TURSKA: U Nemačkoj kao kod kuće, predsednik Erdogan najveći navijač

Vreme čitanja: 5min | pet. 14.06.24. | 08:39

Vinčenco Montela smiruje strasti u državi, problem sa štoperima kvari ambicije

Kvalifikacije sa Hrvatskom, Velsom, Letonijom i Jermenijom nisu predstavljale problem za Tursku da izbori plasman na treće uzastopno, a šesto ukupno Evropsko prvenstvo. Iako je tokom njih došlo do promene selektora, Vinčenco Montela je zamenio Štefana Kunca, to nije poremetilo ekipu. Zapravo je i prijalo igračima, jer su pobedom u Osijeku sa 1:0 preskočili Hrvate i preuzeli prvo mesto koje nije ispušteno do kraja.

Dobre rezultate u kvalifikacionoj grupi i pobedu nad Nemačkom u novembarskom prijateljskom meču sa 3:2 u Berlinu, ipak, poremetila je serija od pet utakmica bez pobede. Iako su to bile utakmice bez takmičarskog značaja i za uigravanje tima pred put u Nemačku, gorak ukus ostavlja poraz u Beču od Austrije sa čak 1:6, kao i poslednja provera u Varšavi, gde je povredama oslabljena Poljska slavila sa 2:1.

Izabrane vesti

Vinčenco Montela je od svog dolaska uspeo da strastvenim Turcima nametne disciplinu u igri i taktički ih utegne, međutim, većina igrača i dalje se navikava na stil igre u kojem je sve predviđeno nekoliko poteza unapred. Otud i česte individualne greške, koje dovode do golova rivala. Protiv Austrije su Turci dvaput izgubili loptu na svojoj polovini pod visokim pritiskom protivničkih igrača, a na sličan način primili su gol i protiv Jermenije u remiju 1:1.

Vinčenco Montela (©Reuters)Vinčenco Montela (©Reuters)

Italijan u napadu koristi formaciju 4-2-3-1 i ima ogromno poverenje u svoje bočne igrače, zahtevajući od bekova da idu napred i popunjavaju pozicije krila koja se uvlače u sredinu, dok je u situacijama kada se ekipa brani obrnut slučaj: krila se vraćaju da pomognu bekovima i formiraju sistem 4-4-2.

Tokom svog mandata u ulozi selektora nekadašnji reprezentativac Italije dosta je kombinovao sastav, pa će biti zanimljivo videti za koju startnu postavu će se Montela opredeliti 18. juna u Dortmundu protiv Gruzije, kao i zatim protiv Portugalije u istom gradu četiri dana kasnije i Češke na kraju grupne faze Evropskog prvenstva, 26. juna u Hamburgu.

DOĐI I UZMI ME!

Jedno je, ipak, sigurno - turski reprezentativci u ovim mečevima osećaće se kao kod kuće. U Nemačkoj živi preko 3.000.000 registrovanih osoba turskog porekla, pa Montelinoj ekipi neće nedostajati podrška sa tribina.

Uprkos burnoj sezoni u domaćem prvenstvu, obeleženoj neizvesnom šampionskom trkom istanbulskih velikana Galatasaraja i Fenerbahčea, ali i incidentima - napad huligana u Trabzonu na igrače Fenerbahčea, otkazivanje Superkupa u Saudijskoj Arabiji zbog majica sa likom Kemala Ataturka, brojne teorije zavera i optužbe za nameštanje u Superligi - navijači Turske ujedinjeni će bodriti svoj nacionalni tim. A, prvi među njima biće predsednik države Redžep Tajip Erdogan - kojem je dobar rezulltat fudbalera potrebniji nego ikad.

"Ako bi uspeli da ponove uspeh sa Evropskog prvenstva 2008, kada su igrali polufinale, ili sa Mundijala 2002, kada su osvojili treće mesto, bilo bi to od velikog značaja za Erdogana. Prvi čovek države je poznat kao veliki ljubitelj fudbala i često se može videti u društvu poznatih igrača, čak i onih koji igraju za neku drugu reprezentaciju, poput Mesuta Ozila kojem je bio kum na venčanju. Erdogan je nedavno doživeo najveći poraz u svojoj političkoj karijeri, pošto je njegova partija AKP izgubila lokalne izbore u Istanbulu, Ankari i Izmiru, zemlja je u teškoj ekonomskoj situaciji, vlada hiperinlfacija i dobri rezultati fudbalera u Nemačkoj bar na neko vreme skrenuli bi pažnju naciji sa velikih problema kod kuće", smatra poznati fudbalski pisac iz Engleske koji trenutno živi u Istanbulu, Džejms Pjotr Montagi.

Fotografija Ozila i Erdogana na bilbordu (©AFP)Fotografija Ozila i Erdogana na bilbordu (©AFP)

Što se tiče samog terena, Turci, a i Montela kao selektor, najveće nade polažu u dobru formu kapitena Hakana Čalhanoglua. Vezista Intera je na okupljanje reprezentacije došao sa titulom i kao jedan od najboljih igrača Serije A u minuloj sezoni. Sjajno je obavljao ulogu plejmejkera u milanskom klubu i trenutno je među najboljima u Evropi na toj poziciji, te će od njegovog raspoloženja u velikoj meri zavisiti igra kompletnog tima.

"Osećam se sjajno i drago mi je što sezona još nije gotova. Mnogo je velikih igrača, imam osećaj da sam među njima, ali trudim se da i dalje napredujem. Verujem da možemo daleko da doguramo i uradimo veliku stvar za našu zemlju. Biće nam potrebna pomoć naših navijača na tom putu", izjavio je nedavno Čalhanoglu.

Od iskusnog veziste očekuje se da drži situaciju pod kontrolom na sredini terena, dok će za golove biti zaduženi najbolji strelac ove ekipe, Bešiktašov Čenk Tosun, Lilov Jusuf Jaziči, krila Bariš Jilmaz i Karem Akturkoglu, te mlade nade Kenan Jildiz iz Juventusa, Semih Kilidžsoj iz Bešiktaša i Renov Bertug Jildrim koji je naknadno dobio poziv.

S posebnom pažnjom u turskoj reprezentaciji pratiće se partije 19-godišnjeg Arde Gulera. Bivši ofanzivni vezista Fenerbahčea imao je dosta problema s povredama po dolasku u Real Madrid prošlog leta, ali je u finišu sezone uhvatio ritam i u golgeterskoj formi putuje u Nemačku. Predviđa se da će biti u konkurenciji za najboljeg mladog turnira. Madriđani su ga platili 20.000.000 evra kao investiciju za budućnost i nastup na Evropskom prvenstvu mogao bi da pokaže da li su bili u pravu ili ne.

► ČALHANOGLU NAJBOLJI STRELAC REPREZENTACIJE - KVOTA 9.00

►  TURSKA ISPADA U ČETVRTFINALU - KVOTA 5.50

I dok u napadu ima dosta izbora, Vinčenco Montela primoran je da u odbrani koristi rezervne opcije. Uoči turnira povredila su se obojica startna štopera, Čaglar Sojundžu iz Atletiko Madrida i Ozan Kabak iz Hofenhajma. Njihove izostanke probaće da nadomeste Panatinaikosov Samet Akajdin i Galatin Abdulkerim Bardakči.

Gledano na prvu, moglo bi se reći da je Turska imala sreće sa rasporedom. Takmičenje počinje protiv debitanta Gruzije, zatim sledi okršaj sa najtežim rivalom u grupi - Portugalijom, a onda u poslednjem kolu potencijalni meč odluke za prolaz u drugu fazu protiv Češke, protiv koje u 21. veku imaju pet pobeda, jedan remi i tri poraza. Protiv Portugalaca su od 2001. godine igrali tri puta - jednom pobedili i dvaput izgubili, dok protiv Gruzije u tom periodu imaju tri pobede, jedan poraz i jedan remi.

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!


EVROPSKO PRVENSTVO, GRUPA F

1. kolo, utorak, 18. jun

18.00: (1,80) Turska (3,50) Gruzija (4,70)

21.00: (1,55) Portugalija (4,00) Češka (6,25)

2. kolo, subota, 22. jun

15.00: (4,70) Gruzija (3,50) Češka (1,80)

18.00: (6,00) Turska (4,00) Portugalija (1,57)

3. kolo,sreda 26. jun

21.00: (2,90) Češka (3,45) Turska (2,55)

21.00: (10,0) Gruzija (5,50) Portugalija (1,30)



tagovi

Fudbalska reprezentacija TurskeEURO 2024Vinčenco MontelaHakan Čalhanoglu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara