(Reuters)
(Reuters)

Turci se tresli sa igračem više i preživeli Čehe

Vreme čitanja: 3min | sre. 26.06.24. | 22:56

U osmini finala idu na Austriju

Turska je silovito otvorila grupnu fazu na Evropskom prvenstvu pobedom od 3:1 nad Gruzijom, ali se na kraju ozbiljno tresla za prolaz dalje.

Sa igračem više skoro ceo meč, Turci su na kraju su teže nego što se očekivalo preživeli duel sa Česima i pobedom od 2:1 izborili osminu finala gde ih čeka okršaj sa Austrijom.

Izabrane vesti

Česi su bili u sličnoj situaciji kao Srbija, Hrvatska ili Škotska jer im je odgovarala samo pobeda. Ali, planove su im poremetili povreda Patrika Šika, a onda i crveni karton Antonjina Baraka u 20. minutu. Bio je to drugi žuti zbog neoprezne igre i Češka se našla u jako teškoj situaciji. Bio je to najbrži crveni karton u istoriji evropskih prvenstava. Do tada su dobro igrali i bili konkretniji od Turaka koji kao da padaju u formi kako prvenstvo odmiče. Može se reći da su u onom meču protiv Gruzije imali i sreće, potom ih je Portugalija pregazila da bi večeras opet ispoljili priličan broj grešaka i slabosti. Čak ni sa igračem više Turska nije blistala, a mogla je i ona da ostane bez Kenana Jildiza kojem je sudija možda progledao kroz prste za drugi žuti karton u 39. minutu. Na kraju je Češka i sa igračem manje mogla sa prednošću na poluvreme pošto je Jurasek izašao sam na golmana i pogodio ga u 45. minutu.

Predah je više prijao Turcima nego Česima što se pokazalo i na početku drugog dela igre kada je Hakan Čalhanoglu postigao gol vredan plasman u osminu finala. Branili su se Česi grčevito u tom napadu, blokirali šuteve rivala, ali nisu ništa mogli kada je lopta došla do Interovog asa. Čalhanoglu je poznat po strašnom udarcu, a demonstrirao je to i večeras...

Česi nisu imali kud sa igračem i golom manje. Napravili su trostruku izmenu, osvežili redove, ušao je visoki Hori i posle desetak minuta na terenu naterao golmana Gunoka na kiks koji je Souček pretvorio u iznenađenje i veliku nadu Čeha. Uselila se tada panika u redove Turske, počeli su da se brane, a Češka da napada. Čak su Česi i zatresli mrežu ali je gol poništen jer je Kuhta igrao rukom. Na kraju je Češka išla na sve ili ništa i dobila ništa. Sevnula je kontra Turaka kao i protiv Gruzije, a strelac za pobedu je bio Tosun. Česima ostaje najveći žal što su u prvom kolu prokockali pobedu ili makar remi protiv Portugalaca...

ČEŠKA – TURSKA 1:2 (0:0)

/Souček 66 - Čalhanoglu 51, Tosun 90+5/

Hamburg

Stadion: Folkspark

Sudija: Ištvan Kovač (Rumunija)

Crveni karton: Antonjin Barak u 20. minutu (Češka)

ČEŠKA (3-4-1-2): Stanek (od 55. Kovarž) – Holeš, Hranač, Krejči – Coufal, Souček, Provod (od 75. Lingr), D. Jurasek (M. Jurasek) – Barak – Šitl (od 55. Kuhta), Hložek (od 55. Čori). Selektor: Ivan Hašek.

TURSKA (4-2-3-1): Gunok – Muldur, Akajdin, Demiral, Kadioglu – Juksek (od 63. Jokuslu), Ozdžan (od 46. Ajan) – Guler (od 75. Tosun), Čalhanoglu (od 87. Kokdžu), Jildiz (od 75. Akturkoglu) – Jilmaz. Selektor: Vinčenco Montela.



tagovi

Fudbalska reprezentacija TurskeHakan ČalhanogluFudbalska reprezentacija ČeškeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara