Džo Luis i Danijel Levi (©Reuters)
Džo Luis i Danijel Levi (©Reuters)

Totenhemov gazda optužen u SAD, insajderskim informacijama častio drugare, devojke, pilote…

Vreme čitanja: 2min | sre. 26.07.23. | 09:53

Sada će morati da se brani na sudu

Muka muku stiže. Ili se tako bar čini Totenhemovim navijačima, iako ova poslednja i nema preterane veze sa njima. Ali gazda Totenhema Džo Luis optužen je u Njujorku za trgovinu insajderskim informacijama što je u finansijskom svetu poprilično ozbiljna stvar.

Tužilac Demijan Vilijams je na društvenoj mreži X, nekada poznatoj pod imenom Tviter, objavio da je Luisova šema bila besramna i da je on koristio to što je bio član raznih korporativnih odbora kako bi zarađivao novac partnerkama, prijateljima, privatnim asistentima, pa i pilotima koji su ga vozili.

Izabrane vesti

Ovi ljudi su trgovinom na berzi, zasnovanom na tim insajderskim informacijama, zaradili na milione dolara. Zbog Luisa, sve te opklade su bile sigurna stvar. Ništa od ovoga nije bilo neophodno. Džo Luis je bogat čovek, ali tvrdimo da je insajderskim informacijama kompenzovao zaposlene ili obasipao poklonima prijatelje i ljubavnice. To je klasičan primer korporativne korupcije. To je prevara i to je protivzakonito”, rekao je Vilijams.

Luisov advokat Dejvid Zorno ocenio je da su vlasti napravile ogromnu grešku u proceni kada su podneli tužbu protiv 86-godišnjeg biznismena “besprekornog integriteta”. Totenhem nije imao komentar, jer Luis i nije optužen zbog toga što je radio u fudbalu.

A šta je radio? Govorio je bliskim ljudima gde da ulože, kad da ulože, kad da prodaju. A kao neko ko je imao visoku korporativnu funkciju nije to smeo da radi. Pa ipak, on je u periodu od 2019. i 2021. to radio poprilično bezbrižno. Tako je njegova devojka 2019. kupila akcije kompanije Solid Biosajensis za 700.000 dolara, jer je unapred znala da će njena vrednost skočiti pošto joj je Luis otkrio rezultate nekih kliničkih testova.

Iste godine, dva njegova pilota prodala su akcije Australijske agrikulturalne kompanije jer su znali za poplave u Kvinslendu. Onda im je Luis rekao da ulože u akcije kompanije Mirati. I čak im pozajmio milion dolara. Akcije su ubrzo skočile za 16,7 odsto.

Džo Luis je inače rođen u istočnom Londonu, u stanu iznad paba u Roman roudu. Već sa 15 godina je napustio školu kako bi sa ocem radio ketering. Tu firmu je prodao 1979. i ušao u ozbiljnije poslovne vode. Poznat je po trgovini valutama. Forbs njegovo bogatstvo procenjuje na 4.650.000.000 dolara i danas živi na Bahamima.

Malo da se našalimo, možda je i ovog puta Luis znao nešto unapred, pa je zato i rekao Totenhemovom predsedniku Danijelu Leviju da proda Harija Kejna Bajernu?


tagovi

Džo Luis

Obaveštavaj me

Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara