Tiki-taka, umetnost koja umire

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.12.19. | 09:58

Stil igre koji je obeležio jednu čitavu deceniju fudbala lagano odlazi u istoriju

Tiki-taka više nije u modi. Zapravo, čini se da proživljava svoje poslednje dane i u njoj trenutno uživa samo određena vrsta istinskih zaljubljenika. Ostali ne mogu da je smisle. Stil koji je obeležio zlatnu generaciju španskog fudbala i kulminirao na Svetskom prvenstvu u Južnuj Africi, a koji je zapravo nastao u po mnogima najboljoj Barseloni u njenoj istoriji, izgleda se bliži svom kraju. Fudbalski svet se korenito promenio pred kraj ove decenije, nakon ozbiljne "diktature" prethodnog sistema, pa se potpuno prilagodio novim trendovima koji su najvažniju sporednu stvar odveli u potpuno drugom smeru.

Najbolji ambasador tiki-take bio je Đozep Gvardiola. Katalonac je taj stil igre izvozio i van granica Španije. Prvo tokom boravka u Bajernu, kada je u jednom trenutku naterao popriličan broj bundesligaša da počnu da ga kopiraju:
"
Rekao bih da je tiki-taka stigla u Bavarsku. Ovo je fudbal kakav smo do sada videli samo u Španiji", rekao je tada legendarni Lotar Mateus.

Izabrane vesti

Ipak, kako su je prihvatili, Nemci su se tako brže-bolje i otarasili tiki-take nakon Pepovog odlaska. Bajern i Dortmund su se brzo vratili "nemačkom" stilu fudbala, dok se čini da je samo Julijan Nagelsman ostao kako neko ko čuva Peopovu "zaostavštinu", ali na potpuno drugačiji način sa dosta ličnih inovacija.

Čak i španskoj Primeri deluje da nema previše tragova čuvenog stila jedne čitave generacije španskog fudbala. Čak i Barselona pod Valverdeom sada igra nešto potpuno drugo.
"
Imali smo nekoliko godina u kojima smo veličali taj stil i išli čak do te mere da smo malo postali i njegovi robovi. U fudbalu se svake godine moramo poboljšavati i menjati, jer vas ljudi brzo upoznaju", rekao je Đerar Pike.

Španska Marka kao osnovne parametre promene Barsinog stila igre stavlja posed lopte, na kojem se više ne insistira u tolikoj meri. Pa je tako procenat poseda u Gvardiolinoj eri na utakmici bio 73, dok u ovoj sezoni Barselona ima 57 procenata loptu u svom posedu. Drastični padovi su prisutni i u ostalim velikim klubovima širom Evrope, što jasno dovodi do zaključka da se fudbal potpuno promenio.

Glavnim i odgovornim za to smatra se Jirgen Klop, koji je svojom filozofijom igre naterao sve da potpuno u drugi plan stave tiki-taku i to "robovanje" loptom i "davljenje" protivnika. Sada svi žele da igraju taj "Rock 'n' Roll" fudbal u punoj jačini, dok su sa druge strane potpuno utišane violine koje su, po mišljenju određenog dela fudbalskih zaljubljenika, svet činile znatno prijatnijim.

Za krizu tiki-take odgovoran je i nedostatak istinskih pobornika sličnog stila igre među trenerima. Marselo Bjelsa je već duže u u Čempionšipu, koji ipak nema toliki uticaj na ostatak fudbalske Evrope. Njegov dikretni učenik Horhe Sampaoli godinama luta i trenutno je bez kluba nakon odlaska iz Santosa. Sa druge strane mnogi evropski treneri, poput bivšeg trenera Juventusa Maksimilijana Alegrija priznali su da su neuspešno pokušali da primene tiki-taku u svojim klubovima.
"
Da pratili smo Gvardiolin stil proteklih godina, ali on je izuzetak. To nije stil fudbala za svakoga", bio je iskren Alegri.

Klopova filozofija fudbala sa ektremno brzom tranzicijom i ubitačnim napadima trenutno vlada planetom i sada se svi trude da svoj stil približe onom koji forsira prvak Evrope. Tako će sigurno biti u narednih nekoliko godina, a onda će se verovatno pojavati neki novi trener sa stilom koji će ostatak velikih klubova naterati na nove radikalne promene.

PROCENAT POSEDA U LIGI ŠAMPIONA:

BARSELONA: 73 posto poseda u poslednjoj Gvardiolinoj sezoni, 57 posto u ovoj sezoni

BAJERN: 71 posto poseda u poslednjoj Gvardiolinoj sezoni, 57 posto u prošloj sezoni

INTER: 53 posto u sezoni 2011/12, 40 posto u ovoj sezoni

LIVERPUL: 61 posto u sezoni 2009/10, 51 posto u prošloj sezoni

MANČESTER JUNAJTED: 62 posto 2011. godine, 44 posto u prošloj sezoni

PSŽ: 63 posto u sezoni 2015/16, 54 posto u ovoj sezoni

REAL MADRID: 62 posto prošle sezone, 56 posto ove sezone

VALENSIJA: 62 posto u sezoni 2010/11, 46 posto ove sezone

ATLETIKO: 54 posto u sezoni 2009/10, 50 posto ove sezone

Foto: Reuters, Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara