Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Tri velikana, gomila haotičnih klubova, dva duga putovanja avionom i veliki povratak Nanija

Vreme čitanja: 7min | pet. 09.08.24. | 12:12

Još jedno, značajno neujednačeno prvenstvo Portugalije, počeće ovog petka od 21.15 časova susretom branioca titule Sportinga i Rio Avea u Lisabonu

Zbog Benfike, Porta i u poslednje vreme posle dužeg vremena mučenja Sportinga iz Lisabona, prvenstvo Portugalije ima reputaciju kao šesta ili sedma fudbalska liga Evrope. Pomenuta tri kluba su nedodirljivi velikani ove zemlje sa Pirinejskog poluostrva, često uspevaju da stignu do kasnije faze UEFA takmičenja, ali isto tako je činjenica da su ostali timovi suv prosek koji grca u finansijskim problemima, lošoj organizaciji i nerealnim ambicijama. Kada bi se Primeira svela na samo četiri ili pet klubova, koji bi igrali međusobno mečeve, ništa se značajnije ne bi promenilo u portugalskom fudbalu.

Jer od 91. šampionata, koji će zvanično otpočeti ovog petka od 21.15 časova susretom Sportinga i Rio Avea u prestonici Lisabonu, očekivanja su identična – Benfika, Porto i Sporting će se boriti za titulu i drugo mesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona, Braga će verovatno biti četvrta, dok će se ostali timovi boriti istovremeno za peto mesto, koje potencijalno vodi u Ligu konferencije, kao i za opstanak. U poslednjih nekoliko šampionata timovi koji su završavali na petoj poziciji približno isto su zaostajali za šampionom onoliko koliko su imali više bodova od timova koji su ispadali u drugi rang – između 20 i 30.

Izabrane vesti

Koliko je velika razlika između vodeća tri tima i ostatka Portugalije najbolje demonstrira sledeći podatak. Od 90 dosad odigranih šampionata, čak 88 su osvojila tri velikana. Viđena su samo dva izuzetka, dve senzacije. Prvu je napravio Belenenses 1946. godine, u prvoj sezoni odigranoj posle Drugog svetskog rata, a drugu Boavista u sezoni 2000/2001. Niko više nije bio ni blizu toga da poremeti poredak.

--------------------

SVI ŠAMPIONI PORTUGALIJE

38 – Benfika

30 – Porto

20 – Sporting Lisabon

1 – Boavista, Belenenses

--------------------

Na zbirnoj tabeli svih sezona trećeplasirani Sporting je osvojio čak 2.019 poena više od četvrtoplasirane Vitorije Gimarais. Dalje su na toj tabeli Beleneses (sada trećeligaš), Braga, Vitorija Setubal (trećeligaš), Boavista, Akademika (trećeligaš) i Maritimo (drugoligaš). Dakle, veliki broj klubova koji imaju neki značaj u istoriji portugalskog fudbala trenutno su u ogromnim problemima i daleko su od elite.

Braga je odigrala samo 68 od 90 takmičenja u Primeiri, ali sve se bolje rangira na toj zbirnoj tabeli. U poslednjih sedam sezona je pet puta bila četvrta, dok je u dva navrata preskočila Sporting i stigla do treće pozicije. Ustalila se kao „večito četvrti“ tim, redovno igra na međunarodnoj sceni i polako stiče finansijske uslove koje ostatak lige jednostavno ne može da isprati.

U većini ostalih prvoligaša vlada haos i tu leže možda i daleko zanimljivije priče od ovih hiljadu puta ispričanih o Portu, Benfiki i Sportingu. Primera radi, prvi Portov rival u novom prvenstvu Žil Visente, sa kojim se Zmajevi sastaju u subotu od 21.30 časova, u četvrtak je smenio trenera. Samo dva dana pre premijernog meča došlo je do rastanka sa Tozeom Marekom, jer se 37-godišnji strateg razočarao u upravu, koja mu nije obezbedila tokom leta obećana pojačanja. Došlo je navodno do ozbiljne svađe, Mareko je otpušten, a najverovatnije će ga zameniti Bruno Pinjeiro. Veruje se da je tačka pucanja bila odluka čelnika Žil Visentea da prodaju najboljeg defanzivca Gabrijela Pereiru u Kopenhagen za 5.000.000 evra (još 2.000.000 u potencijalnim bonusima i 10 odsto od sledeće prodaje). Žil Visente je prošli šampionat završio na 12. poziciji, imao je samo četiri poena više od Portimonensea, koji je morao da igra baraž za opstanak.

Pomenimo i to, Portimonense je u baražu izgubio od kluba koji nosi akronim AVS, ali suštinski je to naslednik nekada ugašenog Aveša. Klub je zvanično osnovan u maju 2023. godine pod tim imenom, kada se Vilafrankense preselio u grad Vila das Aveš. Krenuo je odmah iz drugog ranga i u debitantskoj sezoni izborio promociju.

Stadion Aveša (©Wikipedia)Stadion Aveša (©Wikipedia)

Međutim, ovog leta se nije baš adekvatno pojačao. Kako piše Abola, trenutno čelnici AVS Aveša traže pojačanja na poziciji golmana, u odbrani, sredini, na krilima i u napadu. Dakle – svuda. Zbog skromnih finansijskih uslova čekaju da vide kako će jači od njih da se pojačaju, pa će da pokupe one slobodne igrače koji ostanu bez angažmana. Do tada, igraće sa svojim igračima iz druge lige.

U Primeiru se vratila Santa Klara, ekipa koja je nedavno igrala sa Partizanom u evropskim kvalifikacijam. Prošle sezone je provela u drugom rangu, ali brzo se vratila u elitu, što znači da prvoligaše ponovo čeka barem jedno dugo putovanje avionom do Azorskih ostrva, duboko u Atlantskom okeanu. Daleko će se putovati i zbog trećeg kluba koji je izborio promociju, Nasionala. Reč je o ekipi koja se takmiči na ostrvu Madeira, takođe u Atlantskom okeanu, s tim da je ovaj arhipelag bliži Africi nego Evropi. Funšal, grad iz kojeg je Nasional, udaljen je 972 kilometra od Lisabona, dok je Ponta Delgada od prestonice udaljena 1.445 kilometara.

Od timova koji će se boriti za opstanak u centru pažnje portugalskih medija definitivno će se naći Estrela. Napravila je ovog leta sjajan, pre svega marketinši potez, angažovala je nekadašnjeg fudbalera Sportinga, Mančester Junajteda, Fenerbahčea, Valensije i Lacija, Nanija. Sada već 37-godišnji krilni napadač je prošle sezone igrao za turskog prvoligaša Adanu Demir, na 34 utakmice postigao je četiri pogotka i zabeležio tri asistencije. Čovek koji u svojoj radnoj biografiji ima četiri osvojene Premijer lige, Ligu šampiona, Svetsko prvenstvo za klubove i 10 raznih manjih kupova sigurno će biti ogromno pojačanje za ekipu koju trenira Filipe Martins.

Kroz prethodni šampionat Sporting i Benfika su izborili plasman u Ligu šampiona, Porto u Ligu Evrope, a Braga u kvalifikacije za Ligu Evrope. Peti klub koji će predstavljati Portugaliju na međunarodnoj sceni je Vitorija Gimarais, koja će igrati kvalifikacije za Ligu konferencije.

--------------------

PRELAZNI ROK

SPORTING

Došli: Zeno Debast (Anderleht) 15.500.000 evra, Vladan Kovašević (Rakov) 4.800.000

Otišli: Isahaku Fatavu (Lester) 17.000.000, Paulinjo (Toluka) 7.750.000, Sebastijan Koates (Nasional) bez obeštećenja, Ruben Vinagre (Legija) bez obeštećenja, Sotoris Aleksandropulos (Standard Lijež) bez obeštećenja

BENFIKA

Došli: Vangelis Pavlidis (AZ Aljmar) 18.000.000, Bendžamin Rolhajser (Estudijantes) 9.500.000, Jan Niklas Veste (Hajdenhajm) 8.000.000, Alvaro Kareras (Mančester Junajted) 6.000.000, Leandro Bareiro (Majnc) bez obeštećenja, Gustavo Markes (Amerika Mineiro) bez obeštećenja, Renato Sančes (PSŽ) pozajmica

Otišli: Žoao Neveš (PSŽ) 59.920.000, Paulo Bernardo (Seltik) 4.000.000, Rafa (Bešiktaš) bez obeštećenja, Leo Kokubo (Sint Trojde) bez obeštećenja

PORTO

Došao: Fransisko Konseisao (Ajaks) 10.500.000

Otišao: Mehdi Taremi (Inter) bez obeštećenja

BRAGA

Došli: Brajt Arej Embi (Hanover) 6.200.000, Tijago Elgera (Nasional) 3.750.000, Žoao Markeš (Estroril) 3.500.000, Amine El Uazani (Gengan) 3.500.000, Roberto Fernandez (Malaga) 1.800.000, Bartolomej Vdovik (Jagjelonija) 1.500.000, Robson Bambu (Nica) 1.200.000, Gabri Martinez (Đirona) bez obeštećenja

Otišli: Alvaro Đalo (Atletik Bilbao) 15.000.000, Rodrigo Gomeš (Vulverhempton) 15.000.000, Moatasem Al Musrati (Bešiktaš) 11.000.000, Abel Ruiz (Đirona) 9.000.000, Tijago Esgajo (Aruka) 200.000, Kristijan Borha (Klub Amerika) bez obeštećenja

--------------------

U Vitoriji će biti zanimljivo videti kako će ove sezone da igra Telmo Arkandžo, levonogi centarfor koji je pauzirao godinu dana zbog povrede ligamenata kolena. Arkandža i zbog toga, ali i zbog stila igre porede sa legendarnim Hulkom, koji je svojevremeno igrao fenomenalno u dresu Porta.

Veoma sam srećan što je opet na terenu. Mnogo mi se dopada Telmo, mislim da ima sve preduslove da uspe u Vitoriji. Vidim mnogo Hulka u Arkandžu. On je veoma moćan fudbaler, snažan u sitaucijama jedan na jedan, poseduje sjajan šut i centaršut“, kazao je portugalski vezista Žoao Pedro, koji je igrao svojevremeno sa Arkandžom pre odlaska u Rumuniju.

Ove sezone imamo četvoricu srpskih fudbalera u Primeiri. Mirko Topić igra za Famalikao, golman Marko Gudžulić će biti Nanijev saigrač u Estreli Amadori, dok će dvojica biti konkurenti u borbi za titulu. Marko Grujić u dresu Porta, Vladan Kovačević kao novi golman Sportinga.


21.15: (1,20) Sporting Lisabon (6,75) Rio Ave (14,0)


Njih dvojica su se sreli pre nedelju dana u Superkupu Portugalije, Sporting je vodio sa 3:0, ali je Porto izjednačio i potom golom Ivana Haimea u 101. minutu stigao do pobede sa 4:3 i prvog trofeja u sezoni. Kao jedan od najodgovornijih za poraz zeleno-belih izdvojio se baš Kovačević, koji je imao neke kikseve i veoma neslavan debi, baš kao i mladi štoper Debast. Trener Ruben Amorim javno je podržao obojicu na konferenciji za medije.

Imaju puno poverenje stručnog štaba, kao što su imali i pre Superkupa. Najvažnije je da igrači znaju da njihov trener nije zabrinut. Znaju me. Pogledajte moju prošlost, uvek sam pričao sa igračima na prvi znak nečega što nije normalno. Što se tiče njih dvojice, sve će da bude kako treba“, uverava Amorim.

Portugalske novinare je zanimalo pred duel sa Rio Aveom i to kako su se Kovačević i Debast ponašali na treninzima prethodnih dana.

Sve je bilo podređeno analizi grešaka. Štoper i golman ne smeju da greše, jer kada se to desi protivnik će dati gol. Kao i sa celim timom, bavimo se sledećoj utakmici. Kada izgubimo, svi smo krivi. Najvažnije je da ne prestanemo da radimo. Obojica su spremni za novi izazov“, poručio je Amorim.

PORTUGALIJA 1 – 1. KOLO

Petak

21.15: (1,20) Sporting Lisabon (6,75) Rio Ave (14,0)

Subota

16.30: (2,30) AVS Aveš (3,35) Nasional (3,15)

19.00: (1,95) Kasa Pija (3,45) Boavista (4,00)

21.30: (1,18) Porto (7,25) Žil Visente (15,0)

Nedelja

16.30: (2,15) Estoril (3,30) Santa Klara (3,50)

19.00: (7,00) Famalikao (4,50) Benfika (1,45)

19.00: (2,90) Farense (3,25) Moreirense (2,50)

21.30: (1,40) Braga (4,70) Estrela (8,00)

Ponedeljak

21.15: (2,90) Aruka (3,35) Vitorija Gimarais (2,45)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

PrimeiraPortoSporting LisabonBenfikaNaniVladan KovačevićMarko GrujićRuben AmorimMirko TopićMarko Gudžulić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara