(MN Press)
(MN Press)

TSC se još traži posle odlaska Lazetića, igrači su sputani

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.07.24. | 14:59

Novi trener ih razume

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Bačke Topole)

Uspeo je tim iz Bačke Topole da slavi na otvaranju nove sezone na debiju novog šefa struke, Deana Klafurića. Sadržajna utakmica, u kojoj je na kraju viđen samo jedan pogodak, donela je mnogo uzbuđenja i neizvesnosti. Teško je TSC stigao do pobede, mada je mogla da se peva druga pesma da je duboko u nadoknadi zicer iskoristio Bence Šoš. I prošlog leta su Topolčani savladali Traktoriste kod kuće minimalcem, samo su tada čekali do par minuta pred kraj da Martin Mirčevsku zatrese mrežu, sad je pogodak viđen ranije, s tim što je IMT u poslednjih desetak minuta imao nekolicinu izglednih šansi da stigne do preokreta.

Izabrane vesti

Ništa novo, reklo bi se, kad neka ekipa dođe na TSC arenu i postavi se u niski blok. Slično su pobeđivali Topolčani ne samo IMT prošle godine, već i davljenika Radnik iz Surdulice, Radnički iz Kragujevca u momentu kada je tim iz Šumadije bio na dnu tabele. Zato i pojedinci kažu da je najteže igrati protiv ovakve vrste odbrane, što je juče poslednja linija Traktorista apsolutno bila. Presudio je pas Mihajla Banjca za Sašu Jovanovića, asistencija u stilu Žoao Kansela i nikad lakši zadatak za Miloša Pantovića. Trojica rezervista su u samo par poteza matirali do tada nesavladiv bedem ispred gola Nemanje Belića.

Novo lice se nalazi na klupi Topolčana, mada je već tokom priprema bilo vidljivo da Dean Klafurić unosi neke novine, sa tim što se ipak oslanja na postojeći sistem. Prvenstveno zbog toga što TSC nije drastično menjao igrački kadar, osim odbrane koja je doživela najveće promene. Činjenica je da su na svim mečevima fudbaleri TSC-a igrali u prepoznatljivoj formaciji i sa taktikom odranije, uz nekoliko sitnih izmena.

Znalo se da će naslednika Žarka Lazetića, bez obzira ko to bio, očekivati pakleno težak posao. Ne samo zbog toga što se tim iz Bačke Topole navikao na vrh tabele i na igranje u Evropi, što je i sada cilj, već i zbog toga što bi svaka drastičnija promena pristupa ili filozofije fudbala napravile manje ili veće probleme. Svestan je toga i naslednik najuspešnijeg trenera u istoriji kluba, pa iz tog razloga ističe da se oslanja na već postojeći sistem, uvodeći lagano neke promene. Jasan je znak toga i trijumf nad izabranicima Milana Đorđevića, koji su itekako zakomplikovali put do pobede Plavim lavovima.

U pobedi protiv IMT-a neke stvari su se ponovile, a neke su se izrodile kao novina pa je potrebno naći razlog, odnosno uzrok istih. Izostao je efektivan nastup pojedinaca koji su prošle sezone pravili razliku. Hrvatski stručnjak, srećom ima dugu klupu na koju može da se osloni, i na golu svake godine sve boljeg Veljka Ilića.

„Igrači su bili malo sputani. Nisu bili na optimalnom nivou, poznajem individualni kvalitet koji je danas bio ograničen. Vreme je jedan od razloga, ali više od mesec dana treniramo u takvim uslovima, te smatram da se to prebrodilo. U prvom poluvremenu nije bilo šansi, imali smo prividan posed bez konkretnosti. U nastavku je meč bio otvoreniji sa mnovo više prilika, jednu smo realizovali, IMT nijednu. Dobra reakcija odbrambenih igrača i našeg golmana u poslednjim trenucima“, reči su kojima je Dean Klafurić opisao utakmicu.

Razloge za pojedine ocene (i pozitivne i negativne) Dean Klafurić vidi u mnogim faktorima. Od želje za dokazivanjem pred novim trenerom do toga da se, ipak, ekipa uvek privikava na neke njegove zahteve, koje pokušava da implementira u postojeći sistem. Vratimo se na to da je tim na okupu već duže vreme, i da su još vidljivi ostaci taktičke zamisli Žarka Lazetića koja se prepoznaje u pojedinim potezima i postavkama igrača.

„Razumem igrače, smatram da su svi želeli, možda je i individualna ambicija sputala nastup, u smislu dokazivanja i prvog kola, prvi put smo zajedno. Za taktiku ekipe ja preuzimam odgovornost. Možda je zbog mojih zahteva, a koji su dobro funkcionisali tokom priprema, došlo do konfuzije. Utakmica je drugo, kada dođe pritisak i važnost pobede, onda se igračima vrate automatizmi. To je psihološka analiza. Trening je proces, rad je proces, brzo ćemo biti bolji, radićemo na ispravkama grešaka. Neke stvari su igrače dovele do konfuzije, dešavali su se propusti u pojedinim trenucima. Pod pritiskom se igrač pa i svaki čovek vraća na navike od pre. TSC je imao jako dugo trenera i kolega je ostavio trag, pogotovo što je tim igrao dobro. Sistem igre je bio ovakav i tokom priprema, ali kod kolege su kombinovali“, istakao je Klafurić.



tagovi

TSC Bačka TopolaDean KlafurićMiloš Pantović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara