TSC upoznao i Ligu konferencije: Kad dominacija nije dovoljna...

Vreme čitanja: 3min | pet. 04.10.24. | 11:27

Topolčani konačno odigrali u Evropi konkurentan meč, ali ponovo izgubili

Tim iz Bačke Topole je relativno nov na pozornici evropskih takmičenja. Posle kratkog izleta u kvalifikacijama za Ligu Evrope gde nisu ostavili loš utisak, oprobali su se i u pokušaju da se domognu elitnog takmičenja. Lansirao ih je portugalski vetar u grupnu fazu, prvu ikada za njih, gde su dobili mnogobrojne lekcije. Prihvatili su činjenicu da nisu dorasli tome, i da im je mesto stepenik niže. Sada su krenuli sa nižeg sprata, gde se video određeni pomak, ali je ishod ostao isti. Iz dalekog Almatija, TSC se vraća bez bodova.

Imali su Topolčani prošle sezone neke svetle momente, ali su upali u grupu evropskih aždaja, i timovi kvalitetnijih od njih. Tražili su utehu u činjenici da će tu da nauče neke stvari, koje će pokušati da primene u svom sledećem pohodu. Gostovanje Astani, pokazatelj je više stvari po pitanju nastupa TSC-a u ovogodišnjem novom formatu Lige konferencije. Poslednji put je tim iz Bačke Topole ovako bio dominantan u Evropi u okviru kvalifikacija protiv moldavskog Petrokuba, i na momente protiv Olimpijakosa prethodne sezone. Dakle, nije se ekipa Jovana Damjanovića uplašila Astane, gostovanja u Kazahstanu, napala je od prvog minuta. Ali, dobile je ponovo novu, bolnu lekciju. Nije dovoljno samo da nadigraš protvnika, moraš i da loptu uguraš u mrežu, pošto se okvir gola ne boduje.

Izabrane vesti

Šta god da su uradili juče fudbaleri TSC-a, nije bilo dovoljno da zatresu mrežu Josipa Čondrića. Tri puta se isprečio okvir gola, u više navrata je i iskusni čuvar mreže intervenisao dobro. Nedostajalo je tog fudbalskog bezobrazlika, šmeka, poteza i inspiracija pojedinca koji je sposoban da reši utakmicu. A, sve je na kraju stalo u loše branjen korner koji je presudio pitanje pobednika. Nisu timu iz Bačke Topole pomogla ni 24 udarca na gol, dva kornera, posed lopte skoro 70 odsto uz 528 tačnih dodavanja, čak im je i koefecijent očekivanih golova (xG) bio veći od Astane. Ne, ovde statistika ne važi, jer po tim parametrima bolji tim izgubio. Fudbal i dalje boduje pogotke, ne prikazanu igru.

Jedan od igrača u timu TSC-a, koji je prošle sezone imao prilike da iskusi Evropu, tvrdi da je razlika u kvalitetu u dva takmičenja velika, što se može zaključiti iz prikazanog od strane njega i njegovih saigrača. Smatra Milan Radin da ostaje velika žal, što tim iz Bačke Topole nije uspeo da osvoji barem bod protiv tima iz Kazahstana.

„Razlika je velika, pogotovo u poređenju Astane sa našim protivnicima od prošle sezone u Ligi Evrope. Videlo se na terenu, imali smo dosta šansi, igrali smo stvarno dobro i imamo za čim da žalimo. Svako je dao sve od sebe, šteta, mogu da kažem da nam je nedostajalo sreće“, naveo je Radin.

Defanzivni vezista ističe da protivnik nije bio za potcenjivanje, i navodi da je možda presudilo i iskustvo. Astana je već godinama učesnik evropskih takmičenja, najveći domet im je grupna faza Lige šampiona. Pamte navijači tima iz prestonice Kazahstana i blisku prošlost te pobede nad Mančester junajtedom, kao i to da su umeli da ostanu neporaženi i u okršajima sa Benfikom, Galatasarajem i Atletiko Madridom.Ž

„Nije Astana za potcenjivanje, ima u ekipi dosta reprezentativaca različitih država. Imaju neko iskustvo igranja takvih jakih i dobrih utakmica. To im je bila i neka prednost u odnosu na nas“, istakao je Milan Radin.

Osvrnuo se nekadašnji fudbaler Partizana i na to koliko im je prošlosezonsko učešće u Ligi Evrope bilo značajno mnoge utakmice, naročito protiv večitih rivala.

„Nama to igranje Evrope od prošle sezone mnogo, mnogo znači. Videlo se i prošle godine kako smo igrali primera radi protiv Zvezde i Partizana. Lakše, opuštenije, videlo se da možemo. U igri se videlo samopouzdanje, stvarali smo šanse kroz igru, nije nam se desilo da je pala neka lopta, odbila se. Šteta, kažem baš šteta, što nismo uzeli barem bod“, zaključak je Radina.


tagovi

Milan RadinJovan Damjanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara