Slavlje fudbalera Francuske (©Reuters)
Slavlje fudbalera Francuske (©Reuters)

Tata Lakazet zapalio Velodrom i ugasio Amere! Olis pokazao zašto ga je Bajern platio 55.000.000

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.07.24. | 22:57

Srbin Đorđe Mihailović se umalo proslavio, ipak sve je zasenio golman od 19 godina

Fudbalski turnir na Olimpijskim igrama počeo je nezapamćenim cirkusom o kojem će sigurno danima da se polemiše, međutim francusku javnost to verovatno ni najmanje ne zanima jer su svi željno iščekivali kraj prvog dana i prvi meč njihovih miljenika u Marselju. Gotovo sat vremena mreže su mirovale, a onda su puleni Tijerija Anrija priredili odlično popunjenom Velodromu spektakl sa tri gola - 3:0 (0:0).

Znao je Anri da će olimpijskom timu biti potreban neko ko može u jednom potezu da napravi ogromnu razliku, neko ko svojim iskustvom može da bude 'lepak' za relativno mlad sastav u kojem je nesumnjivo prvo ime Bajernov novajlija od 55.000.000 evra Majkl Olis. Zato je nekadašnji as Arsenala i Barselone izabrao Aleksandrea Lakazeta i dao mu kapitensku traku. I nije pogrešio!

Izabrane vesti

Napadač Liona pokazao je američkim junošama kako to radi tata-mata jer su upravo dva njegova poteza otključala odbranu američke reprezentacije i 'vrata' golmana Patrika Šulta. Prvo je u 61. minutu poslao neodbranjiv projektil sa gotovo 25 metara koji je umalo pocepao mrežu, da bi nedugo zatim dokrajčio solidne Amerikance asistencijom za Majkla Olisa i novi spektakularan pogodak. Odložio je novi krilni napadač Bajerna loptu u strancu i onda iz zgloba poslao udarac koji priliči istinskim fudbalskim majstorima, u kakvog se on lagano pretvara.

Istina, gotovo da se nije video sve do gola, ali ponekad se nečije majstorstvo vidi u jednom potezu. Njemu je baš to bilo potrebno da napravi razliku i praktično obezbedi Francuskoj važnu pobedu na otvaranju Igara. Pokazao je zašto ga je Bajern platio veliki novac i doveo iz Kristal Palasa. Golove možete pogledati OVDE i OVDE.

Odličnu fudbalsku predstavu mogli su da vide gledaoci na Velodromu. Pregršt šansi na obe strane, čak je naše gore list Đorđe Mihailović imao sjajnu priliku da se proslavi i postigne takođe jako lep pogodak. Momak rođen u Džeksonvilu na Floridi i fudbaler Kolorada je samo dva minuta pre Lakazetove bombe raspalio iz sve snage loptu koja mu je naišla iz odbitka, ali ga nije sreća pogledala jer je pogodio prečku i ozbiljno zatresao Trikolore o čemu je najbolje svedočila zabrinutost na Anrijevom licu. Na Mihailovićevu, a onda i na žalost selektora američke selekcije Marka Mitrovića, ubrzo je stiglo otrežnjenje u vidu Lakazetove golčine, posle čega se utakmica maltene pretvorila u igru 'Viktorije'.

Američku sreću pokvario je 19-godišnji golman Francuske Gijom Rest. Prvi čuvar Tuluza oduševio je pred očima cele nacije i sa nekoliko fenomenalnih intervencija pokazao da je budućnost reprezentacije svetla i da Majk Menjan uskoro može da bude zamenjen s obzirom na svoju čestu borbu sa povredama. Nije samo Rest bio taj koji je spasao Francusku, dva puta je okvir gola sprečavao Amerikance da stignu do prednosti. Osim Mihailovića, Džona Tolkina je takođe sprečio okvir gola da se proslavi i to tačno između Lakazetovog i Olisovog gola. Nekoliko trenutaka pre Tolkinove stative Rest je imao možda i odbranu turnira, pošto je zaustavio Pakstena Aronsona da zatrese mrežu posle dobrog trzaja glavom. Reagovao je poput mačke Rest i već je tada bilo jasno da njegovu roletnu niko neće da probije.

Posle te propuštene šanse više nije bilo sreće za Amere koji su bili više nego korektan rival sat vremena, ali će svoju sreću morati da potraže protiv Novog Zelanda u drugom kolu. Francuzi mogu da budu zadovoljni jer su ispunili cilj.


tagovi

Fudbalska reprezentacija Francuskereprezentacija SADMajkl OlisAleksandre LakazetPariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara