To je ta prva elitna grupa Lige šampiona - pogledajte šešire i na koga sve može Zvezda

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.08.24. | 23:27

Žreb je u četvrtak u Nionu od 18 sati

Popunjena su i posledja četiri mesta u novoformiranoj ligi šampiona - tu je sada svih 36 klubova, među kojima je srpski šampion Crvena zvezda. I to potpuno zasluženo, pošto je nadigrao Bode u revanšu i nadomestio gol zaostatka iz prve utakmice.

Kao što je od ranije poznato, Beograđani će se naći u trećem šeširu pred sutrašnji žreb u Monaku (18.00), zajedno sa Fajenordom, lisabonskim Sportingom, PSV Ajndhovenom, RB Salcburgom, zagrebačkim Dinamom, Lilom, Jang Bojsom i Seltikom.

Izabrane vesti

Prema ranijim pravilima, klubovi iz istog šešira nisu mogli da se sastanu. Sada je sistem žrebanja, baš kao i sistem takmičenja, potpuno izmenjen, tako da će Zvezda dobiti po dva rivala iz svakog od četiri šešira. Pa i iz svog. Četiri utakmice odigraće kod kuće, četiri u gostima.

Sa klubovima iz istog šešira biće nemoguće igrati dva puta na strani, ili dva puta u gostima...

Prva dva šešira bila su poznata i pre ovonedeljnik utakmica, jer od ove godine oni se popunjavaju isključivo po klupskom koeficijentu. Ni osvajač Lige Evrope, niti šampioni pete, šeste lige Evrope (opet po UEFA renkingu), više nemaju tu privilegiju da se nađu u prvom šeširu.

Ponovimo još jednom: sve zavisi od klupskog (ličnog koeficijenta). Sa svojih 40,000 Zvezda je bila sigurna u trećem šeširu.

E sad, sutra nas na žrebu čeka nešto potpuno drukčije od onoga na šta smo navikli. Razlog jednostavan: da bi se odredilo ko s kim igra biće uključen kompjuter. Dosad je ljudski faktor bio odlučujući - vrte se kuglice po činijama - dok će sad većina posla biti prepuštena tehnologiji.

Čelnici Evorpske kuće fudbala uvereni su da je korišćenje računara bezbedeno i da je zaštita od mogućnosti sajber napada maksimalna.

A za one koji se pitaju čemu sve ovo? Odgovor je – ušteda vremena.

Pošto je takmičenje prošireno sa 32 na 36 ekipa, baš kao i sistem, bilo bi potebno 1.000 kuglica i tačno 36 staklenih činija da se odredi ko, s kim i kad igra. Procene su da bi proces trajao četiri sata! Ovako će upotrebom računara žreb trajati kao dosad, između pola sata i 35 minuta.

Softer koji će biti prvi put korišćen za žreb proizvod je britanske IT komplanije „AE Live“. Podržaće ga dva rezervna softverska sistema, a revizija žreba je poverena računovodstvenoj firmi „Ernst & Young“. Prilikom žrebanja koristiće se takozvani „švajcarski model”, karakterističan za šahu i kriket.

Ljudski faktor i dalje ostaje donekle na snazi. Taman toliko što će ruka jednog od domaćina izvući kuglicu iz ćupa s imenom jednog kluba, a onda kontrolu prepustiti kompjuteru koji će mu odrediti protivnike.

Važna je napomena da će softver onemogućiti da se sastanu timovi iz iste zemlje (kao što je i dosad bilo), ali je novost da jedna ekipa može da igra protiv (najviše) dva predstavnika iste države. Na primer, Real Madrid ne bi mogao protiv Barselone, Atletika ili Đirone, ali bi teoretski mogao i na Mančester Siti i na Liverpul.

Kako ističu iz UEFA, upravo je to jedna od prednosti novog sistema. Veći broj direktnih duela „teškaša“. Osim toga, kao pozitivne promene navode se: više jednakosti i raznolikosti protivnika; dinamičnije takmičenje; podjednaka šansa svakom klubu da se probije do osmine finala, bez obzira u kom se šeširu nalazi na žrebu; više nepredvidivosti; više utakmica sa sportskim interesom.

Na kraju krajeva, biće i više mečeva. Umesto 125, gledaćemo čak 189.

Podsetimo, u Ligi šampiona više ne postoje grupe, već – grupa. Svih 36 timova formiraju jedinstvenu tabelu. Osam prvoplasiranih automatski će proći u osminu finala, a ekipe smeštene od devete do 24. pozicije razigravaće u baražu kako bi im se pridružili. Ko završi od 25. do 36. biće eliminisan sa međunarodne scene, bez mogućnosti da se preseli u Ligu Evrope, kao što je dosad bio slučaj.


tagovi

Liga šampionašeširi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara