Kaoru Mitoma i Leandro Damijao (©AFP, ©Shutterstock)
Kaoru Mitoma i Leandro Damijao (©AFP, ©Shutterstock)

Turbo Kavasaki juri triplu krunu

Vreme čitanja: 2min | pet. 19.02.21. | 23:25

Superkup Japana: Šampion posle Džej lige i kupa želi i treći trofej u svojim vitrinama. Protivnik je vicešampion Gamba Osaka na neutralnom terenu u Saitami

Prva pomisao na Kavasaki je poznati japanski brend motocikla, ali poslednjih godina slavu dvotočkaša preti da pomuti fudbalski klub koji je osvajač duple krune u Japanu. Kavasaki je prošle sezone bio na turbo pogon. Dominantno je osvojio krunu u Džej ligi sa 18 bodova više od drugoplasirane Gambe Osake, a dupla kruna je osvojena prvog dana 2021. godine kada je pobeđena Gamba sa 1:0 u finalu Kupa Japana. Gol odluke u Tokiju postigao je vezista Kaoru Mitoma.

Nova sezone u Zemlji izlazećeg sunca počinje u subotu ujutru (05.35) mečom Superkupa na neutralnom terenu u Saitamu. Izazivač najboljeg japanskog kluba je vicešampion i finalista Kupa Japana, Gamba iz Osake. Favorit se zna. Osvajač duple krune ima šansu da osvoji sva tri trofeja u zemlji. Kavasaki je osvajao titule u Japanu tri puta u poslednje četiri godine. Meč Superkupa biće uvertita za start šampionata Japana krajem ovog meseca.

Izabrane vesti

Oba tima nisu pretrpela veće promene u pauzi između dve sezone. Na klupi Kavasakija ostao je Toru Oniki. Od pojačanja kao slobodan igrač stigao je Brazilac iz Nagoje Žoa Šmid. Radi se o defanzivnom vezisti koji je nekada branio boje Sao Paula, a u Evropi je igrao za Atalantu i portugalsku Vitoriju Setubal. Stranci u japanskom fudbalu su pretežno Brazilci. Najpoznatije ime u redovima šampiona Japana je napadač Leandro Damijao, nekada velika nada brazilskog fudbala, koji nije napravio karijeru kakva se od njega očekivala. Tu je i levi bek Žesijel, kao i dvojica Korejaca, golmani Sung i Kjeong. Za šampiona je poslednji meč u karijeri početkom godine u finalu Kupa Japana odigrao 40-godišnji Kengo Nakamura.

Gamba takođe u svojim redovima ima trojicu Karioka. Starosedeocu Patriku prošlog meseca su se pridružili Tijago Alves i Leandro Pereira. Obojica su već igrala u Japanu, za Tosu i Matsumoto.

Poslednjih godina Kavasaki ima mnogo više uspeha u međusobnim susretima. Dobio je tri poslednja, a da Gamba u tim mečevima ni gol nije postigla. U prošlom šampionatu Džej lige bilo je 5:0 i 1:0 za osvajača duple krune, dok je u pomenutom finalu Kupa takođe Kavasaki slavio sa 1:0.

SUPERKUP JAPANA (NEUTRALNI TEREN – SAITAMA)

Subota

05.35: (1,57) Kavasaki (3,80) Gamba Osaka (5,50)

***kvote su podložne promenama


tagovi

japanKavasaki FrontaleGamba OsakaLeandro Damijao

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara