Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tradicionalno hvatanje za gušu i slavlje koje ugrožava bezbednost, Nasionalu derbi Urugvaja!

Vreme čitanja: 3min | pon. 07.10.24. | 01:37

Zasluženo slavlje ekipe Martina Lasartea u čuvenom urugvajskom Klasiku – 2:1

Penjarol je u goste najvećem rivalu Nasionalu došao desetak dana nakon što je izborio herojsko polufinale Kopa Libertadores eliminacijom skupocenog Flamenga, ali mu to večeras nije bilo od pomoći protiv lidera urugvajskog šampionata. Ekipa Martina Lasartea je očitala fudbalsku lekciju ljutom protivniku, ali je morala da se pomuči kako bi tu nadmoć krunisala osvajanjem tri boda. Za to je bio zaslužan rezervni napadač domaćih, iskusni Federiko Santander, koji je postigao pobedonosni pogodak u 84. minutu utakmice, samo tri minuta nakon što je ušao u igru – 2:1 (1:0).

Klasiko Urugvajo je imao sve svoje prateće elemente. Žestoke duele na terenu, tradicionalne verbalne i fizičke obračune između igrača, zbog kojih je isključen Mateo Antoni, koji je sa klupe provocirao igrače Penjarola nakon vodećeg gola Sebastijana Koatesa u 22. minutu. Nekoliko igrača dva tima se našlo u klinču uz samu ogradu, na korak od navijača, pa je glavni arbitar Leodan Gonzales sankcionisao onog ko je bio najodgovorniji za početak konflikta. Na kraju, domaća publika je preterala u slavlju posle Santanderovog gola. Počelo je da uleće sve i svašta na teren, a onda je topovski udar pao pored beka domaćih Gabrijela Baeza. Gonzales je nakon toga prekinuo meč na nekoliko minuta, a definitivan prekid je želeo da označi u petom minutu nadoknade, kada je eksplozivna naprava pukla pored lica veziste domaćih Lukasa Sanabrije. Domaći igrači, koji su umalo stradali od svojih pristalica, molili su Gonzalesa da ne prekida utakmicu, već da sačeka još nekoliko minuta i odsvira kraj, što se konačno dogodilo posle više od 100 minuta igre.

Izabrane vesti

Nasional je krenuo ofanzivno od starta utakmice. Ruben Bentakur je pogodio prečku devetom minutu, a nakon prekida koji je stigao takođe iz pritiska domaćina, Sebastijan Koates je zakucao loptu u mrežu nakon odbitka. Njegov drugi u sezoni, ali ubedljivo najvažniji. Preduhitrio je Bentakura i pre njegove levice stigao do lopte, koju Vašington Aguere nije ni video. Ipak, golman Penjarola je zablistao desetak minuta kasnije, kada je sjajnom paradom skinuo loptu iz donjeg desnog ugla nakon udarca Nikolasa Lopeza i sprečio ranu kapitulaciju svog tima u velikom derbiju. Slično je bilo i u poslednjim trenucima prvog poluvremena, kada je nezgodnu loptu po sredini gola poslao Lopez, ali se Aguere ponovo nije dao iznenaditi.

Ipak, na početku drugog poluvremena pravi šok za publiku na Gran Park sentralu. Goste je u tom trenutku prilično pogledala sreća, s obzirom na to da je Leonardo Fernandez centrirao sa levog boka, a lopta iznenadila Gastona Ramireza. Ipak, bivši igrač Sampdorije je tako zakačio loptu da je ona bila neodbranjiva za šokiranog Luisa Mehiju.

Penjarol je do izjednačenja stigao praktično iz prve polušanse, ali to nije obeshrabrilo domaće igrače koji su nastavili uraganski da napadaju ka golu Aguerea. Domaći su mogli do vođstva već u 69. minutu, ali je pogodak Sanabrije poništen zbog ofsajda. Bentakur je imao još jedan dobar pokušaj u 79. minutu, a pravda je konačno  zadovoljena pet minuta kasnije, kada je iskusni Federiko Santander pronašao put do gostujuće mreže i zapalio domaću publiku. Zanimljivo, nekadašnji golgeter Kopenhagena i Bolonje u igru je ušao tri minuta ranije, upravo umesto Rubena Bentakura, kojeg uprkos ogromnom trudu nije hteo gol. Santander se našao na pravom mestu, dobio pravovremenu loptu od Maurisija Pereire, nije to bio savršen šut, ali je lopta odskočila ispred golmana Penjarola i završila u gostujućoj mreži.

Penjarol je meč okončao sa svega dva udarca ka protivničkom golu, imao je svega 38 odsto loptu u svom poedu, a gostujući igrači nisu izveli nijedan korner. Jasno je da bod na večerašnjem derbiju nisu zaslužili i da bi sve osim slavlja Nasionala predstavljalo veliku nepravdu. Domaćin je ponovo izbio na čelo tabele sa istim brojem bodova kao i Danubio, ali i više postognutih golova. Penjarolu je ovo bio prvi poraz, pa je ostao na četvrtoj poziciji, sa tri boda manje od vodećeg dvojca.



tagovi

PenjarolNasional

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara