bodova nije bilo dovoljno za nokaut fazu.

Karabag Agdam od tada nije nijednom propustio da igra grupnu fazu nekog takmičenja UEFA. Tim koji trenira Gurbanov je i u naredne dve sezone igrao u Ligi Evrope, a 2017. godine je konačno uspeo da preživi kvalifikacije za Ligu šampiona. Eliminisao je gruzijsku Samtrediju, moldavski Šerif i danski Kopenhagen za prvi plasman u elitu, u kojoj je dvaput remizirao sa madridskim Atletikom, te doživeo poraze u duelima sa Čelsijem i Romom.

Gurban Gurbanov (©Reuters)Gurban Gurbanov (©Reuters)

To je bio jedini nastup Karabag Agdama do sada u Ligi šampiona. Posle toga su ga evropske kvalifikacije vraćale u Ligu Evrope, a u sezoni 2021/2022, kada prethodno Konjanici nisu uspeli da osvoje titulu, morali su da igraju od 2. kola kvalifikacija za novoosnovanu Ligu konferencije. Izraelski Ašdod, AEL iz Limasola i Aberdin nisu bili ozbiljne prepreke, baš kao ni Bazel, Kajrat i Omonija u grupnoj fazi. Konjanici su prvi put dočekali evropsko proleće, ali u nokaut fazi ih je pobedio Olimpik iz Marselja.

U naredne dve sezone Karabag Agdam je igrao u Ligi Evrope i oba puta stizao do nokaut faze. Najdalje prošle sezone, kada ga je u osmini finala nekoliko minuta delilo do senzacionalne pobede nad Bajer Leverkuzenom, timom koji je kasnije stigao do finala i osvojio duplu krunu u Nemačkoj bez ijednog poraza.

Ove sezone Karabag Agdam je naciljao povratak u elitu, kako bi napravio još jedan korak više u odnosu na prošlu sezonu. Krenuo je od 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona, lagano je eliminisao gibraltarski Linkoln Red Imps (5:0 i 2:0), a onda je naleteo na Ludogorec. Bugari su u Bakuu u 1. meču slavili sa 2:1, delovalo je da je Karabag pred eliminacijom, međutim to se nije desilo. U Razgradu smo gledali pravi spektakl, sudar dva ofanzivna tima. Azerbejdžanci su poveli golom Žuninja u 7. minutu, a Ludogorec je preko Due u 13. i 23. minutu stigao do preokreta i vođstva od 4:2 u ukupnom rezultatu.

Konjanici se međutim nisu predali, golovima Benzije i nekadašnjeg veziste Partizana Patrika Andradea u nadoknadi vremena prvog dela ponovo su poveli, ovog puta sa 3:2. Iako je bilo mnogo prilika, u drugom poluvremenu nismo videli nijedan gol. Morali su da se igraju produžeci, a u njima se desio nestvaran juriš Konjanika i čak četiri pogotka za istorijsku pobedu sa 7:2.

Pored Andradea, ove sezone za Karabag igra još jedan bivši igrač Partizana, crnogorski vezista Marko Janković. Takođe, starosedelac je i bivši bek Crvene zvezde Marko Vešović.

Sada ih deli još jedan dvomeč od elite, ovaj sa Dinamom iz Zagreba. Pred put u Hrvatsku Azerbejdžanci su odmarali u domaćem prvenstvu, dok su Modri za vikend lako savladali Šibenik sa 3:0. Dinamo je bio slobodan do ove faze kvalifikacija, tako da je formu mogao da gradi samo kroz domaće prvenstvo, u kojem ima sve tri pobede.

Srećni smo što smo u Zagrebu. Igraćemo protiv jakog tima sa veoma dobrim navijačima. Znamo da će nam biti teško u Hrvatskoj, ali biće lep osećaj igrati na ovom stadionu. Utakmica je od ogromnog značaja za obe ekipe. Dinamo je drugačiji protivnik od Ludogoreca. Zagrepčani su iskusniji i duže su na okupu. Protivnik su protiv kojeg morate da odigrate maksimalno dobro da biste ostvarili rezultat. Bićemo oprezni i odgovorni kako bismo se vratili kući sa pozitivnim rezultatom“, kazao je Gurbanov.

Revanš će se odigrati sledeće srede, naravno u Bakuu. Proćiće još mnogo vremena pre nego što će Karabag moći eventualno da se vrati u Agdam, ako se to ikada i desi, iako je rat zvanično završen.

Posle vojnih intervencija 2020. godine Jermenija je morala 10. novembra 2020. godine da potpiše trilateralni sporazum o prekidu vatre i da vrati Nagorno-Karabah Azerbejdžanu. Lokalno stanovništvo je potom probalo da osnuje nezavisnu republiku Arcah, ali je 19. septembra 2023. godine Azerbejdžan pokrenuo veliku vojnu ofanzivu i definitivno slomio otpor Jermena. Od 1. januara Republika Arcah je zvanično raspuštena.

Agdam (©AFP)Agdam (©AFP)

Sad, postoje neki napori vlade Azerbejdžana da se polako obnove naselja na teritoriji Nagorno-Karabaha, a fudbaleri Karabaga su u nekoliko navrata organizovano dolazili u Agdam i tom prilikom su posećivali Bagirov grob. Sam klub je tradicionalno već uključen u dešavanja oko ove teritorije, često je na svojim mečevima ugošćavao vojne veterane i ne propušta priliku da obeleži bitne datume koji se u Azerbejdžanu slave kao dani pobeda nad Jermenijom.

Sada već postoji pretnja da opet zađemo previše u politiku, zato ćemo se držati terena. Prvenstveno, ovog u Zagrebu na stadionu Maksimir, gde nas izvesno čeka spektakularna fudbalska utakmica.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA – 4. KOLO (PRVI MEČEVI)

Utorak

21.00: (1,80) Bode/Glimt (3,95) Crvena zvezda (4,70)

21.00: (1,90) Dinamo Zagreb (3,50) Karabag Agdam (4,10)

21.00: (1,77) Lil (3,50) Slavija Prag (4,90)

Sreda

21.00: (2,80) Dinamo Kijev (3,40) Salcburg (2,50)

21.00: (2,40) Malme (3,40) Sparta Prag (2,95)

21.00: (1,75) Midtjiland (3,60) Slovan Bratislava (4,90)

21.00: (4,10) Jang Bojs (3,50) Galatasaraj (1,90)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

kvalifikacije za Ligu šampionaKarabagDinamo ZagrebAzerbejdžan 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara