Tragedija u Amsterdamu: Ajaks ispao! Dželat Rodrigo odveo Valensiju na vrh (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 10.12.19. | 22:59

Čelsi s drugog mesta u evropsko proleće posle sigurne pobede nad Lilom – 2:1

Sedam meseci i dva dana. Toliko vremena prošlo od one lude noći i erupcije Lukasa Moure, kada je fudbalere Ajaksa u samo dva minuta ostavio bez čudesnog finala Lige šampiona! U poslednjim danima 2019. godine neki novi Ajaks pretrpeo je tragediju kakvu je malo ko očekivao uoči početka grupne faze. Amsterdam je zavijen u crno, Ajaks je eliminisan iz Lige šampiona i sezonu nastavlja u nokaut fazi Lige Evrope! Samo jedan gol podelio je Valensiju i Ajaks na Johan Krojf Areni, a isti je postigao Rodrigo u 24. minutu i tako lansirao Slepe miševe na vrh tabele Grupe H uoči žreba 16. decembra u Nionu. 

Ni više od sat vremena fudbala nije pomoglo Dušanu Tadiću i drugovima da preokrenu rezultat ili dođu makar do remija. Jer, u situaciji kada je Čelsi lako izlazio na kraj s Lilom šampionu Holandije i nerešen ishod igrao je ulogu za prolaz dalje. Ni pobede, ni gola, ni remija... Ajaks je za tek nešto više od pola godine prošao put od najlepše priče elitnog takmičenja do možda i najvećeg gubitnika...

Izabrane vesti

Verovatno ishod nije ni mogao da bude drugačiji posle onog Ajaksovog poraza za vikend od Viljema II, prvog ligaškog posle više od devet meseci i prvog kod kuće nakon više od dve godine! U Ajaksu nešto očigledno ne štima, jer Kopljanici nisu odavali utisak da imaju kapacitet da reše Valensiju, iako pogled na papir ostavlja potpuno drugačiji utisak. Morao je Erik Ten Hag da se snađe bez Kvinsija Promesa u ofanzivi, zbog čega je supertalentovani Noa Langa ponovo dobio šansu u startnoj postavi nakon sjajnog debija protiv Tventea uz het-trik. Večeras nije bio tako efektan, ni blizu...

Rodrigo je iskoristio jednu od retkih šansi gostiju i ostao dovoljno hladnokrvan da matira Onanu i najavi Ajaksov potpuni slom pred krcatim tribinama...  Španski golgeter moraće da časti Ferana Toresa makar pićem jer je njegovo dodavanje u prazan prostor raseklo odbranu Ajaksa kao mačetom, pa je Rodrigo praktično imao praktično zicer koji nije smeo da ispusti. I nije.

Ajaks je do kraja utakmice imao čak sedam dobrih situacija iz kojih je mogao do gola za prolaz dalje, ali su se Hakim Zijeh, Edson, Alvarez, Dušan Tadić i pomenuti Lang propisno ispromašivali. Zanemeo je Amsterdam u prvom minutu nadoknade, kada je Zijeh primio precizan centaršut u šesnaestercu i pucao u donji levi ugao. Ali, njegov udarac bio je preslab, pa je golman Valensije paradom sprečio kasni gol za potpunu ludnicu na kraju...

Na kraju je veći fokus bio na potezu Dušana Tadića u situaciji kada je Gabrijel zaradio direktan crveni karton zbog udaranja srpskog asa. Tadića su emocije savladale u finišu utakmice, pa mu nije najbolje “leglo“ Gabrijelovo ležanje na travi zbog povrede. Probao je da ga podigne na silu, Brazilac je ustao i glavom udario Tadića po zubima, posle čega je sudija Klemon Tupan štoperu Valensije pokazao put u svlačionicu, a Ajaksovom kapitenu žuti karton. 

Čelsi očekivano nije imao mnogo problema sa Lilom i slavio je s rutinskih 2:1 (2:0), ali kako je malo šta zavisilo od njih jednim uhom su konstantno osluškivali dešavanja u Amsterdamu. Nažalost po Plavce, Valensija je izdržala sve Ajaksove nalete i zato će osvajač Lige Evrope s drugog mesta dočekati evropsko proleće.

Frenk Lampard se ponovo odlučio za određene korekcije u sastavu, a najveće promene viđene su u odbrani. Posle skoro tri meseca pauze zbog povrede prepone u tim se vratio Antonio Ridiger. Bio je to njegov prvi meč posle tačno 86 dana i nakon što je propustio 19 utakmica. Nemac je u startnoj postavi odmenio Andreasa Kristensena, pa mu je partner bio Kurt Zuma, dok su po bokovima delovali kapiten Cezar Aspilikueta desno i Emerson levo, pošto je mladi Ris Džejms dobio voljno ovu utakmicu.

U ostalim linijama tima nije bilo previše nedoumica, pa je rezultat brzo došao. Tačnije, Čelsi je kompletan posao odradio u periodu od 19. do 35. minuta, kada su pala oba gola.

Prvi je delo Tamija Abrahama, ali veći deo posla odradio je Vilijan, pa je mladom golgeteru ostalo samo da podmesti nogu i matira Majnjana.

Čelsijev pritisak nije jenjavao u nastavku utakmice i bilo je samo pitanje vremena kada će pasti i drugi pogodak. Desilo se to posle centaršuta Emersona iz kornera, na čiju loptu je natrčao Aspilikueta i rezantnim udarcem glavom još jednom zatresao mrežu.

Čelsijevo je do kraja utakmice bilo samo to da optereti Lil toliko da ne dobije šansu da se razigra, što je domaćin i učinio. Vilijan je imao dve dobre panse u nastavku, bilo je još nekoliko poluprilika, ali je mreža gostiju, koju je od 73. minuta branio Leo Žardim usled Majnjanove povrede, mirovala. Zato se Čelsijeva zatresla. Prvi i jedini put na meču. Strelac je bio niko drugi do bivši napadač Čelsija Loik Remi na asistenciju Džonatana Bambe s levog boka. 

Poslednjih petnaestak minuta tresao se Stamford Bridž, ali rezultat se više nije menjao... Lil je svoj maksimum dostigao upravo s Remijevim golom i do kraja je, manje-više, bio bezopasan. 

GRUPA H

Ajaks - Valensija 0:1 (0:1)
/Rodrigo 24/

Čelsi - Lil 2:1 (2:0)
/Abraham 19, Aspilikueta 35 - Remi 78/

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara