Radost mladih Italijana (AFP)
Radost mladih Italijana (AFP)

U stilu Maradone na "Maradoni", Italija sanja kao Srbija pre osam godina (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | pet. 09.06.23. | 13:25

Azurini i Urugvaj će se boriti za svetsku titulu

Nakon što je Argentina osvojila Mundijal u Kataru, nacija je upala u trans i želela još jednu svetsku titulu u fudbalu. Nekoliko nedelja posle lude proslave zlata u Kataru, Argentina je htela i titulu prvaka sveta u kategoriji omladinaca.

Iznenada je Argentina dobila organizaciju Mundijalita za igrače do 20 godina. Prvenstvo je trebalo da organizuje Indonezija ali joj je oduzeto. Argentinci su bili ubeđeni da će se na domaćem tlu okititi titulom prvaka sveta. Kao pre 22 godine kada je to uradila generacija predvođena supertaletovanim Havijerom Saviolom.

Izabrane vesti

Tih godina su Argentinci dominirali svetskim fudbalom u mlađim kategorijama. Argentina je osvojila Mundijalito 1995. godine u Kataru (Sorin, Ibagaza, Bjađini...), pa odbranila titulu dve godine kasnije u Maleziji (Rikelme, Aimar, Samuel, Kambijaso, Skaloni...). Na klupi je sedeo Hose Nestor Pekereman. Španci sa Kasiljasom, Ćavijem, Marčenom i ostalima su u Nigeriji 1999. prekinuli seriju Gaučosa, a onda je došlo prvenstvo na domaćem tlu. Euforija je bila kao da igra A reprezentacija.

Pekerman je i dalje bio na klupi, a u ekipi najveći talenat svetskog fudbala u tom trenutku Havijer Saviola, plus Andres Dalesandro, Fabio Koloćini, Leandro Romanjoli, Herman Luks, Nikolas Burdizo, Maksi Rodrigez... Strašan tim koji se sa sedam pobeda u sedam mečeva i gol razlikom 27:4 prošetao do svetske titule. Treće za Argentinu na četiri Mundijalita.

Pekerman je potom otišao, Brazil osvojio titulu 2003. godine, a onda je opet došao red na Argentinu. Osvojili su Mundijalito 2005. godine u Holandiji predvođeni Leom Mesijem, a titulu su odbranili dve godine kasnije u Kanadi kada je Serhio Aguero predvodio generaciju sa Everom Banegom, Papuom Gomezom, Serhijom Romerom... Argentinci su osvojili pet svetskih titula u intervalu od 12 godina.

I nijednu posle toga... Mundijalito su osvajali Gana, Brazil, Francuska, Srbija, Engleska i Ukrajina. Gaučosi ni do polufinala nisu stizali. Zato je pred ovaj Mundijalito stvorena luda atmosfera u kojoj je svetsko zlato bio apsolutni imperativ. Mesecima je trajala kampanja kako da selektor Havijer Maskerano sklopi što jači tim.

Pričalo se o Drim timu sa najvećim domaćim i evropskim talentima koji su već zakuvcali na vrata A selekcije. Mančester Junajted im nije dao Alehandra Garnača, Real nije pustio Nikolasa Pasa, Brajton nije pustio Fakunda Buonanotea, ali je iz Intera stigao Valentin Karboni, iz Juventusa Matijas Sule, iz Mančester Sitija Maks Perone, iz Lacija Luka Romero, iz Sportinga Mateo Tanlongo... Plus domaći biseri poput Valentina Barka (Boka), Valentina Gomeza (Velez), Federika Redonda (Argentinos Juniors), Aleha Velisa (Rosario)...

Argentina je bila favorit uz Brazil predvođeno novom Čelsijevom nadom Andrejom Santosom. Posle njih su među favoritima bili uvek talentovani Francuzi i Englezi, aktuelni evropski prvaci u kategoriji do 19 godina. Kolumbija, Nigerija, Senegal su bili favoriti iz senke. Italijane niko nije ozbiljno shvatao.

Argentina je pregazila grupu sa maksimalne tri pobede i gol razlikom 10:1, Francuzi su ispali u grupi od Gambije i Južne Koreje, Amerikanci su bili prijatno iznenađenje u grupi sa Ekvadorom i Slovačkom, Englezi su osvojili prvo mesto u svojoj grupi, kao i Brazil u svojoj ali uz jedan iznenađujući poraz. Italija je 3:2 savladala Brazilce, potom izgubila od Nigerije ali svo troje su prošli dalje sa istim brojem bodova. U grupi je odskočilo jedno ime – Ćezare Kasadei.

Momak kojeg je Čelsi prošlog leta platio Interu 15.000.000 evra (plus 5.000.000 za eventualne bonuse) bez minuta odigranog u seniorskom fudbalu je nagovestio zašto su Englezi uložili u njegov talenat. Dao je tri gola u grupi i promovisao se u vođu generacije.

Usledila je luda nokaut faza prepuna iznenađenja. Nigerijci kojima se sumnja u rodne listove su šokirali Argentinu u osmini finala. Južna Koreja je iznenadila Ekvador. Urugvaj je izbacio najprijatnije iznenađenje Gambiju. A Italija je opet iz kože autsajdera skinula skalp favoritu. Golom Ćesarea Kasadeija u 87. minutu je savladala Englesku 2:1 i prošla u četvrtinale. Prvi gol je bio delo Tomaza Baldancija iz Empolija, momka koji je jedno od otkrića sezone u Seriji A.

I četvrtfinale je donelo velika uzbuđena. Izrael je nakon produžetaka (u kojima je promašio dva penala!) eliminisao Brazil (3:2), Južna Koreja je posle produžetaka izbacila i Nigeriju, Urugvaj lako izbacio Amerikance, a Italija je pobedila Kolumbiju 3:1 uz po jedan gol Kasadeija i Baldancija. Treći je bio delo Frančeska Pija Espozita, momka iz zanimljive porodice. On je najmlađi od trojice braće fudbalera. Treći put zaredom su se Azurini našli u polufinalu Mundijalita.

Dvadeset godina nakon jedne od najčuvenijih krađa u istoriji fudbala, Italija je u polufinalu igrala protiv Južne Koreje. Dve decenije nakon što je ekvadorski kriminalac Bajron Moreno sa bedžom FIFA sudije pokrao Azure na Mundijalu u Južnoj Koreji protiv domaćina, Azurini su dobili priliku za mali revanš.

Kasadei je opet pogodio (sedmi gol na šest utakmica i cementirano zvanje najboljeg igrača turnira), Južna Koreja izjednačila iz penala i posle 23 minuta igre i usledila je igra živaca do samog finiša. U 82. minutu je na teren ušao Simone Pafundi, 17-godišnji napadač Udinezea sa kojim je Roberto Manćini šokirao tamošnju fudbalsku javnost kada ga je prošle godine u ovo doba pozvao u A reprezentaciju i pružio mu šansu da debituje za Azure sa samo 16 godina. A da je Manćini video nešto što drugi nisu, Pafundi je pokazao posle samo četiri minuta na terenu.

Na stadionu u La Plati koji nosi ime Dijego Armando Maradona postigao je spektakularan gol iz slobodnjaka za pobedu. U Maradoninom stilu!

Italija je prvi put u istoriji izborila plasman u finale Mundijalita. Iako je bila autsajder jer nije mogla da računa najzvčnije imena u generaciji poput Vilfrida Njonta (Lids), Fabija Miretija (Juventus), Đorđa Skalvinija (Atalanta), Kristijana Volpata (Roma)...

U nedelju Italijane u finalu čekaju Urugvajci. Još jedno iznenađenje turnira. Oni su izbacili Izrael, nemaju poznata imena u timu osim Valensijinog štopera Fakunda Gonazlesa i napadača Lusijana Gonzalesa kojeg traži Real Madrid. Ali imaju onaj klasičan urugvajski DNK iz prethodnih generacija da se nikada ne predaju. Popularna „gara čarua“. I ogromnu podršku navijača koji su preskočili obližnju granicu.

U nedelju će Italija ili Urugvaj prvi put u istoriji postati prvaci sveta za igrače do 20 godina. Iako je u pitanju „dečji fudbal“ kako neki vole da kažu, mi u Srbiji najbolje namo koliko je lep osećaj bio pre osam godina kada su Orliči igrali finale Mundijalita na Novom Zelandu protiv Brazila.

Biće to i zanimljivo veče za porodicu Espozito. Najstariji sin Salvatore od 21.00 čas igra baraž sa Specijom za opstanak u Seriji A protiv Verone. Srednji sin Sebastijano od 20.30 časova igra sa Barijem finale plej-ofa za ulazak u Seriji A. Najmlađi Frančesko Pio od 23.00 časa igra za titulu svetskog prvaka sa Italijom.


tagovi

Ćezare Kasadei

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara