TSC (©Starsport)
TSC (©Starsport)

TSC obezbedio dugu evropsku jesen, Voša ima sve u rukama pred poslednje kolo

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.05.24. | 22:23

Čukarički na ivici da ostane bez plasmana u Evropu

Jedna, ali jako bitna “nepoznata” u srpskoj fudbalskoj jednačini je večeras rešena: Crvena zvezda je osvojila Kup Srbije, odnosno duplu krunu, a to znači da je uz nju slavio i – TSC. Zato što će drugu godinu zaredom igrati Evropu do zime!

U podeli evropskih ulaznica za predstojeće leto Kup Srbije više nije bitan. Kroz njega niko neće izaći na međunarodnu scenu. Vojvodina je večeras propustila tu šansu, pa će u UEFA takmičenje morati drugim putem.

A, to automatski znači da trećeplasirani na tabeli šampionata ide u kvalifikacije za Ligu Evrope i to iz poslednjeg kola, što je osigurao TSC.

Da krenemo redom: pred finalno, 37. kolo Mozzart Bet Superlige zna se da će Crvena zvezda, kao prvak, igrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona i to od poslednjeg, četvrtog kola, u kojem će biti nosilac. Prema trenutnoj projekciji, potencijalni rival za plasman u elitni kup su joj Jang Bojs (Švajcarska), Karabag (Azerbejdžan), Galatasaraj (Turska), Slovan Bratislava (Slovačka) i Bode Glimt (Norveška). I tu jedina promena može da se desi ako se dogodi veleobrt u Turskoj u poslednjoj rundi.

Partizan kao drugoplasirani u Mozzart Bet Superligi igraće u kvalifikacijama za Ligu šampiona u stazi pratilaca i krenuće od druge runde. Kako sada stvari stoje, mogući rivali su mu Fenerbahče (Turska) i Dinamo Kijev (Ukrajina). Do promene može da dođe ukoliko Atalanta osvoji Ligu Evrope, ali samo u toj koloni potencijalnih protivnika za crno-bele. Njihov status se svakako neće promeniti.

Večerašnjim trijumfom Crvene zvezde u Kupu Srbije, TSC je obezbedio još jednu dugu evropsku jesen. Topolčani će igrati u kvalifikacijama za Ligu Evrope, od poslednjeg četvrtog kola, pa ako prođe, igraće u tom takmičenju, a ako ispadne, svakako će ići u grupnu fazu Lige konferencije. Rivali TSC-u u toj četvrtoj rundi, po trenutnom stanju stvari su Ajaks (Holandija), Braga (Portugalija), LASK (Austrija), Bašakšehir (Turska), Molde (Norveška), Plzenj (Češka), Ludogorec (Bugarska), Sparta Prag (Češka), Šerif (Moldavija), Malme (Švedska) i APOEL (Kipar).

Dve su još nepoznate pred poslednje kolo: ko će u Evropu kao četvrti, a ko kao peti.

Radnički iz Kragujevca će sigurno igrati na međunarodnoj sceni, samo je pitanje u koje će takmičenje ići. Jer, klub koji osvoji četvrtu poziciju igraće u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, a petoplasirani u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije. I jedni i drugi će biti nepovlašćeni na žrebu, tako da će im biti jako teško da se domognu grupa.

Kragujevčani imaju na tabeli dva boda više od Vojvodine. Ali, u poslednjoj rundi idu u goste Partizanu, dok Novosađani kod kuće čekaju lučansku Mladost. Dodatni adut koji Voša ima u rukama je da je posle osnovnog dela prvenstva bila ispred Radničkog, pa ako se desi da imaju isti broj bodova na kraju, klub sa “Karađorđa” će biti četvrti.

Čukarički može samo do petog mesta, ali to deluje jako teško ostvarivo. Jer, kao što Vojvodina kod kuće čeka Mladost, tako i Brđani idu u goste Crvenoj zvezdi. Jedini rasplet koji odgovara Čukaričkom je da pobedi na “Marakani”, a da u isto vreme Lale izgube na svom terenu od Lučanaca. Sve, dakle, miriše na to da će klub sa Banovog brda posle tri godine ostati bez ulaznice za Evropu.


tagovi

TSC Bačka TopolaFK VojvodinaFK Crvena zvezdaFK PartizanČukaričkiRadnički KragujevacMozzart Bet Superliga

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Ostale vesti


Najviše komentara