Trenerske zavrzlame Mozzart Bet Superlige: "Veteran" Feđa Dudić; Miloje i Stanoje prvi put oči u oči

Vreme čitanja: 3min | čet. 04.07.24. | 09:19

Tačno polovina lige promenila trenera između dve sezone, strateg Kragujevčana sa najdužim superligaškim kontinuitetom u aktuelnom klubu

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Nedavno je, u razgovoru za Mozzart Sport, fudbalski trener Tomislav Sivić, na pitanje kako to da trenutno ne radi ni u jednom klubu domaćeg šampionata, izjavio: "Da se ja malo odmorim, a već u septembru biće posla koliko hoćete!"

Izabrane vesti

Koliko god ova rečenica bila posledica uobičajene ’vrcavosti’ harizmatičnog stručnjaka – koji, doduše, ni sam ne iskače iz šablona srpskog fudbala gde se ne zna da li klubovi češće menjaju trenere ili se treneri češće vraćaju u klubove iz kojih su prebrzo odlazili – svima nam je jasno da predstavlja esenciju istine i da će, već koliko do prve pauze zbog obaveza reprezentacije u Ligi nacija početkom septembra, proraditi čuvena vrteška.

Na petnaestak dana pred početak nove sezone, situacija je identična prošlogodišnjoj – tačno polovina superligaša, njih osam, započeće prvenstvo sa novim trenerom. Među ovih osam koji nisu menjali šefa stručnog štaba je i troje novajlija u elitnom rangu, tako da ispada da se za kontinuitet opredelilo samo pet prošlosezonskih superligaša: Crvena zvezda (Vladan Milojević), Radnički Kragujevac (Feđa Dudić), Vojvodina (Božidar Bandović), Spartak (Miloš Kruščić) i Čukarički (Goran Stanić).

U ovoj polovini koja je menjala trenera između dve sezone, većina se odlučila za dobro poznata lica – Partizan i Napredak vratili su svoje nekadašnje stručnjake, Aleksandra Stanojevića i Gorana Stevanovića; Mladost, Železničar i Novi Pazar doveli trenere koji su u prethodnom periodu, manje ili više, skrenuli pažnju na sebe radom u nekim drugim superligašima (Dejan Joksimović, Marko Savić i Nikola Trajković); pa će jedina nova lica na elitnoj sceni biti Nikola Drinčić (Radnički Niš), Milan Đorđević (IMT) i Dean Klafurić, novi strateg TSC-a. Uz, naravno, Ivana Radovanovića, koji je Jedinstvo iz Uba uveo u Mozzart Bet Superligu.

Zanimljivo je da Novi Pazar, niški Radnički i Mladost iz Lučana četvrtu godinu zaredom u novu sezonu ulaze sa novim trenerom i po tom maniru su već postali prepoznatljivi na domaćoj fudbalskoj sceni.

Iznenadni odlazak Žarka Lazetića iz Bačke Topole predstavljao je istinsku detonaciju, a jedna od posledica je i činjenica da je među superligašima ostao samo jedan trener koji je na klupi svog aktuelnog kluba sedeo pre godinu dana u ovo vreme. Ali, ni on tada nije radio u Superlgii.

Simo Krunić je strateg sa najvećim kontinuitetom, jer je na klupi OFK Beograda od januara 2023. godine i Romantičare je ekspresno uveo u Prvu, a odmah zatim i u Superligu. Njemu ovo, ipak, neće biti superligaški debi na klupi kluba sa Karaburme, jer je OFK Beograd već predvodio u finišu sezone 2008/09.

Jednu celu sezonu sastavio je i Branko Mirjačić na klupi Tekstilca, ali takođe u Prvoj ligi, što dovodi do neverovatnog podatka da najveći superligaški kontinuitet u srpskom šampionatu momentalno ima – Feđa Dudić! On nije počeo prethodnu sezonu na klupi Kragujevčana, angažovan je krajem septembra posle serije loših rezultata, što postignuti istorijski uspeh Radničkog – plasman u kvalifikacije za UEFA Ligu konferencije – čini još većim.

Naravno, ako gledamo kompletan staž u klubovima u kojima trenutno rade, daleko ispred ostalih su treneri večitih rivala. Vladan Milojević, u dva mandata, sastavio je preko 1100 dana kao trener Crvene zvezde, a Aleksandar Stanojević, koji započinje svoj treći mandat u Partizanu, još i više – 1270 dana.

Upravo će to biti jedna od glavnih ’crtica’ predstojeće sezone: Miloje i Stanoje prvi put oči u oči. Obojica su donosila titule na Topčidersko brdo, uvodili svoje timove u Ligu šampiona, ali im se putevi na klupama crveno, odnosno crno belih prvi put ukrštaju.


tagovi

Tomislav SivićFeđa DudićVladan MilojevićBožidar BandovićMiloš KruščićGoran Stanić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara