Embape i Enrike (©Reuters)
Embape i Enrike (©Reuters)

Trka za Zlatnu kopačku ulazi u završnicu: Enrike koči Embapea, Kejn ima auto-put

Vreme čitanja: 2min | sre. 13.03.24. | 17:54

Trener Pari Sen Žermena mogao bi da izbaci francuskog golgetera iz trke za najboljeg strelca Evrope, kao i za Zlatnu loptu

Odlukom da Naseru Al Kelaifiju u februaru saopšti da po završetku sezone odlazi iz Pari Sen Žermena, Kilijan Embape značajno je umanjio sebi šanse da osvoji trofej za najboljeg strenca Evrope, kao i za najboljeg igrača na svetu. Iako se nije odmah odrekao usluga sjajnog napadača, Luis Enrike počeo je da mu dozira minutažu čime će Francuzu biti smanjene mogućnosti da prestigne vodećeg Harija Kejna.

Napadač Bajern Minhena je trenutno na 30 pogodaka u Bundesligi, što mu donosi 60 bodova. Ispred Embapea su još Interov Lautaro Martinez sa 23 gola, a 46 bodova i Štutgartov Seru Girasi, koji je poput PSŽ-ovog golgetera dao 21 gol i sakupio 42 boda, ali je do svojih pogodaka stigao za manje minuta nego Embape (1.415 - 1.757), što takođe utiče na plasman.

Izabrane vesti

Do kraja francuskog i nemačkog prvenstva ostalo je još devet kola, dok će se u italijanskom odigrati jedno više. S obzirom na to da ga je Luis Enrike protiv Monaka izveo nakon prvog poluvremena, a protiv Remsa ga ubacio 17 minuta pre kraja, teško je poverovati da bi Kilijan Embape mogao ozbiljno da zapreti raspucanom Hariju Kejnu. Ipak, postoji mogućnost da zbog sve izvesnijeg gubitka titule zbog velikog zaostatka za Bajer Leverkuzenom, Englez počne da odmara više nego inače kako bi bio maksimalno koncentrisan na Bajernove bitke u Ligi šampiona. Baš kao što je slučaj sa Lautarom Martinezom, kog Simone Inzagi nije uopšte koristio pre četiri dana protiv Bolonje.

Embape je petostruki uzastopni najbolji strelac Lige 1 (s tim da je jedne sezone nagradu podelio sa Monakovim Visamom Ben Jederom) i, kako stvari stoje trofej će i ove sezone završiti u njegovom vlasništvu, pošto drugoplasirani na listi, Lilov Džonatan Dejvid, ima sedam golova manje od napadača Svetaca. Neuspeh u kontinentalnoj trci mogao bi u velikoj meri da utiče na glasove za Kilijana Embapea u izboru za Zlatnu loptu, mada će prevagu u glasanju za najboljeg igrača sveta verovatno imati utisak u Ligi Evrope, kao i na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Kao jedan od razloga zbog kojih je Embape odlučio da napusti PSŽ i, još uvek nezvanično, izabere Real Madrid, navodi se upravo to da će u Kraljevskom klubu imati veće šanse da osvoji Ligu šampiona, ali i najveće individualne trofeje.

Trenutno najboljih 10 strelaca u Evropi:

1. Hari Kejn (Bajern Minhen) - 30 golova / 60 bodova

2. Lautaro Martinez (Inter) - 23/46

3. Seru Girasi (Štutgart) - 21/42

4. Kilijan Embape (PSŽ) - 21/42

5. Akor Adams (Lilestrem/Monpelje) - 22/36,5

6. Amal Pelegrino (Bode Glimt) - 24/36

7. Erling Haland (Mančester Siti) - 18/36

8. Lois Openda (RB Lajpcig) - 17/34

9. Luk de Jong (PSV) - 22/33

10. Vangelis Pavlidis (AZ Alkmar) - 22/33


tagovi

Kilijan EmbapeLuis EnrikeZlatna kopačkaPari Sen Žermen

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara