Tokio 21. veka!

Vreme čitanja: 4min | sre. 21.08.19. | 08:13

Crvena zvezda večeras u Bernu (21 čas) protiv Jang Bojsa ima veliku šansu da se potvrdi na velikoj sceni i još jednom pokaže da je zrela za elitni fudbalski voz

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Berna)

Zbog histerije, euforije, na kraju pokazanog junaštva i dramaturije prošlogodišnje gostovanje u Salcburgu mnogi navijači Crvene zvezde poistovetili su sa Barijem nove generacije, apsolutno najvećim uspehom u ovom veku. Što svakako jeste kada se pogleda konačan rezultat i proizvod svega viđenog u 96 minuta borbe na Red Bul Areni.

Izabrane vesti

Još dok nije počela utakmica podno Alpa, okupirajući glavni trg u Mocartovom gradu, brojni fanovi crveno-bele boje verovali su da se takav dan više nikada neće ponoviti… Zbog euforije! Zbog bogatog kulturno-umetničkog programa u Austriji! I na kraju zbog onih 77 sekundi iz sfere velikih sportski čuda.

 Ali 12 meseci kasnije Crvena zvezda ima jedinstvenu sportsku šansu, koja bi je potvrdila na najvišem nivou. Možda neće blizu 15 hiljada navijača biti na ulicama četvrtog najvećeg švajcarskog grada, ali opet biće mnogo hodočasnika pristiglih u Bern da prisustvuju još jednom času crveno-bele istorije. Zvezda Vladana Milojevića ih je navikla na to. Početak večerašnjeg duela na stadionu Švajcarska zakazan je za 21 čas, uspeh u plej-of rundi kvalifikacija za Ligu šampiona treba da se overi narednog utorka u Beogradu.

Crvena zvezda je prethodne sezone probila granicu sopstvenih želja i psihološku barijeru koja joj je stajala nad glavom više od dve decenije. Konačno je dočekala Ligu šampiona. Taj podatak, kao i onaj da je protiv Kopenhagena obezbeđena evropska jesen, pruža dozu relaksacije Zvezdinoj ekspediciji. Ali samo malu dozu relaksacije.

Filozofi bi rekli da je život suviše kratak da bi se propuštale velike šanse. Fudbalska terminologija je još bliža tome da tim Vladana Milojevića ne sme da olako zakasni na ovaj voz sreće, već spreman da se ukrca u stanicu najkvalitetnijeg klupskog takmičenja na svetu.

Uostalom, onog dana kada je podigla veliki pehar u Bariju, Crvena zvezda se ustremila ka tome da sedam meseci kasnije postane pobednik Interkontinentalnog Kupa. I zato je Zvezda. Zato što sve treba sad i odmah, i što se može danas nikako se ne ostavlja za sledeće leto. Znali su tada rukovodioci Crvene zvede, te 1991. godine,  da druge prilike verovatno biti neće. Sada je ulog manji, ali bilo bi bahato očekivati da se prilikom svakog pokušaja Zvezda šeta kroz gusto sito kvalifikacija za Ligu šampiona. Ovog leta kao da su se pojavlljive pojave, identični onim od pre 12 meseci. I tada je Vladan Milojević kuburio sa povredama. I tada je došla Trnava koja je ojačala borbeni duh tima sa Marakane. Sada se desio Kopenhagen. I opet, teško je očekivati da će Crvena zvezda stati posle saznanja da će igrati na sceni Starog kontinenta makar do decembra, i da je siguran učesnik Liga Evrope.

Takav stil ponašanja, spavanje na jastucima samozadovoljstva, nije prizor koji želi da vidi Vladan Milojević. Zvezdin strateg je odavno spoznao da mu je za novi poduhvat potrebna doza strasti i motiva, jednaka prošlogodišnjoj ili onaj iz 2017. godine. Taj poduhvat nije bio lak, morao je da promeni konture tima, ali je ponovo doveo ekipu do toga da igra istorijsku utakmicu. Sa ulogom od 19 miliona evra, izazivajući sudbinu da je ponovo pošalje na Liverpul, ili možda Real Madrid.

Šta može Crvena zvezda fudbalski da ponudi večeras, i šta može da uradi Jang Bojs? Švajcarce opisuju kao ekstremno brzu ekipu, čiji igrači lete na modernoj veštačkoj podlozi. Dečaci imaju ozbiljne probleme, jer je iz stroja ispao najbolji strelac tima Oro, situacija sa Miralom Sulejmanijem je neizvesna, povređen je štoper Mohamed Al Kamara, zatim Lauper… Još jedna potvrda da šansa u ovom dvomeču postoji i da je treba iskoristiti.

Crvena zvezda će igrati bez Bena, Jovančića, Jovičića, štopera Milunovića, i na kraju Milana Pavkova. Ali, dosadašnja iskustva nas uče, da je Vladan Milojević znao da prođe i kroz najuža grla, oslanjajući se na temeljnu pripremu i taktički perfekcionizam. Kao iznenađenje može da zablista tek pristigli Mateo Garsija, ali Crvena zvezda treba da traži dobar rezultat iz discipline. Nazovite to dekadencijom, surovom defanzivom, ali nešto što daje rezultat ne treba menjati, niti se obazirati na probleme Jang Bojsa o kojima svi pričaju. Crvena zvezda je isfrustrirala Kopenhagen harmonijom u defanzivi, čak i nekim startovima ofanzivnih igrača (Simić i Jevtović) koji su se uvukli u kožu ratnika Dijega Simeonea. Jer posle Berna postoji i revanš na Marakani.

ZVEZDA – TIM ZA JANG BOJS: Garsija - si! Koliko mogu sa klupe Tomane i Petrović?

Ono što bode oči uoči večerašnjeg meča je podatak da Crvena zvezda nema trijumf na osam poslednjih evropskih gostovanja. Makar u regularnom delu. To je jedina statistička bodlja, ostalo je u ovim prohladnim danima u švajcarskom Bernu sve na strani Crvene zvezde. Ulice četvrtog najvećeg grada u Švajcarskoj biće okupirane srpskim državljanima, tim sa Marakane će, bar na početku, biti u ozbiljnom naletu, jer je u Kopenhagenu porastao timski. Prekoputa je rival kojeg treba poštovati, ali ekipa koja može da se eliminiše.

Za novu Ligu šampiona! Za novo pomeranje granica. Kao u decembru 1991. godine kada je karakteristični glas Jordana Ivanovića iz dalekog Tokija prenosio dešavanja sa Olimpijskog stadiona: “Menjale su se generacije igrača i trenera, ali smatralo se da Crvena zvezda nikada neće dostići najvišu fudbalsku tačku. Do ovog momenta“…

Pre samo pet godina smatralo se da Crvena zvezda neće nikada dva puta zaredom igrati Ligu šampiona.

A sada?

PLEJ-OF ZA LIGU ŠAMPIONA - PRVI MEČEVI

Utorak
APOEL - Ajaks  0:0

Kluž - Slavija Prag  0:1 (0:1)
/Masopust 28/

LASK Linc - Klub Briž  0:1 (0:1)
/Vanaken 10p/

Sreda
21.00: (1,60) Dinamo Zagreb (3,80) Rozenborg (6,00)
21.00: (2,10) Olimpijakos (3,20) Krasnodar (3,80)
21.00: (1,90) Jang Bojs (3,40) Crvena zvezda (4,30)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Star Sport, MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara