(©FK Crvena zvezda/Facebook)
(©FK Crvena zvezda/Facebook)

Tradicija ne obećava, ali umela je Crvena zvezda da počisti rivala nakon 1:2

Vreme čitanja: 3min | sre. 21.08.24. | 12:43

Crveno-beli su kroz istoriju 12 puta morali da jure rezultat s kojim su jutros doputovali iz Norveške, uspešni su bili u samo tri navrata

U nezavidnom položaju nalazi se Crvena zvezda nakon prve utakmice plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona sa Bode Glimtom, ali ništa još nije gotovo. Norvežani imaju gol prednosti nakon utakmice na svom stadionu, pobeili su sa 2:1 što je rezultat koji će crveno-beli pokušati da nadoknade 13. put u svojoj istoriji. Valjda neće biti baksuzni...

Tradicija u ovakvim situacijama nije naklonjena Crvenoj zvezdi, pošto je u dosadašnjih 12 slučajeva samo tri puta uspela da izbori prolaz, a u devet navrata bila eliminisana, međutim, umeo je klub iz Ljutice Bogdana u revanšima i te kako ubedljivo da nadoknadi tih 1:2. Poslednji put pre tri godine, kada je Kairat pregažen na stadionu Rajko Mitić sa 5:0, takođe u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Izabrane vesti

Prethodno su padali Austrija Salcburg (zahvaljujući golu u gostima) i Lokomotiva Plovdiv sa ubedljivih 4:1 posle 1:2.

Prvi susret sa porazom 1:2 u prvoj utakmici nekog dvomeča crveno-beli su imali u četvrtfinalu Kupa šampiona za sezonu 1957/58. Bilo je to na Old Trafordu protiv slavnog Mančester Junajteda. Revanš u Beogradu završen je remijem 3:3, a ti susreti nažalost su ostali upamćeni po minhenskoj tragediji i padu aviona sa ekspedicijom engleskog tima.

Nenadoknadiv je rezultat 1:2 bio za Crvenu zvezdu i u okršajima sa Ujpeštom, nekadašnjim Forvertsom iz Berlina, Dinamo Moskvom, Ferencvarošem, Anderlehtom, Lionom, Slovan Bratislavom i Renom. Nemački predstavnik je savladan u revanšu, ali nedovoljnom razlikom pa je prošao zbog gola više u gostima. Protiv ruskog, mađarskog i slovačkog rivala u revanšima je bilo nerešeno, dok su ostali posao u drugoj utakmici odradili prilično sigurno. Posebno Ren, čiji su fudbaleri u kvalifikacijama za Ligu Evrope 2011. bili neuhvatljivi za goste i slavili sa ubedljivih 4:0. Zanimljivo, Crvena zvezda je u tom dvomeču povela sa 1:0 pogotkom Kadua iz penala, međutim, usledio je potop. U bukvalnom smislu, pošto je u Francuskoj tokom utakmice konstantno pljuštala kiša, ali to nije smetalo igračima Rena da odigraju sjajan meč.

Revanš sa Bode Glimtom će, ipak, biti priča za sebe. Rastrčani domaćini su u utorak dominacijom tokom većeg dela meča možda poljuljali samopouzdanje rivalu, ali nisu pokazali da su zbirno gledano kvalitetniji tim. Uspeo je Vladan Milojević izmenama u drugom poluvremenu da konsoliduje svoju ekipu, a mladi Ognjen Mimović je postigao gol koji najavljujeveliku borbu na Marakani 28. avgusta. Sigurno je da će crveno-beli utakmici pristupiti drugačije nego na severu Evrope, moraće da krenu ofanzivno od starta na terenu koji je većih dimenzija nego na Aspmira stadionu, potpomognuti daleko brojnijom podrškom sa tribina nego što je Bode imao u svojih 8.000 navijača u utorak uveče. Nisu to situacije u kojima su žuto-crni navikli da igraju.

U tekućoj sezoni na međunarodnoj sceni Bode je već premostio dve prepreke, poljsku Jagjeloniju i letonski RFS savladao je i kod kuće i na strani. Računajući i prošlu sezonu, norveški šampion je samo jednom poražen u devet utakmica na strani. Bilo je to protiv Klub Briža u grupnoj fazi Lige konferencije. Uz pomenute rivale iz ove sezone pobedili su i češki Bohemijans, letonski Pjunik i Bešiktaš, dok su nerešeno igrali sa rumunskim Sepsijem, Luganom i Ajaksom.

Sigurno je da u ekipi Kjetila Knutsena vlada pozitivna atmosfera pred revanš sa Crvenom zvezdom, ali dobro je poznato da beogradska Marakana ume da veže noge rivalima.

UČINAK CRVENE ZVEZDE U EVROPI NAKON 1:2 U PRVOM MEČU

(3 prolaza, 9 eliminacija)

1957/58, Kup šampiona, četvrtfinale: Mančester Junajted 1:2, 3:3

1960/61, Kup šampiona, prvo kolo: Ujpešt Doža - 1:2, 0:3

1969/70, Kup šampiona, drugo kolo: Forverts Berlin - 1:2, 3:2

1971/72, Kup pobednika kupova, četvrtfinale: Dinamo Moskva - 1:2, 1:1

1974/75, Kup pobednika kupova, polufinale: Ferencvaroš - 1:2, 2:2

1976/77, UEFA kup, prvo kolo: Lokomotiva Plovdiv - 1:2, 4:1

1976/77, UEFA kup, drugo kolo: Austrija Salcburg - 1:2, 1:0

1981/82, Kup šampiona, četvrtfinale: Anderleht - 1:2, 1:2

1998/99, UEFA kup, drugo kolo - Olimpik Lion 1:2, 2:3

2010/11, Liga Evrope, kvalifikacije 3. kolo: Slovan Bratislava - 1:2, 1:1

2011/12, Liga Evrope, kvalifikacije plej-of: Ren - 1:2, 0:4

2021/22, Liga šampiona, kvalifikacije 2. kolo: Kairat - 1:2, 5:0

2024/205, Liga šampiona, kvalifikacije plej-of: Bode Glimt - 1:2, ?


tagovi

FK Crvena zvezdakvalifikacije za Ligu šampionaplej-of za Ligu šampionaVladan Milojević

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara