Silva je novi idol navijača Fluminensea (©Reuters)
Silva je novi idol navijača Fluminensea (©Reuters)

Tijago Silva zaključao bravu Fluzaa

Vreme čitanja: 4min | čet. 01.08.24. | 22:02

Žuventud na svom terenu (23.55) dočekuje razgoropađenog šampiona Južne Amerike u prvom meču osmine finala Kupa Brazila

Iako je već godinama van konkurencije za titulu u elitnom rangu brazilskog fudbala, ali i sa povremenim posetama Seriji B, Žuventud se u istoriji ovdašnjeg fudbala pojavljuje kao jedan od retkih kome je pošlo za rukom da podigne trofej namanjen osvajaču Kupa Brazila.

Istina, klub iz Južnog Rio Grandea nije se našao u završnici ovog takmičenja još od 1999. godine kada je i ugravirao svoje ime na pomenuti pehar. Ova sezona čini se kao obećavajuća za Žuve, a iza sebe su već ostavili jednog velikana i to onog iz neposrednog komšiluka, Internasional. Ovoga puta u borbi za četvrtfinale na stadionu Alfredo Žakoni u Kašijasu, dolazi aktuelni prvak kontinenta Fluminense. Ovaj 180-minutni okršaj počinje noćas (23.55), a završava se za sedam dana na Marakani, u Rio de Žaneiru.

Izabrane vesti

Oba sastava u ovaj duel ulaze sa potpuno različitim raspoloženjima, iako su obojica i dalje na dnu tabele brazilskog prvenstva. Tim iz Rio Grande do Sula je odlično počeo sezonu, stigao do vicešampiona državnog šampionata, napredovao u Kupu Brazila i ima, može se reći, stabilnu situaciju u šampionatu Brazila. Međutim, trener Rodžer Mačado je odlučio da odustane od svog projekta sa ovim timom, i prihvati ponudu Internasionala, tako da je Žuventud morao da pravi nove planove, sada sa drugim trenerom.

23.55: (2,75) Žuventud (2,80) Fluminense (2,80)

Žair Ventura je preuzeo kormilo Žakonera i sada sa timom koji treba da se prilagodi novoj filozofiji, ima dosta poteškoća usred sezone i predstojećim maratonom utakmica. Nije pobedilo u poslednjih pet duela u svim takmičenjima, od kojih je u poslednje dve bio poražen u sklopu Serije A. Pretrpeo je poraz od Kruzeira u gostima rezultatom 2:0, a kao domaći tim, prošlog vikenda je izgubio 2:1 od Krisijume.

Novopridošli strateg mora da prilagodi tim novom režimu rada, posebno u defanzivnoj fazi, ali ovaj trenutak je apsolutno nestabilan jer tim pati od povreda pojedinih igrača na ključnim pozicijama, ali i zbog promene sistema igre. Za ovu utakmicu moramo uzeti u obzir da iako Žuventud ima interesantno vladanje terenom, pobeđujući jake protivnike ove sezone, njiha trenutna forma je nestabilna.

Klub iz Rio Grande je u Kupu Brazila iznenadio Internasional u prethodnoj fazi, pobedivši sa ukupnim rezultatom od 3:2. Međutim, taj uspeh, kao i promena trenera, nije bio dovoljn da klub nastavi sezonu kako je započeo, doživevši svoju najgoru fazu od starta sezone.

Fluminense, koji je imao strašnu sezonu u prethodnoj kampanji pod komandom trenera Fernanda Diniza, takođe je promenio trenera i potpuno promenio pristup igri, što je i situacija u kojoj se našao zvanični šampion Kopa Libertadores, nužno iziskivala. Posle katastrofalnog starta prvenstva, najgoreg u istoriji kluba, Mano Menezes je preuzeo Trikolore iz Rija i od tada je ostao neporažen, sa jednim remijem i tri uzastopne pobede. Sve utakmice u kojima je njegov tim pobedio, bile su završene identičnim rezultatom od 1:0, u gostima protiv Kujabe, kod kuće protiv jakog tima Palmeirasa i u poslednjem meču, kao gost protiv Red Bul Bragantina.

Po dolasku iskusnog stratega, igra je zastupljena na velikom intenzitetu, čak i bez poseda lopte, jaka zauzetost prostora u veznom sektoru i veoma brze ofanzivne tranzicije. Ovo je karakteristika Manoa Menezesa, koji traži pragmatičniju, ali i dalje takmičarsku igru. U kombinaciji sa dobrom taktičkom organizacijom, Fluminense je dobio važna pojačanja, a jedno od njih je Tijago Silva u odbrani, od čijeg dolaska u tim, Fluminense nije primio ni jedan gol. Iako prolaze kroz, trenutno bolji trenutak od Žuventuda, Flu igra kao gost i poznaje kvalitet svog protivnika na Alfredu Žakoniju, i verovatno će pokušati da održi rezultat koji mu odgovara, a ako bi konačnu odluku mogao da donese na Marakani pred svojim navijačima.

Fluminense ostaje u zoni ispadanja u brazilskom prvenstvu. Kao rezultat lošeg početka sezone, klub iz Rija je pretposlednji u Seriji A, sa 17 bodova u 19 odigranih mečeva. U Kupu Brazila, sa velikom lakoćom su izbacili Sampaja Koreu u prethodnoj fazi takmičenja, pobedivši klub iz Maranja sa 4:0 u ukupnom zbiru dve utakmice.

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ

KUP BRAZILA – OSMINA FINALA (PRVI MEČEVI)

Sreda

Sao Paulo – Gojas 2:0 (0:0)

/Lusijano 47, Kaljeri 80/

Botafogo – Baija 1:1 (1:1)

/Karlos Alberto 8 – Kauli 45+1/

Četvrtak

Atletiko Paranaense – Bragantino 2:0 (2:0)

/Zapeli 21, Kristijan 28/

CRB – Atletiko Mineiro 2:2 (2:1)

/Formiga 5, Pereira 7 – Paulinjo 41pen, Skarpa 54/

Flamengo – Palmeiras 2:0 (0:0)

/Pedro 57, Arauho 73/

Atletiko Gojaniense – Vasko da Gama 1:1 (1:0)

/Rodrigez 7 – Vegeti 88/

Korintijans – Gremio 0:0

23.55: (2,75) Žuventud (2,80) Fluminense (2,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Južna AmerikaFluminenseŽuventudKup Brazila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara