Tragična eliminacija kazna za kukavičku igru: I bleda Francuska je dobra za četvrtfinale (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 01.07.24. | 19:52

Trikolori autogolom Jana Vertongena u 85. minutu savladali neubedljivu Belgiju - 1:0

Bleda izdanja u grupnoj fazi takmičenja očigledno su uticala da Belgija sa prilično malo vere u svoje napadačke kvalitete dočeka okršaj osmine finala Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Selekcija Domenika Tedeska je igrala defanzivan fudbal, trudila se maksimalno da zatvori prostor ka svom golu i uspori napade Francuske, bez nekog preterano ozbiljnog plana po pitanju postizanja gola. Francuska se mučila sa organizacijom igre, nije blistala baš kao ni u dosadašnjem toku turnira, ali je na kraju stigla do plasmana u četvrtfinale srećnim autogolom Jana Vertongena u 85. minutu - 1:0 (0:0).

Izabranici Didijea Dešana su u tom trenutku nagrađeni za veću želju tokom utakmice, ali je ispravnije reći da su Belgijanci kažnjeni za kukavičku igru na gol manje, iako su po kvalitetu morali da urade više. Ne samo večeras, već i na čitavom turniru. Mada su u Dizeldorfu imali svojevrsnu priliku da pokažu kako su još uvek u vrhu najboljih evropskoh selekcija. Ovako, može se reći da je turnir u Nemačkoj ozvaničio kraj zlatne generacije tamošnjeg fudbala.

Izabrane vesti

Francuzi su prošli među osam najboljih u Nemačkoj, ali neće biti lišeni kritika svoje javnosti. Tečnost u igri gotovo da ne postoji, a prvi gol iz igre na turniru bio je autogl. Najzaslužniji za njegovo postizanje bio je rezervista Randal Kolo Muani, koji je dobio brzu loptu od Antoana Grizmana, potom je usledilo nešto između šuta i centaršuta, ali je lopta pogodila u koleno nesrećnog Vertongena i prevarila nemoćnog Koena Kastelsa.

Takođe, večerašnjom eliminacijom završena je i potpuna agonija Romelua Lukakua u Nemačkoj. Snažni napadač je imao nekoliko pokušaja tokom meča, od čega najzreliju u 71. minutu, kada je njegov snažan udarac zaustavio Majk Menjon. Ipak, od njegove izgubljene lopte na vrhu protivničkog šesnaesterca sve je krenulo u tragičnoj akciji Belgijanaca, koja je završila autogolom Vertongena.

Tedeskova jasna ideja igre bila je orjentacija na kontranapade. Ipak, njih je bilo tek na mahove, premalo da bi se ugrozio gol odlučnijeg protivnika. Prvo poluvreme je bilo jedno od lošijih na čitavom prvenstvu, ali su u drugom izabranici Didijea Dešana dodali gas i krenuli da pletu mrežu oko protivničkog šesnaesrca. Ipak, i kod Francuza je nedostajao taj završni udarac. U nekoliko navrata su pokušavali Čuameni i Embape sa distance, a dva puta je glavom pored gola gađao neubeljivi Markus Tiram.

Ipak, Trikolori su zadržali odlučnost u svojoj igri, Kolo Muani im je pomogao da dobiju još jednog igrača u polju pred protivničkim šesnaestercom, što se možda ispostavilo ključnim u odlučujućem napadu na meču. Teo Ernandez je u svom stilu sa levog boka povukao loptu u sredinu, usledio je dobar pas i odlična reakcija Grizmana, nakon čega je sreća pogledala Francusku.

Može se reći da je sve ovo što smo dosad videli od Francuske bio plod uglavnom individualnih kvaliteta ovog tima. Da bi moli da urade nešto više po pitanju konačnog plasmana moraće da naprave iskorak u organizaciji napada i samoj završnici akcija. Ako se to ne dogodi, moglo bi da bude sasvim realno da Dešanov tim već u četvrtfinalu okonča turnir u Nemačkoj.

FRANCUSKA – BELGIJA 1:0 (0:0)

/Kolo Muani 85/

Stadion: Dizeldorf arena

Gledalaca: 46.810

Sudija: Glen Niberg (Švedska)

FRANCUSKA (4-4-2): Manjan – Kunde, Upamekano, Saliba, T. Ernandez – Kante, Čuameni, Rabio, Grizman – Tiram (od 62. Kolo Muani), Embape.

BELGIJA (4-3-3): Kastels – Kastanj (od 88. De Ketelar), Fes, Vertongen, Teate – Openda (od 63. Mangala), Onana, Doku – De Brujne, Lukaku, Karasko (od 88. Lukebakio).


EURO 2024

OSMINA FINALA

subota, 29. jun

Švajcarska - Italija 2:0 (1:0)

/Frojler 37, Vargas 46/

Nemačka - Danska 2:0 (0:0)

/Haverc 53pen, Musijala 68/

nedelja, 30. jun

Engleska - Slovačka 2:1 (1:1, 0:1)

/Belingem 90+5, Kejn 91 - Šranc 25/

Španija - Gruzija 4:1 (1:1)

/Rodri 39, Ruiz 51, Vilijams 75, Olmo 83 - Le Norman 18ag/

ponedeljak, 01. jul

Francuska - Belgija 1:0 (0:0)

/Vertongen 85ag/

21.00: Portugalija - Slovenija

utorak, 02. jul

18.00: Rumunija - Holandija

21.00: Austrija - Turska




tagovi

Fudbalska reprezentacija FrancuskeEURO 2024Fudbalska reprezentacija BelgijeJan VertongenRandal Kolo Muani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara