©Starsport
©Starsport

Tekstilac pred zadatkom koji nije rešio nijedan prvoligaš

Vreme čitanja: 4min | sre. 29.05.24. | 12:39

Tim iz Odžaka sanja novi iskorak, Javor želi da demantuje epiet jo-jo kluba

Treću sezonu uzastopno o posladnja dva člana superligaškog društva u narednoj takmičarskoj godini će odlučivati baraž utakmice. Za mesto u eliti, kroz dvomeče će se boriti 13. i 14. klub Mozzart Bet Superlige, sa 3. i 4. timom Mozzart Bet Prve lige.

Kao klub koji je takmičenje u prvoligaškom društvu završio slabije plasiran samo u poređenju sa OFK Beogradom, Jedinstvom i Inđijom, Tekstilac je izborio baraž protiv Javora, a prvi od dva susreta sa Ivanjičanima odigraće danas, kao nominalni domaćin na stadionu Karađorđe u Novom Sadu od 18 časova.

Izabrane vesti

Klub iz Odžaka će protiv Javora pokušati da prekine sada već ustaljenu praksu da superligaši kroz baraž uspevaju da izbore opstanak, dok će predstavnik Superlige za cilj imati da da ostane u elitnom društvu i treću godinu uzastopno.

U premijernoj sezoni koja je donela baraž u aktuelnoj formi (2021/22), Radnički iz Kragujevca i Novi Pazar su srušili snove IMT-a i Železničara, koji su godinu dana kasnije izborili direktan plasman i u doifgravanje poslali Inđiju i Grafičar. Poput svojih prethodnika, i zeleno-beli i Zvezdina filijala stali su na korak od elite, a zaustavili su ih Radnički iz Niša i Radnik iz Surdulice.

Jaz između prvoligaša i superligaša do danas je bio nepremostiv, te će Tekstilac imati zadatak da potvrdi da razlika između klubova u plej-ofu nižeg ranga i plej-autu elite, nije onolika kolika deluje kada se pogledaju dosadašnje borbe u baražu.

Sa 34 pogotka, Javor je sezonu završio uz epitet drugog najneefikasnijeg u superligaškom takmičenju (iza Radnika koji je postigao 24 gola), te danas u Novom sadu ne treba očekivati goleadu, posebno jer je domaćin klub sa najčvrđćom odbranom u Prvoj ligi uz samo 27 lopti u mreži na 37 utakmica.

Tim Branka Mirjačića, postao je prepoznatljiv po vrlo čvrstoj igri, a odbrana čije konce drže kapiten Nikola Marjanović i Filip Sredojević ostala je nesavladana na 18 od 37 utakmica.

"Moramo da posvetimo maksimalnu pažnju Ivanjičanima za koje može da se kaže da su favoriti. Malo je nedostajalo da izbegnu baraž u poslednjoj utakmici i učiniće sve da ostanu u eliti. Jasno je da protiv sebe imamo ozbiljnu ekipu i očekuje nas teška utakmica", rekao je mladi strateg koji je trenerski put počeo da gradi u Radu, dok je značajno iskustvo stekao i kao asistent u Partizanu, Spartaku i Voždovcu.

Klub iz Odžaka za najveći uspeh u istoriji igraće deceniju posle sezone u kojoj je doživeo pad u Bačku zonu od kojeg je krenulo buđenje i ekspanzija. Takmičarska godina 2015/16. bila je jedina koju je Tekstilac proveo među zonašima, a posle ekspresnog povratka u Vojvođansku ligu Sever usledio je period stabilizacije kao uvod u ekspanziju koja u Odžacima traje prethodnih nekoliko godina. U sezoni 2020/21. Tekstilac se plasirao u srpskoligaško društvo, iz kojeg je dve godine kasnije izborio plasman u Prvu ligu, a već premijera na prvoligaškoj sceni donela je plasman u baraž.

Sa druge strane, Javor već godinama oscilira i nosi epitet jo-jo kluba. Ivanjičani su od 2002. godine i ulaska u elitu tri puta ispadali u niži rang i ekspresno se vraćali, od čega dva puta u poslednjih šest godina. U sezonama 2018/19. i 2021/22. Javor se takmičio u drugom rangu srpskog fudbala, ali se u oba slučaja kao drugoplasirani vraćao na veliku scenu. Posebno interesantan podatak je da su prvu sezonu u eliti Ivanjičani izborili kao šampioni Druge lige Zapad u sezoni 2001/02, a krucijalnu ulogu kao najbolji strelac takmičenja sa 24 gola imao je sadašnji strateg Radovan Ćurčić.

"Za mene je baraž uspeh. Moramo da budemo pravi u ove dve utakmice. Tekstilac je bio četvrti u Prvoj ligi, što govori da se radi o kvalitetnom timu. Znamo koliko je teška i naporna Prva liga, bili smo članovi iste pre tri godine i uverili se da nije lako doći do vrha. Radi se o agresivnoj, disciplinovanoj i organizovanoj ekipi, koja zna šta hoće, zna svoje vrline i vešto prikriva mane. Prvi meč je dosta bitan, ako svaki igrač da preko sto odsto i sve od sebe", rekao je Ćurčić.

Druga dva člana baraža, Inđija i Železničar će snage odmeriti sutra u Loznici, a revanš mečevi su na programu 3. juna.

SUZAVAC NA TERENU, BARAŽ KAO U ENGLESKOJ

Preteči baraža u aktuelnoj formi superligaška publika svedočila je prvi put u sezoni 2013/14. kada sau se susreli Metalac i Rad. Tadašnji prvoligaš iz Gornjeg Milanovca je bio domaćin u prvom susretu koji je okončan mirnih mreža, dok je revanš u Beogradu prekinut u 49. minutu, pri rezultatu 1.0 za Građevinare, a usled nereda navijača i suzavca bačenog sa tribina. Na ponovno zakazanom revanšu gosti se nisu pojavili, te je klub sa Banjice uz službeni rezultat 3:0 ostao član elite.

Već naredne sezone, Metalac je iskoristio popravni i u baražu eliminisao Napredak iz Kruševca zahvaljujući pobedi na domaćem terenu (3:1) koja je dobila na značaju posle remija pod Bagdalom (1:1). Uspeh tima iz Gornjeg Milanovca ponovila je Inđija u takmičarskoj godini 2018/19. kada je eliminisala Dinamo iz Vranja. U pomenutoj sezoni, format baraža je bio nalik onima koji su aktuelni u engleskim ligama, te su se četiri prvoligaša (od trećeg do šestog mesta) borila za kartu koja je vodila na megdan 14. klubu Superlige, pa su zeleno-beli pre dvomeča sa Vranjancima bili bolji od Zlatibora i Radničkog iz Kragujevca.


tagovi

Tekstilac OdžaciJavorPrva liga SrbijeMozzart Bet SuperligaMozzart Bet Prva liga Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara