TRANSFERI – ITALIJA: Kraljica Vučica! Juve najzvučniji, Milan investirao, Inter sabotiran, Sampdorija najgora

Vreme čitanja: 27min | sub. 03.09.22. | 10:54

Sjajan prelazni rok odradio i Napoli, Lacio po meri Sarija, zanimljivo kod novih prvoligaša

Sa spuštenom zavesom na prelazni rok u Seriji A možemo reći, bez velikog oklevanja, da su Juve i Roma zaslužili primat na tek zatvorenoj fudbalskoj pijaci. Odmah iza njih su Inter i Lacio, sledi Milan dok ćemo pravu vrednost Napolijevog prelaznog roka, kao i Fjorentine, videti u mesecima koji dolaze.

U jednoj rečenici bi mogli reći da je Juventus doveo najviše startera, da je Roma bez potrošenog evra angažovala fudbalere s kojima može da juriša na titulu, Lukaku je katapultirao Inter u ulogu favorita u Seriji, Milan je investirao najviše novca među velikim klubovima mada se ne bi reklo na prvi pogled, Napoli je napravio revoluciju u timu, zaradio novac i smanjio iznos plata, predsednik Lacija Klaudio Lotito je zadržao Milinkovića-Savića i kupio igrače koje mu je Sari tražio, dok su ozbiljna renoviranja u timu napravili Fjorentina i Atalanta.

Izabrane vesti

Istini za volju, povrede Pola Pogbe, Romelua Lukakua, Đinija Vajnalduma i Origija su bacile senku na poteze Juvea, Intera, Rome i Milana. Pogba i Lukaku su, uz Dibalu i Di Mariju, najzvučnija pojačanja i ako Juve i Inter ne budu mogli da na njih da računaju u većem delu sezone onda bi revizija ocena prelaznog roka bila neizbežna.

Vredi napomenuti da je tek završeni prelazni rok pokazao da se timovi mogu pojačati sa relativno malim ulaganjima. Tome značajno doprinosi sve veći broj igrača koji idu na isticanje ugovora, ali i traženje talenata koji nisu još uvek eksplodirali i nisu na meti velikih klubova.

Dodatni optimizam za Seriju A budi činjenica da je Inter odoleo sirenama da proda Milana Škrinjara i Lautara Martineza, Milan Rafu Leaa i Sandra Tonalija, Roma Nikola Zaniola, Lacio Sergeja Milinkovića-Savića, Fjorentina Nikolu Milenkovića.

MILAN

Milan je nastavio sa svojom politikom investiranja u mlade i perspektivne igrače. Rosoneri su jedini klub koji nije prodao nijednog igrača za velike pare, Kesiju i Romanjoliju su istekli ugovori, a investirali su 35.000.000 u dolazak Šarlea De Ketelarea. Takođe, prvak Italije je uspešno odoleo pokušajima engleskih klubova da uzmu Rafu Leaa i Sandra Tonalija. Odlučili su se da veći deo budžeta ulože u Belgijnca kojeg porede sa miksom Kake i De Brujnea. Da li će to ispasti baš tako, videćemo. Ali očekivanja od njega su velika…

Ocenu prelaznog roka Milana smanjuje činjenica da nisu uspeli da dovedu igrače u odbrani i veznom redu koje su želeli, pre svih Botmana i Sančeza koje su jurili mesecima i na kraju nisu mogli da pariraju petrodolarima iz Njukasla i Pariza. Akvizicije u vidu Vranksa i Tšaua ne zvuče jako ali je reč o jako mladim igračima iz Nemačke koji su zalog za budućnost, a nikako aktuelne zamene za Kesija i Romanjolija. Ibra je dobio još godinu dana ugovora iako se vraća na teren tek u na zimu. Zato je doveden besplatni Origi da pomogne Žiruu. Kada se Zlatan vrati, biće to ozbiljan špic.

Ne treba zaboraviti da su prošli nezapaženo dolasci dvojice igrača koji bi mogli da budu prijatno iznenađenje u ovoj sezoni: Pobega i Adli. Obojica su bili pod ugovorima još prošle godine, ali su bili ostavljeni na kaljenju na poazjmicama.

Došli: Šarle De Ketelare (Briž, 32.000.000), Divok Origi (Liverpul, bez obeštećenja), Malik Tšau (Šalke, 6.000.000), Aster Vranks (Volfzburg, 2.000.000, pozajmica), Seržinjo Dest (Barselona, pozajmica), Žunior Mesijas (Krotone, 4.500.000, otkup pozajmice), Alesandro Florenci (Roma, 2.700.000, otkup pozajmice)

Otišli: Frank Kesi (Barselone, bez obeštećenja), Samu Kastiljeho (Valensija, bez obeštećenja), Alesio Romanjoli (Lacio, bez obeštećenja), Leo Duarte (Bašakšehir, 2.000.000), Jens Peter Hauge (Ajntraht Frankfurt, 10.000.000, otkuo pozajmice), Danijel Maldini (Specija, pozajmica), Lorenco Kolombo (Leće, pozajmica).

INTER

Interov prelazni rok bi bio za desetku da su vlasnici kluba bili na visini sposobnosti svojih rukovodilaca. Bepe Marota i Pjero Auzilio, to ne treba smetnuti s uma, nisu samo uspešno zatvorili priču o povratku Romelua Lukakua već su imali u ruci i Paula Dibalu i Glejsona Bremera, nedostajalo je samo zeleno svetlo iz Nankina koje nikada nije stiglo.

Ostaje žal u svetu Nerazura zbog propuštene dve šanse. Štaviše, posle prvih kola u prvenstvu i videći Dibalu i Bremera kako igraju, žal postaje sve veći. Sa njima, Inter ne bi imao sam unosnu sadašnjost već i budućnost.

Povreda Lukakua je uključila alarm u Interu. Belgijanac će u prvih mesec i po dana sezone preskočiti više utakmica nego tokom dvogodišnjeg perioda pod komandnom palicom Antonija Kontea. Bez Lukakua Inter gubi dodatnu vrednost iz poslednjeg prelaznog roka.

Osim Big Roma Inter je doveo još par igrača. Neki su nade, kao Aslani, Belanova i Onana. Neki nemaju logično objašnjenje poput Mhitarjana i Ačerbija. Plaćati dve rezerve, zajedno koštaju gotovo 15.000.000 evra (bruto iznos) pokazuje da u Interu nisu naučili lekciju od Vidala i Aleksisa Sančeza.

Takođe nisu naučili lekciju ni od kupovine bivših Inzagijevih igrača iz Lacija. Učinak Koree i Kaisedo nije bio dovoljna opomena da se ne uzima Ačerbi.

Ipak, kapu dole treba spustiti i vlasnicima i upravi kluba pošto nisu prodali nijednog top igrača, Perišiću je ugovor istekao i tu nije moglo ništa da se uradi, ni Škrinjara, ni Bastonija, ni Dumfrisa, ni Lautara Martineza. Možda je trebalo samo prodati Čalhanoglua. U svakom slučaju Inter je sa prodajom Pinamontija, Kazadeija i još par mladih fudbalera inakasirao više od 50 miliona evra što je bilo dovoljno da se izbegnu bolne prodaje.

Došli: Romelu Lukaku (Čelsi, 8.000.000, pozajmica), Kristjan Aslani (Empoli, 4.000.000, pozajmica), Andre Onana (Ajaks, bez obeštećenja), Henrik Mhitarjan (Roma, bez obeštećenja), Frančesko Aćerbi (Lacio, pozajmica), Raul Belanova (Kaljari, 3.000.000, pozajmica), Hoakin Korea (Lacio, 23.600.000, otkup pozajmice)

Otišli: Ivan Perišić (Totenhem, bez obeštećenja), Arturo Vidal (Flamengo, bez obeštećenja), Matijas Vesino (Lacio, bez obeštećenja), Aleksis Sančez (Marselj, bez obeštećenja), Andrea Ranokija (Monca, bez obeštećenja), Ćezare Kasadei (Čelsi, 15.000.000), Mikele Di Gregorio (Monca, 4.000.000, otkup pozajmice), Andro Gravijo (Rems, 3.500.000, otkup pozajmice), Stefano Sensi (Monca, pozajmica), Andrea Pinamonti (Sasuolo, pozajmica), Sebastijano Espozito (Anderleht, pozajmica), Valentino Lazaro (Torino, pozajmica), Zinjo Vanhojzden (AZ Alkmar, pozajmica), Martin Satrijano (Empoli, pozajmica), Jonuc Radu (Kremoneze, pozajmica), Felipe Kaisedo (Đenova, kraj pozajmice), Aleksandar Kolarov (kraj karijere)

NAPOLI

Uzmimo ovako: ako Napoli sa ovim timom izbori plasman u Ligu šampiona, predsednik Aurelio De Laurentis, sportski direktor Federiko Đuntoli i trener Lučano Spaleti zaslužuju fudbalskog Oskara.

U ovom prelaznom roku Napoli je ostao bez sva tri kapitena, bez najboljeg golmana, najboljeg defanzivca, najtalentovanijeg veznjak i dvojice najboljih strelaca u istoriji Napolija.

Sa prodajom Kulibalija i Fabijana Ruiza Napoli je praktično finansirao kompletnu operaciju pojačanja. A sa prodajom ili ne obnavljanjem ugovora senatorima, Napoli je oborio visinu plata igrača za više od 40.000.00 evra, odnosno za više od trećine prethodnog iznosa.

Lučano Spaleti se nalazi pred velikim izazovom, možda i najvećim u karijeri, budući da nije lako zameniti čak četvoricu startera i prvu zamenu, sa igračima koji dolaze sa egzotičnih destinacija (Kvarachelija i Kim) ili su još uvek samo velike nade (Raspadori) ili su samo nade (Olivera i Estigard) ili su igrači koji traže novu priliku da lansiraju svoje karijere (Simeone i Ndombele).

Došli: Min Đae Kim (Fenerbahče, 18.050.000), Andre Zambo Angiza (Fulam, 15.000.000, otkup pozajmice), Matijas Oliveira (Hetafe, 11.000.000), Hviča Kvarackelija (Dinamo Batumi, 10.000.000), Leo Estigor (Brajton, 5.000.000), Đakomo Raspadori (Sasuolo, 5.000.000, pozajmica), Đovani Simeone (Verona, 3.500.000, pozajmica), Tangi Ndombele (Totenhem, 500.000, pozajmica), Salvatore Sirigu (Đenova, bez obeštećenja), Đanluka Gaetano (Kremoneze, kraj pozajmice)

Otišli: Kalidu Kulibali (Čelsi, 38.000.000), Lorenco Insinje (Toronto, bez obeštećenja), Fabijan Ruiz (PSŽ, 23.000.000), Arkadijuš Milik (Marselj, 8.000.000, otkup pozajmice), Andrea Petanja (Monca, 2.500.000, pozajmica), David Ospina (Al Nasr, bez obeštećenja), Dris Mertens (Galatasaraj, bez obeštećenja), Adam Unas (Lil, 3.000.000), Aksel Tuanzebe (Mančester Junajted, kraj pozajmice), Đenaro Tutino (Parma, 5.500.000), Zinedin Mašaš (Jonikos, bez obeštećenja), Sebastijano Luperto (Empoli, 500.000, pozajmica), Fauzi Gulam (slobodan igrač), Kevin Malki (slobodan igrač)

JUVENTUS

Juve zaslužuje visoku ocenu ne samo zato što je doveo najzvučnija pojačanja, već i zato što je “skinuo” Glejsona Bremera Interu - brazilski defanzivac možda još ne vredi svih 50.000.000 evra (42.000.000 plus bonusi), ali ako se po jutru dan poznaje, vrlo brzo će opravdati ulaganje Stare dame - i što su se rukovodioci Bjankonera prilagođavali u hodu novonastaloj situaciji. Juve je krenuo sa jednom idejom u ovaj prelazni rok, a izašao je sa sasvim drugačijom.

Povreda Pola Pogbe je donekle pokvarila utisak i entuzijazam posle dovođenja Anhela Di Marije i Bremera, ali su Kerubini, Nedved i Arivabene, izvadili kestenje iz vatre sa angažovanjem Leandra Paredesa i Arkadijuša Milika. Prethodno je Juve za vrlo unosnu cenu kupio i Filipa Kostića.

Juve je bukvalno kupio pet startera: Di Marija, Pogba, Bremer, Paredes, Kostić, plus luksuzna rezerva Milik.

Ostaje da se vidi da li je Stara dama pogrešila kada je odlučila da pusti niz vodu Paula Dibalu kao i da li je razlika između novca zarađenog od prodaje De Lihta i potrošenog za transfer Bremera bila u korist Juventusa. Odlasci Morate (kraj pozajmice), Kjelinija Bernardeskija su bili neminovni iz jednog ili drugog razloga. Malo remek-delo Juveovih rukovodilaca je plasiranje Artura u Liverpul na pozajmicu poslednjeg dana prelaznog roka.

Stiče se utisak da je Alegri dobio tzv. instant tim s kojim može da krene u borbu za skudeto, naravno pod uslovom da se trend povreda iz prethodne i sa početka ove sezone ne nastavi.

Došli: Bremer (Torino, 41.000.000), Filip Kostić (Ajntraht, 12.000.000), Pol Pogba (Mančester Junajted, bez obeštećenja), Anhel Di Marija (PSŽ, bez obeštećenja), Leandro Paredes (PSŽ, pozajmica), Arkadijuš Milik (Marselj, 1.000.000, pozajmica), Federiko Kjeza (Fiorentina, 40.000.000, otkup pozajmice), Andrea Kambijaso (Đenova, 12.000.000), Nikolo Fađoli (Kremoneze, kraj pozajmice)

Otišli: Matijs De Liht (Bajern, 67.000.000), Paulo Dibala (Roma, bez obeštećenja), Đorđo Kjelini (Los Anđeles, bez obeštećenja), Artur (Liverpul, 4.500.000, pozajmica), Denis Zakarija (Čelsi, 3.000.000, pozajmica), Federiko Bernardeski (Toronto, bez obeštećenja), Alvaro Morata (Atletiko Madrid, kraj pozajmice), Merih Demiral (Atalanta, 20.000.000, otkup pozajmice), Aron Remzi (Nica, bez obeštećenja), Daglas Kosta (LA Galaksi, bez obeštećenja), Rolando Mandragora (Fiorentina, 8.500.000), Đakomo Vrioni (Nju Inglend, 3.450.000), Luka Pelegrini (Ajntraht, pozajmica), Andrea Kambijaso (Bolonja, pozajmica), Đanluka Frabota (Leće, pozajmica), Radu Dragušin (Đenova, pozajmica), Nikolo Rovela (Monca, pozajmica), Marko Pjaca (Empoli, pozajmica)

LACIO

Lacio zaslužuje sedmicu iz prostog razloga što je predsednik Klaudio Lotito odoleo svom instinktu da pokrije razliku između novca potrošenog na kupovinu igrača i para zarađenih od prodaje, sa prodajom Sergeja Milinkovića-Savića. Ostanak srpskog reprezentativca, kako je sam Mauricio Sari priznao, je najbolja moguća vest za Nebeskoplave.

Inače, ovaj prelazni rok je pokazao da je Sari preuzeo ključnu ulogu u klubu i da je u hijerarhiji istisnuo sportskog direktora Iglija Tarea. Predsednik Lotito je bukvalno vodio veći deo pregovora o dovođenju pojačana sledeći spisak fudbalera koje je utvrdio sa toskanskim stručnjakom.

Lacio nije kupio zvučna imena kao drugi veliki klubovi, pa čak ni Fjorentina ili Atalanta, ali su svi korisni za igru koju namerava da implementira Sari. Indikativan je i izbor Sarija budući da su sem Vesina svi igači prilično mladi, tako da su Nebeskoplavi smanjili drastično prosek godina u timu.

Moglo bi se reći i da je Sari u tišini sproveo mini revoluciju u Laciju imajući u vidu tri - četiri nova startera u timu.

Došli: Luiš Mašimijano (Granada, 10.100.000), Markos Antonio (Šahtjor, 7.500.000), Nikolo Kazale (Verona, 7.000.000), Alesio Romanjoli (Milan, bez obeštećenja), Matijas Vesino (Inter, bez obeštećenja), Mateo Kanćeleri (Verona, pozajmica), Mario Hila (Real Madrid B, 6.000.000), Ivan Provedel (Specija, 2.000.000), Matija Zakanji (Verona, 7.500.000, otkup pozajmice)

Otišli: Vedat Murići (Maljorka, 7.700.000), Denis Vavro (Kopenhagen, 4.500.000), Frančesko Aćerbi (Inter, pozajmica), Pepe Reina (Villareal, bez obeštećenja), Žan Danijel Akpa Akpro (Empoli, pozajmica), Tomas Strakoša (Brentford, bez obeštećenja), Luiz Felipe (Betis, bez obeštećenja), Lukas Leiva (Gremio, bez obeštećenja), Džordan Lukaku (Ponferadina, bez obeštećenja), Gonsalo Eskalante (Kremoneze, pozajmica), Žovan Kabral (Sporting Lisabon, kraj pozajmice), Joni (Sporting Hihon, pozajmica), Bobi Adekanje (Go Ahed Igls, bez obeštećenja), Riza Durmisi (Leganes, pozajmica)

ROMA

Prelazni rok Rome nije bio samo uverljiv na ulazu, već i na izlazu. Dolazak Paula Dibale sam po sebi vredi gotovo desetku, ali i odluka da se zadrži Nikolo Zaniolo teži barem toliko, kao i činjenica da su se Đalorosi “oslobodili” velikog broja igača koji su samo pravili gužvu u Trigoriji. Ne treba prenebregnuti ni činjenicu da je Roma pojačala tim, a kada se sve podvuče čak je i zaradila u ovom prelaznom roku od kupoprodaje igrača i pritom je smanjila ukupan iznos plate igrača. Ko kaže da nije moguće imati i jare i pare?

Dibala pomera granice i ravnotežu u Seriji A, pod uslovom da je zdrav i u punoj formi. U Torinu nisu više verovali da Dibala može da se vrati na nivo pre pandemije Kovida-19, u Rimu su spremno dočekali ne samo Juventusov nego i Interov skepticizam prema Argentincu.

Nema sumnje, ocena za prelazni rok Rome može samo da raste sa učinkom Dibale koji je već stavio na svoj račun dve asistencije i dva gola u prva četiri meča. Matić i Vajnaldum su igrači na sredini terena koje Murinjo preferira dok je Beloti više nego validna rezerva za Ejbrahama.

Ostanak Zaniola u Romi na izričit zahtev Murinja je pokazatelj specifične težine portugalskog stručnjaka u klubu i u direktnoj komunikaciji sa Rajanom i Danom Fridkinom.

Došli: Paulo Dibala (Juventus, bez obeštećenja), Zeki Čelik (Lil, 7.000.000), Nemanja Matić (Mančester Junajted, bez obeštećenja), Žoržinjo Vajnaldum (PSŽ, pozajmica), Andrea Beloti (Torino, bez obeštećenja), Madi Kamara (Olimpijakos, 1.500.000, pozajmica), Mile Svilar (Benfika, bez obeštećenja)

Otišli: Žordan Veretu (Marselj, 11.000.000), Karles Perez (Selta, 1.000.000, pozajmica), Henrik Mhitarjan (Inter, bez obeštećenja), Feliks Afena Đan (Kremoneze, 6.000.000), Rikardo Kalafjori (Bazel, 1.000.000), Amadu Dijavara (Anderleht, 1.500.000), Brajan Rejnolds (Vesterlo, pozajmica), Gonzalo Viljar (Sampdorija, pozajmica), Džastin Klajvert (Valensija, pozajmica), Daniel Fuzato (Ibica, pozajmica), Davide Santon (slobodan igrač), Džengiz Under (Marselj, 8.400.000, otkup pozajmice), Pau Lopez (Marselj, 12.000.000, otkup pozajmice), Robin Olsen (Aston Vila, 3.500.000, otkup pozajmice), Alesandro Florenci (Milan, 2.700.000, otkup pozajmice), Rikardo Ćervo (Sasuolo, 2.000.000), Tomazo Milaneze (Kremoneze, 750.000), Borha Majoral (Real Madrid, kraj pozajmice), Seržo Oliveira (Porto, kraj pozajmice), Ejnsli Mejtelnd Najls (Arsenal, kraj pozajmice)

FIORENTINA

Ljubičasti su, barem na papiru, pojačali tim u svim linijama. Dovoljno je pogledati odakle dolaze novi igrači Fjorentine da se shvati da u Firenci ozbiljno rade na povratku u vrh italijanskog fudbala. Jović je došao iz Real Madrida, Mandragora iz Juventusa, Golini iz Totenhema, Dodo iz Šahtjora a njima treba dodati i Baraka koji je u dresu Verone bio jedan od boljih igrača Serije A u prethodnom šampionatu.

Pride, ne treba smetnuti s uma da je Viola uspela da ubedi Real da joj Jovića prosledi ne samo bez obeštećenja, već i da se obaveže da će mu u naredne dve godine plata stizati iz Madrida.

Ipak, više od igrača koji su došli, za trenera Vinčenca Italijana je važniji ostanak i produžetak ugovora Nikole Milenkovića koji se obavezao na vernost klubu do 2027. godine.

Došli: Dodo (Šahtjor, 14.500.000), Rolando Mandragora (Juventus, 8.500.000), Antonjin Barak (Verona, 1.500.000, pozajmica), Luka Jović (Real Madrid, bez obeštećenja), Pjerluiđi Golini (Atalanta, pozajmica), Marko Benasi (Empoli, kraj pozajmice)

Otišli: Erik Pulgar (Flamengo, 2.800.000), Matijas Nastasić (Maljorka, bez obeštećenja), Bartolomej Drongovski (Specija, 2.000.000), Aleksandr Kokorin (Aris Limasol, pozajmica), Hose Kaljehon (Granada, bez obeštećenja), Alvaro Odriozola (Real Madrid, kraj pozajmice), Kšištof Pjontek (Herta, kraj pozajmice), Lukas Toreira (Arsenal, kraj pozajmice), Danijele Gilardi (Verona, 500.000)

ATALANTA

Atalanta nastavlja sa postepenim menjanjem tima. Praktično od ekipe koja je tri puta obezbedila istorijski plasman u Ligi šampiona ostali su samo De Ron, Hatebur, Toloi, Zapata i Murijel. U prethodnom prelaznom roku su otišli Frojler i Iličić, baš kao i Pesina dok Mirančuk i Lamers nisu bili dovoljno uverljivi za Gasperinija

Boginja je investirala u par veoma interesantnih igrača, počev od Edersona koji je bio stub volšebnog ostanka u Seriji A Salernitane, preko Sopija iz Udinezea, do Lukmana iz Lajpciga i Hejlunda koji je došao iz Šturma. Tu je i Okoli koji se vratio sa pozajmice u Kremonezeu.

Došli: Ederson (Salernitana, 21.000.000), Brendon Sopi (Udineze, 9.000.000), Ademola Lukman (Lajpcig, 9.000.000), Rasmus Hejlund (Šturm, 17.000.000), Merih Demiral (Juventus, 20.000.000, otkup pozajmice), Žeremi Boga (Sasuolo, 22.000.000, otkup pozajmice), Luka Vido (Kremoneze, kraj pozajmice), Kaleb Okolo (Kremoneze, kraj pozajmice)

Otišli: Josip Iličić (raskid ugovora), Remo Frojler (Notingem Forest, 9.000.000), Mateo Lovato (Salernitana, 7.000.000), Boško Šutalo (Dinamo Zagreb, 4.000.000), Aleksej Mirančuk (Torino, pozajmica), Pjerluiđi Golini (Fiorentina, pozajmica), Mateo Pesina (Monca, pozajmica), Viktor Kovalenko (Specija, pozajmica), Đuzepe Pecela (Parma, kraj pozajmice), Valentin Mihaila (Parma, kraj pozajmice), Roberto Pikoli (Verona, pozajmica), Sem Lamers (Empoli, pozajmica), Ebrima Koli (Karagumruk, pozajmica), Arkadijuš Reka (Specija, 2.000.000), Enriko Del Prato (Parma, 3.500.000), Luka Valcanija (Kremoneze, ?), Anton Krešić (Rijeka, ?), Andrea Kolpani (Monca, ?), Kristijan Romero (Totenhem, 50.000.000, otkup pozajmice)

VERONA

Da li je fazon bio u hrvatskim trenerima Juriću i Tudoru ili je Veronin direktor Maurcio Seti zaista fudbalski čudotvorac, saznaćemo ove sezone. Ako se i sada izvuku, onda kapa dole pred gospodinom Setijem. Kao i prethodnih godina, Verona je opet rasprodala glavne igrače poput Simeonea, Baraka, Kazalea, Kaprarija, Kanćelerija... A malo je falilo da ostane i bez Ivana Ilića i Darka Lazovića koji su bili na meti ozbiljnih klubova. Ipak, negde je ručna morala da se povuče i odlučeno je da to bude sa dvojicom Srba koji ostaju kao najveća vrednost tima. Što se dolazaka tiče opet se kupovalo jeftino, skautirala su se manja tržišta poput Švedske, Kolumbije, Belgije, Škotske... Situaciju je donekle popravio dolazak Simena Verdija poslednjeg dana prelaznog roka, a najveći uspeh je pobeda nad konkurencijom u trci za potpis francuskog napadača Tome Anrija koji je u Veneciji nagvestio lepe mogućnosti. Njih dvojica bi donekl mogli da nadoknade odlaske Kaprarija i Simeonea. Ako se neko od anonimnih pojačanja iz inostranstva ne pokaže kao pogodak skautinga, onda Veronu čekaju teški dani.

Došli: Toma Anri (Venecija, 5.000.000), Milan Đurić (Salernitana, bez obeštećenja), Isak Hejn (Jurgorden, 3.200.000), Đanluka Kaprari (Sampdorija, 5.000.000, otkup pozajmice), Huan Kabal (Atletiko Nasional, 4.000.000), Simone Verdi (Torino, pozajmica), Martin Ongla (Antverpen, 3.700.000, otkup pozajmice), Džoš Doig (Hibernijan, 3.600.000), Ajdin Hrustić (Ajntraht, 500.000), Lorenco Montipo (Benevento, 1.000.000, otkup pozajmice), Roberto Pikoli (Atalanta, pozajmica), Jaja Kalon (Đenova, pozajmica), Danijele Gilardi (Fiorentina, 500.000)

Otišli: Đovani Simeone (Napoli, 3.500.000, pozajmica), Nikolo Kazale (Lacio, 7.000.000), Antonjin Barak (Fiorentina, 1.500.000, pozajmica), Đanluka Kaprari (Monca, 3.000.000, pozajmica), Mert Četin (Leče, pozajmica), Mateo Kanćeleri (Lacio, pozajmica), Kevin Rug (Jang Bojs, pozajmica), Panajotis Retsos (Olimpijakos, pozajmica), Destini Udogi (Udineze, 4.000.000, otkup pozajmice), Matija Zakanji (Lacio, 7.100.000, otkup pozajmice), Danijel Besa (Itihad Kaba, bez obeštećenja)

TORINO

Ivanu Juriću se ponovila slična sudbina kao u Veroni kada mu je, posle prve veoma uspešne sezone, gazda i predsednik kluba prodao nekoliko startera kako bi napunio kasu. Torino je bukvalno ostao bez pet-šest startera, od defanzivca Bremera, preko veznih igrača Mandragore, Pobege, Preta i napadača Brekala i Belotija.

Ostaće upamćen video snimak svađe Jurića i sportskog direktora Vanjatija oko prelaznog roka, odnosno kašnjenja u zatvaranju transfera igrača koje je Jurić tražio. Na kraju prelaznog roka, Jurić može da bude zadovoljan, pre svega sa tandemom dvojice napadača Radonjićem i Vlašićem, kao i Mirančukom i Shursom.

Došli: Per Shurs (Ajaks, 9.000.000), Nemanja Radonjić (Marselj, pozajmica), Nikola Vlašić (vest Hem, pozajmica), Valentino Lazaro (Inter, pozajmica), Jan Karamo (Parma, pozajmica), Aleksej Mirančuk (Atalanta, pozajmica), Samuele Riči (Empoli, 8.500.000, otkup pozajmice), Pjetro Pelegri (Monako, 5.000.000, otkup pozajmice), Emirhan Ilkan (Bešiktaš, 4.500.000), Etrit Beriša (SPAL, 300.000, otkup pozajmice)

Otišli: Bremer (Juventus, 41.000.000), Andrea Beloti (Roma, bez obeštećenja), Kristijan Ansaldi (Parma, bez obeštećenja), Siomne Zaza (raskid ugovora), Armando Ico (Monca, pozajmica), Tomas Rinkon (Sampdorija, bez obeštećenja), Magnus Varming (Darmštat, pozajmica), Marko Pjaca (Juventus, kraj pozajmice), Mohamed Fares (Lacio, kraj pozajmice), Denis Prat (Lester, kraj pozajmice), Tomazo Pobega (Milan, kraj pozajmce), Josip Brekalo (Volfzburg, kraj pozajmice)

SASUOLO

Mogao je Sasuolo ovog leta da rasproda nosioce igre i zaradi blizu 150.000.000 evra, ali nije otišao u krajnjost. Znalo se da će teško zadržati svoje bisere i bilo je samo pitanje da li će izdržati totalno čerupanje. Nađena je neka sredina... Skamaku je bilo nemoguće zadržati i posle blefiranja u pregovorima sa Pari Sen Žermenom i traženjem 50.000.000 evra, prodat je u Vest Hem za preko 40.000.000 ako se računaju i bonusi... Rasapdori bi mogao da donese i 35.000.000 od Napolija ako se ostvare svi bonusi. Sjajne su to pare za klub Sasuolove veličine koji je za četiri godine od prodaja inaksirao preko 200.000.000 evra. Ta finansijska stabilnost im je omogućila da zadrže ostale bisere poput Frabote, Lopeza ili Traorea. Svi oni već godinama stasavaju uz mitskog kapitena Domeniko Berardija koji je produžio ugovor i ovom odlukom nagovestio nikad neće zaigrati u nekom velikom klubu i da će celu karijeru posvetiti zeleno-crnom dresu.

Što se dolazaka tiče, u Sasuolov čuveni skauting ne treba sumnjati. Od trojice kapitalaca od po desetak miliona evra, makar jedan će sigurno eksplodirati. Ako ne i sva trojica... Mi bismo se kladili na mladog francuskog napadača Lorentea. A u Ređo Emiliji se nadaju i da će baš oni biti klub koji će konačno lansirati toliko čekani potencijal Andree Pinamontija i da će Interov napadač zaslužiti otkup narednog leta.

Došli: Arman Lorente (Lorijan, 10.000.000), Agustin Alvarez (Penjarol, 12.000.000), Kristijan Torstved (Genk, 10.000.000), Martin Erlić (Specija, kraj pozajmice), Emil Sejde (Rozenborg, 3.000.000, otkup pozajmice), Abdu Harui (3.000.000, Sparta Roterdam, otkup pozajmice), Andrea Pinamonti (Inter, pozajmica), Rikardo Ćervo (Roma, 2.000.000), Mateus Enrike (Gremio, 8.000.000, otkup pozajmice).

Otišli: Đanluka Skamaka (Vest Hem, 36.000.000), Đakomo Raspadori (Napoli, 5.000.000, pozajmica), Filip Đuričić (Sampdorija, bez obeštećenja), Jens Odgard (AZ Alkmar, 4.100.000), Frančesko Kaputo (Sampdorija, 3.500.000, otkup pozajmice), Lukaš Haraslin (Sparta Prag, 1.500.000, otkup pozajmice), Mehdi Burabija (Specija, 1.500.000, otkup pozajmice), Vlad Kirikeš (Kremoneze, ?), Enriko Brinjola (Benevento, ?), Marko Sala (Palermo, pozajmica), Luka Moro (Frozinone, pozajmica), Stefano Turati (Frozinone, pozajmica), Rikardo Ćervo (Frozinone, pozajmica), Federiko Peluzo (slobodan igrač), Rajan Flamingo (Vitese, pozajmica), Frančesko Manjaneli (kraj karijere)

UDINEZE

Opet se više prodavalo nego kupovalo uz poneku standardnu „muljažu“ sa „velikim bratom“ Votfordom (slučaj Hasana Kamare). Za Zebre je najbitnije da su zadržali Deulofeua i otkupili dva otkrića prošle sezone Beta i Udogija. A ovog drugog su odmah prodali Totenhemu za četiri i po puta veće pare i još ga dobili da ostane na pozajmici. Izgubili su i oba desna beka. Najveći udarac je odlazak desnog beka Nahuela Moline u Atletiko ali kao i u slučaju njegovih zemljaka Musa i De Pola prošle godine, nije bilo realno zadržati ga i ne naplatiti mu visoku vrednost. Dobili su 10.000.000 evra i Nehuena Pereza koji vredi još toliko. Otišla je i Molinina zamena Brendon Sopi u Atalantu za 9.000.000. Doveli su dvojicu bekova (Ezihibu i Ebosele) da zamene Molinu i jedan bi trebalo da je pogodak. Pogodak bi mogao da bude i neki od Slovenaca (Lovrič i Bijol) pa se ipak može reći da Zebre ulaze nešto jače u novu sezonu. Makar uigranije i iskusnije nego lane... Uostalom, njima se nikad ne zna koji će mladi igrač iskočiti mimo svih porgnoza. Možda ovo bude i sezona afirmacije za Lazara Samardžića.

Došli: Hasan Kamara (Votford, 19.000.000), Beto (Portimonense, 7.000.000, otkup pozajmice), Adam Masina (Votford, 5.000.000), Destini Udogi (Verona, 4.000.000, otkup pozajmice), Enzo Eboz (Anže, 4.000.000), Kingsli Ehizibu (Keln, 1.000.000), Jaka Bijol (CSKA Moskva, 4.000.000), Leonardo Buta (Braga B, 2.000.000), Sandi Lovrić (Lugano, pozajmica), Nehuen Perez (Atletiko Madrid, 10.000.000), Festi Ebosele (Derbi Kaunti, pozajmica)

Otišli: Nahuel Molina (Atletiko Madrid, 20.000.000), Destini Udogi (Totenhem, 18.000.000, vraćen na pozajmicu), Brendon Sopi (Atalanta, 9.000.000), Mamadu Kulibali (Salernitana, 3.000.000, otkup pozajmice), Felipe Vizeu (Šerif, pozajmica), Jens Striger Larsen (Trabzon, bez obeštećenja), Riad Bajić (Giresun, bez obeštećenja), Kristo Gonzales (Sporting Hihon, pozajmica), Petar Mićin (Napredak, bez obeštećenja), Hasan Kamara (Votford, pozajmica), Pablo Mari (Arsenal, kraj pozajmice), Marvin Zegelar (slobodan igrač), Injasio Puseto (Votford, pozajmica), Filip Benković (Braunšvajg, pozajmica)

BOLONJA

Trend da se što manje ulaže a što više prodaje se nastavio u Bolonji. Siniša Mihajlović je samo u prvom prelaznom roku Bolonje pre tri godine imao podršku kluba na transfer pijaci. I danas se dobrim delom oslanja na te igrače dovedene u leto 2019. U međuvremenu su mu dovodili jeftine talente sa neitalijanskih tržišta poput Belgije ili Škotske, a on ih je brusio, afirmisao i donosio klubu velike prodaje. I to za kratko vreme! Letos im je lansirao Tomijasua u Arsenal za 19.000.000, a ovog leta škotskog beka Hikija u Brentford za 16.500.000, belgijskog štopera Artura Teta u Ren za skoro 20.000.000 i švedskog vezistu Svanberga u Volfzburg za 9.000.000. To su ogromne zarade na dojučerašnjim anonimusima. Klub je video da recept uspeva pa mu je ovog leta doveo Lukumija iz Belgije, Fergusona iz Škotske, Sosu iz Urugvaja, Zirkzea iz Bajerna, Mora iz Dinama, pozajmili su Kambijasa iz Juventusa... Sve odreda mladi igrač koje bi Miha trebalo da dotakne čarobnim štapićem, da završi u sredini tabele i da opet donese klubu ogromnu zaradu. Iz godine u godinu uspeva, ali ni Miha ni njegov inžinjering nisu večna garancija. Makar mu nisu prodali Marka Aranutovića koji je bio na radaru baš ozbiljnih klubova.

Došli: Džošua Zirkze (Bajern, 8.500.000), Džon Lukumi (Genk, 8.000. 000), Luis Fegruson (Aberdin, 3.500.000), Nikola Moro (Dinamo Moskva, 1.500.000, pozajmica), Hoakin Sosa (Nasional, 1.700.000), Andrea Kambijaso (Juventus, pozajmica), Stefan Poš (Hofenhajm, pozajmica), Haralampos Likojanis (Kaljari, bez obeštećenja), Artur Tet (Ostende, 6.000.000, otkup pozajmice), Mikel Ebišer (Jang Bojs, 4.000.000, otkup pozajmice), Mateo Anđeli (Imoleze, 300.000)

Otišli: Artur Tet (Ren, 19.000.000), Aron Hiki (Brentford, 16.500.000), Matijas Svanberg (Volfzburg, 9.000.000), Cezar Faleti (Ternana, 1.200.000, otkup pozajmice), Mičel Dajks (Vitese, bez obeštećenja), Federiko Santander (Ređina, bez obeštećenja), Dijego Falčineli (Modena, bez obeštećenja), Nikolas Viola (Kaljari, bez obeštećenja), Luis Binks (Komo, pozajmica), Kingsli Majkl (Rid, pozajmica), Luis Rohas (Krotone, kraj pozajmice)

EMPOLI

Kada su prošle sezone protutnjali kroz Seriju B i ušli u elitu, nisu uložili skoro ništa u pojačanja i bili su kritikovani zbog toga. A bili su jedno od najprijatnijih iznenađenja sezone i igrali sjajan fudbal! Empolijeva lična karta već godinama je njegova škola fudbala iz koje iskaču sjajni igrači i održavaju ovaj klub na nivou. Dovoljno je reći da je Empoli ovog leta od prodaje svoje dece Aslanija, Vitija i Ričija zaradio 36.000.000 evra kada se uračunaju pozajmice i obavezni otkupi. Ali treba to ponavljati svake sezone... Pogotovo sada kada je rizik veći zbog promene trenera. Oko 60 odsto budžeta im je otišlo na otkup sjajnog golmana Vikarija, a ostatak su uglavnom bile pozajmice. Od iskusnih prvoligaških tipova poput (Grasi, Destro i Akpa Akpro), preko neafirmisanih ili čak propalih talenata (Lamers, Pjaca, Luperto i Marin) do nekih baš mladih potencijala kao što su Kaćaće, Satrijano ili Valukijevič. Najveće pojačanje je ipak ostanak Bajramija kojeg nisu dali komšijama iz Firence pa su se oni uvredili i nisu Empoliju i treću godinu zaredom dali na pozajmicu sjajnog Poljaka Žurkovskog. On će sada i te kako faliti. Ali možda iskoči neko novo ime iz toskanske fabrike fudbala...

Došli: Razvan Marin (Kaljari, 1.000.000, pozajmica), Martin Satrijano (Inter, pozajmica), Sem Lamers (Atalanta, pozajmica), Alberto Grasi (Parma, pozajmica), Žan Danijel Akpa Akpro (Lacio, pozajmica), Matija Destro (Đenova, bez obeštećenja), Marko Pjaca (Juventus, pozajmica), Tajron Ebuehi (Benfika B, bez obeštećenja), Liberato Kaćaće (Sent Tron, 3.000.000, otkup pozajmice), Giljelmo Vikario (Kaljari, 8.500.000, otkup pozajmice), Petar Stojanović (Dinamo Zagreb, 1.200.000, otkup pozajmice), Sebastijano Luperto (Napoli, 500.000, pozajmica), Sebastijan Valukijevič (Kaljari, pozajmica), Nikolo Kambiagi (Atalanta, pozajmica), Koni De Vinter (Juventus B, pozajmica)

Otišli: Matija Viti (Nica, 13.000.000), Kristijan Aslani (Inter, 4.000.000, pozajmica), Samuele Riči (Torino, 8.500.000, otkup pozajmice), Leonardo Mankuzo (Monca, 3.000.000, otkup pozajmice), Simone Romanjoli (Parma, 1.000.000), Stefano Moreo (Breša, pozajmica), Andrea La Mantija (SPAL, pozajmica), Simone Kanestreli (Piza, pozajmica), Leo Štulac (Palermo, pozajmica), Oatrik Kutrone (Vulverhempton, kraj pozajmice), Andrea Pinamonti (Inter, kraj pozajmice), Marko Benasi (Fiorentina, kraj pozajmice), Valerio Vere (Sampdorija, kraj pozajmice), Rikardo Markica (Sasuolo, kraj pozajmice)

SAMPDORIJA

Ovo je možda i najgori prelazni rok od svih 20 italijanskih prvoligaša. Jedina pozitivna stvar je dovođenje Filipa Đuričića iz Sasuola, ali čak i njega su doveli besplatno. Pozajmica Harija Vinksa iz Totenhema zvuči jako, ali pitanje kako će se Englez snaći u Seriji A iako on ima tehničko-taktičke osobine za italijanski fudbal. U minut do 12 su uspeli i da pozajme Injasija Puseta, ali tanko je to pojačanje... Kao i ceo prelazni rok. Otišli su im Torsbi, Kandreva, Sensi, Damzgor, Ekdal i Askildsen koji su držali vezni red prošle sezone. Baš velika rupa je ostala u timu i ako su prošle sezone sa onim sastavom jedva izbegli ispadanje, deluje da će ove sezone to biti još teže.

Došli: Filip Đuričić (Sasuolo, bez obeštećenja), Hari Vinks (Totenhem, pozajmica), Tomas Rinkon (Torino, bez obeštećenja), Gonzalo Viljar (Roma, pozajmica), Injasio Puseto (Votford, pozajmica), Maksim Leverb (Piza, pozajmica), Abdelhamid Sabiri (Askoli, 1.000.000, otkup pozajmice), Marko dela Monake (Peskara, 1.500.000), Frančesko Kaputo (Sasuolo, 3.500.000, otkup pozajmice)

Otišli: Mikel Damzgor (Brentford, 15.000.000), Moretn Torsbi (Union Berlin, 3.000.000), Maja Jošida (Šalke, bez obeštećenja), Antonio Kandreva (Salernitana, pozajmica), Marko dela Monake (Peskara, pozajmica), Antonino La Gumina (Benevento, pozajmica), Đanluka Kaprari (Verona, 5.000.000, otkup pozajmice), Albin Ekdal (Specija, bez obeštećenja), Kristofer Askildsen (Leće, pozajmica), Federiko Bonacoli (Salernitana, 5.000.000, otkup pozajmice), Vladimiro Falkone (Leće, pozajmica), Šakomo Manjani (Verona, kraj pozajmice), Sebastijan Đovinko (slobodan igrač), Stefano Sensi (Inter, kraj pozajmice), Vladimir Suprijaga (Dinamo Kijev, kraj pozajmice)

SPECIJA

Ako smo za Sampdoriju konstatovali da je verovatno odradila najgori prelazni rok u Seriji A, onda možemo konstatovati i da joj je Specija jedina konkurencija. Jeste da su došla poznata imena kao što su Kaldara, Kovalenko ili Maldini ali svi oni su velika kocka i fali im konstantnost. Albin Ekdal je dobro besplatno pojačanje, Itan Ampadu je već sa Venecijom ispao iz lige i nije projekat za budućnost jer je Čelsi postavio otkupnu cenu na velikih 15.000.000 evra, dok golman Drongovski dolazi posle slabih izdanja u Firenci. A otišli su fudbaleri poput Mađorea, Erlića, Provedela ili Manaja koji su bili nosioci igre i pravili razliku. Trener Luka Goti jeste navikao da pravi čuda u Udinezeu i da nanovo uvek sklapa timove ali rukovodstvo ligurijskog kluba mu je sada baš uvalilo vruć krompir.

Došli: Bartolomej Drongovski (Fiorentina, 2.000.000), Itan Ampadu (Čelsi, pozajmica), Albin Ekdal (Sampdorija, bez obeštećenja), Danijel Maldini (Milan, pozajmica), Matija Kaldara (Milan, pozajmica), Viktor Kovalenko (Atalanta, pozajmica), Arkadijuš Reka (Atalanta, 2.000.000, otkup pozajmice), Kevin Agudelo (Đenova, 2.700.000, otkup pozajmice), Mehdi Burabija (Sasuolo, 1.500.000, otkup pozajmice)

Otišli: Đulio Mađore (Salernitana, 4.500.000), Ivan Provedel (Lacio, 2.000.000), Leo Sena (Gojas, pozajmica), Luka Vinjali (Komo, pozajmica), Edi Salsedo (Đenova, kraj pozajmice), Martin Erlić (Sasuolo, kraj pozajmice), Rej Manaj (Barselona, kraj pozajmice)

SALERNITANA

Šou u Salernu! I pre nego što je počeo prelazni rok. Na sredini prošle sezone su bili pred bankrotom, onda je došao novi vlasnik i u direktorsku fotelju doveo starog vuka Valtera Sabatinija koji je doveo trenera Nikolu, gomilu pojačanja (neka čak i zvučna) i režirao jedno od najvećih čuda u novijoj istoriji Serije A. A onda se ubrzo opet sve raspalo, gazda se posvađao sa Sabatinijem i oterao ga jer je ovaj navodno davao velike provizije agentima. Mladom gazdi koji se mnogo bolje razume u pravo i advokaturu nego u fudbal je neko trebalo da kaže da mu u onu i onakvu raspadnutu Salernitanu ne bi došao nijedan igrač zdravog razuma da Sabatini nije na svoje ime i jake provizije sa agentima napravio čudesnu seriiju pregovora i izveo remek delo. Ali to je prošlost, a ovog leta je u Salernu bilo kao na autobuskoj stanici. Salernitana je dovodila sve i svašta! I polovinu toga joj je omogućio Sabatinijev nos za talente. Prekaljeni lisac je zimus doveo malo poznatog Brazilca Edersona za 6.500.000 evra, a ovaj je za samo šest meseci oduševio velike klubove pa se čak pominjao i transfer u PSŽ. Na kraju ga je kupila Atalanta za 21.000.000 evra i finansirala polovinu Salernitaninog prelaznog roka. Umesto Milana Đurića kojem nije ponuđen novi ugovor, u špicu su na skupe pozajmice uzeta zvučna imena kao što su Bulaj Dia i Kšištof Pjontek, a otkupljen je i Bonacoli. To je ozbiljna napadačka linija. U odbranu su stigle mlade snage poput Lovata, Bradarića i Daniliuka za 17.000.000. Bilo je i iskusnijih i jeftinijih pojačanja poput Brona i Macokija, a nazvučnije imena u veznom redu su igrači zavidnih biografija Antonio Kandreva i Toni Viljenja. Osim Đurića i Edrsona niko bitan nije otišao tako da je Salernitana duplo jača nego lane. Makar na papiru. Ali treba to sve skocakti i uklopiti...

Došli: Kšištof Pjontek (Herta, 1.000.000, pozajmica), Mateo Lovato (Atalanta, 7.000.000), Domagoj Bradarić (Lil, 5.000.000), Flavijuš Daniliuk (Nica, 5.000.000), Antonio Kandreva (Sampdorija, pozajmica), Bulaj Dia (Viljareal, 1.000.000, pozajmica), Toni Viljena (Espanjol, 300.000, pozajmica), Erik Bothajm (Krasnodar, bez obeštećenja), Žunior Sambija (Monpelje, pozajmica), Lorenco Pirola (Inter, 900.000, pozajmica), Đulio Mađore (Specija, 4.500.000), Dijego Valensija (Univerzidad Katolika, 2.500.000), Pavel Jarošinski (1.000.000, Đenova, otkup pozajmice), Paskvale Macoki (Venecija, 1.000.000), Dilan Bron (Mec, 1.000.000), Grigoris Kastanos (Juventus B, 300.000), Emil Bohinen (CSKA Moskva, 3.250.000, otkup pozajmice), Mamadu Kulibali (Udineze, 3.000.000, otkup pozajmice), Mikael (Resife, 2.730.000, otkup pozajmice), Federiko Bonacoli (Sampdorija, 5.000.000, otkup pozajmice)

Otišli: Ederson (Atalanta, 21.000.000), Mamadu Kulibali (Ternana, 100.000, pozajmica), Milan Đurić (Verona, bez obeštećenja), Džoel Obi (Ređina, bez obeštećenja), Stefan Strandberg (Valerenga, bez obeštećenja), Mikael (Internasional, pozajmica), Vid Belec (APOEL, pozajmica), Dijego Peroti (slobodan igrač), Luka Ranijeri (Fiorentina, kraj pozajmice), Radu Dragušin (Juventus, kraj pozajmice), Liz Muse (Šefild Junajted, kraj pozajmice), Simone Verdi (Torino, kraj pozajmice), Mateo Ruđeri (Atalanta, kraj pozajmice), Simi (Benevento, pozajmica)

LEĆE

Prva zvezda Lećea je direktor Pantaleo Korvino. Čovek koji je otkrio Vučinića, Čevantona, Mikolija, Božinova, Pelea, Nastasića, Vlahovića... Vratio se u svoj Leće i bio arhitekta povratka u Seriju A. Ima strašan njuh za mlade talente i vešte pregovaračke sposobnosti da nanjuši nesposobne klubove i uzme im bisere za siću. Zapamtite imena klinaca poput Lameka Bande, Joela Persona, Lorenca Kolomba ili Danijela Sameka koje je ovog leta prizemljio na jug Italije. Dodajte onda i tek nešto iskusnije ali dovoljno mlade Askildsena, Pecelu i Bistrovića. A potom se bacio na iskusnija pojačanja i doveo Martina Pongračića, Merta Četina, Remija Udana i kao vrhunac Samuela Umtitija potpuno besplatno iz Barselone. I sve to je koštalo manje od 6.000.000 evra! A zadržao je skoro ceo tim iz Serije B. Biće potrebno vremena da se te „ujedinjene nacije“ uigraju ali kladili bismo se da će Leće ostati u ligi. Mnogo tu ima kvaliteta i potencijala.

Došli: Danijel Samek (Slavija Prag, 2.000.000), Lamek Banda (Makabi Petah Tikva, 2.000.000), Samuel Umtiti (Barselona, pozajmica), Joel Person (Roma B, 800.000), Kristijan Bistrović (CSKA Moskva, 300.000, pozajmica), Federiko Di Frančesko (SPAL, 500.000), Federiko Baskiroto (Askoli, 350.000), Asan Sisej (Cirih, bez obeštećenja), Remi Udan (Bordo, pozajmica), Đuzepe Pecela (Parma, pozajmica), Mert Četin (Verona, pozajmica), Marin Pongračić (Volfzburg, pozajmica), Vladimiro Falkone (Sampdorija, pozajmica), Kristofer Askildsen (Sampdorija, pozajmica), Lorenco Kolombo (Milan, pozajmica), Đanluka Frabota (Juventus, pozajmica)

Otišli: Masimo Koda (Đenova, 1.500.000), Franlesko Di Marijano (Palermo, 1.000.000), Mario Garđulo (Modena, 750.000), Gabrijel (Kuritiba, bez obeštećenja), Žan Majer (Ređina, pozajmica), Arturo Kalabrezi (Piza, pozajmica), Đanluka Frabota (Frozinone, pozajmica), Paolo Farago (Kaljari, kraj pozajmice), Anotnio Bareka (Monako, kraj pozajmice),

KREMONEZE

Kremoneze se prošle sezone vratio u Seriju posle 20 i kusur godina, uglavnom na krilima pozajmljenih igrača iz velikih klubova. Neki su se afirmisali i otišli (Fađoli i Gaetano), neki su ostali (Karneseki). A prelazni rok vođen rukom čuvenog Arjeda Brajde je doneo još gomilu pojačanja na oskosnicu tima uz Serije B. Kupljen je špic Siril Desers koji je blistao u Fajenordu, a za sličan novac je stigao i talentovani Feliks Afena Đan iz Rome. Plus je pozajmljen Okereke koji nije bio loš u Veneciji. Iskusna pojačanja u vezi poput Santija Askasibara, Gonzala Eskalantea Sualiha Meitea su dobre garancije u borbi za opstanak, ali čini se da u odbranu nisu dovedena adekvatna pojačanja. Jonuc Radu na golu plus Kirikeš, Hendri i Giljone ne ulivaju veliko poverenje...

Došli: Siril Desers (Genk, 6.500.000), Feliks Afena Đan (Roma, 6.000.000), Gonzalo Eskalante (Lacio, pozajmica), Santjago Askasibar (Herta, pozajmica), Jonuc Radu (Inter, pozajmica), David Okereke (Briž, ?), Vlad Kirikeš (Sasuolo, ?), Sualiho Meite (Benfika, pozajmica), Hoan Vaskez (Đenova, 500.000, pozajmica), Šarl Pikel (Famalikao, 3.800.000), Emanuel Aivu (Rapid Beč, 3.500.000), Džek Hendri (Briž, 600.000, pozajmica), Đakomo Kvaljata (Herakles, 2.000.000), Luka Lokošvili (Volfzberger, 1.600.000), Tomazo Milaneze (Roma, 750.000), Luka Valcanija (Atalanta, ?), Paolo Giljone (Đenova, ?), Leonardo Sernikola (Sasuolo, ?)

Otišli: Nikolo Fađoli (Juventus, kraj pozajmice), Đanluka Gaetano (Atalanta, kraj pozajmice), Tijago Kasasola (Frozinone, kraj pozajmice), Sedrik Gondo (Askoli, pozajmica)

MONCA

Konačno dočekasmo i bis čuvenog tandema BelruskoniGalijani u Seriji A. Uveli su Moncu prvi put u elitni rang italijanskog fudbala i pokazali da ih fudbalska strast ne napušta. Oni od Monce nemaju nikakvu zaradu... Legendarni Kondor je pokazao da je i dalje maher pregovaračkih veština. Ekipa je na papiru duplo jača nego u Seriji B iako to rezultati ne pokazuju. A pride se polako ostvaruje Berluskonijev davnašnji san da u Seriji A vidi startnu postavu 11 Italijana. Doveli su proverena provoligaška imena reprezentativnog kalibra poput Petanje, Sensija, Pesina, Kaprarija, Sensija, Kranja, Ica, Ranokije, talente poput Karbonija, Birindelija i Rovele. Uz tek poneko inostrano ime kao što su Marlon iz Šahtjora i Pablo Mari iz Asenala. Pucali su i na neke nerealne ciljeve poput Ikardija ili Kavanija i čini se da im je falio još samo taj jedan rasni centarfor. Sjajan prelazni rok novog prvoligaša.

Došli: Andrea Petanja (Napoli, 2.500.000, pozajmica), Mateo Pesina (Atalanta, pozajmica), Stefano Sensi (Inter, pozajmica), Đanluka Kaprari (Verona, 3.000.000, pozajmica), Pablo Mari (Arsenal, pozajmica), Marlon (Šahtjor, pozajmica), Armando Ico (Torino), Nikolo Rovela (Juventus, pozajmica), Alesio Kranjo (Kaljari, 400.000, pozajmica), Andrea Karboni (Kaljari, 4.000.000), Filipo Ranokija (Juventus B, pozajmica), Andrea Ranokija (Inter, bez obeštećenja), Samuele Birindeli (Piza, 1.500.000), Leonardo Mankuzo (Empoli, 3.000.000, otkup pozajmice), Voren Bondo (Nansi, pozajmica), Valentin Antov (CSKA Sofija, 2.000.000, otkup pozajmice), Mikele Di Gregorio (Inter, 4.000.000, otkup pozajmice), Pedro Pereira (Benfika, 2.500.000, otkup pozajmice), Matija Valoti (SPAL, ?), Andrea Kolpani (Atalanta, ?), Davide Betela (Atalanta, ?)

Otišli: Leonardo Mankuzo (Komo, pozajmica), Luka Maciteli (Frozinone, pozajmica), Pedro Pereira (Alanja, pozajmica), Davide Betela (Palermo, ?), Gaston Ramirez (slobodan igrač).           

 Pišu: Željko Pantelić i Aleksandar Gligorić

 


tagovi

Letnji prelazni rok 2022

Obaveštavaj me

Milan
Juventus
Inter
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara