Bukajo Saka (©Reuters)
Bukajo Saka (©Reuters)

Tamo gde se prošle godine saplitao, sada gazi rivale: Arsenal u šestoj brzini ulazi u finiš šampionske trke

Vreme čitanja: 4min | sub. 17.02.24. | 17:58

Vulverhtempton otežao Totenhemu borbu za mesto u Ligi šampiona, Vest Hem tone sve dublje...

Kada se prošle godine lomila šampionska trka, Arsenal se slomio pod pritiskom. Početkom februara 2023, u trenucima dok je Mančester Siti podizao formu za karaktirističan slalom Premijer ligom u drugom delu sezone, tim Mikela Artete je nanizao je tri meča bez pobede, dozvolio je Građanima da mu se primaknu i više nisu mogli da isprate njihov ritam. Ipak, iskustvo iz prošle sezone kao da ih je ojačalo, naučili su iz grešaka koje su ih tada koštale titule, pa na delu staze na kojem su se tada saplitali, fudbaleri londonskog kluba sada redom gaze rivale.

Od 20. januara na ovamo Arsenal je vezao četiri prvestvene pobede, a na seriju mahom ubedljivih trijumfa ovog popodneva dopisali su još jednu takvu protiv Barnlija u 25. kolu Premijer lige - 5:0 (2:0). U šestoj brzini 'bolid' Mikela Artete ulazi u finiš šampionske trke i teško da ima onih koji bi posle fudbala koji je prikazao u poslednjih mesec dana pokazao mogao da ga otpiše iz borbe za titulu. Niz je započeo 'petardom' protiv Kristal Palasa, potom dva komada spakovao Notingem Forestu, pa tri Liverpulu, šest Vest Hemu i ove subote još pet Barnliju. Ukupno 21 na pomenutih pet utakmica!

Izabrane vesti

Prvi od pet današnjih bio je delo Martina Edegora, koji je karakterističnim udarcem sa distance najavio novi neuspeh Barnlija već u četvrtom minutu. Palicu je od kapitena potom preuzeo Bukajo Saka, koji je pogocima u smiraj prvog, odnosno početkom drugog poluvremena u potpunosti slomio otpor domaćina. No, na njihovu žalost, za razliku od Liverpula, koji se prethodne nedelje 'smilovao' posle trećeg postignutog gola, Arsenal je nastavio da teroriše odbranu ekipe Vensana Kompanija.

Sredinom drugog poluvremena Leandro Trosar je zavrnuo kiflu u dalji ugao, postigavši svoj treći gol u poslednja četiri meča, a desetak minuta kasnije Kai Haverc je posle solo prodora prelepim pogotkom uveličao trijumf Arsenala. Trijumf zahvaljujući kojem je Artetina ekipa makar na kratko preskočila Mančester Siti na drugoj poziciji i ponovo prišla Liverpulu na dva boda zaostatka.

Ništa manje uzbudljivo neće u nastavku sezone biti ni u borbi za čevrto mesto, poslednje što garantuje plasman u grupnu fazu Lige šampiona. Njega posle subotnjih mečeva u rukama drži Aston Vila, koja je savladala Fulam na gostovanju (2:1) i tako iskoristila poraz Totenhema od Vulverhemptona pred svojim navijačima (2:1). Vila trenutno ima 49 bodova, dva više od Totenhema, odnosno osam više od Mančester Junajteda, koji doduše ima i meč manje od pomenutih timova.

Susret na stadionu Totenhema obeležio je Žoao Gomeš. Brazilac što je pre godinu dana stigao u Vulverhemtpon iz Flamenga postigao je oba pogotka za goste i tako potpisao prvi prvenstveni poraz londonskog tima na domaćem terenu. Gomeš se u završnici prvog poluvremena najbolje snašao pred protivničkim golom posle kornera, Dejan Kuluševski je lukavim udarcem već u prvom minutu nastavka izjednačio rezultat, ali je vezista Vulvsa u 63. minutu ispratio kontru, koju je povukao Pedro Neto i zakucao je sa desetak metara za novo vođstvo i pobedu ekipe Gerija O'Nila.

Do nedavno je kandidat za četvrto mesto bio i Vest Hem, ali se serijom užasnih rezultata u prethodnom periodu isključio iz borbe. Da stvar bude još gora po Čekićare, pitanje je hoće li uopšte igrati u Evropi naredne sezone, jer njihovoj krizi ne nazire se kraj. Ekipa Dejvida Mojesa pretrpela je danas novi neuspeh na gostovanju Notingem Forestu (2:0). Isto važi i za Njukasl. Taman što se stabilizovao, tim Edija Haua ponovo se okliznuo. Svrake su osvojile samo bod na Sent Džejmsis parku protiv Bornmuta, i to pogotkom 'zaboravljenog' Meta Ričija, koji je samo minut po ulasku sa klupe, u sudijskoj nadoknadi, pogodio i 'ukrao' pobedu Bornmutu, koji je dva puta vodio, ali je morao da se zadovolji samo bodom.

PREMIJER LIGA - 25. KOLO

Subota

Brentford - Liverpul 1:4 (0:1)

/Toni 75 - Nunjez 35, Makalister 55, Salah 68, Gakpo 86/

Barnli - Arsenal 0:5 (0:2)

/Edegor 4, Saka 41pen, 47, Trosar 66, Haverc 80/

Fulam - Aston Vila 1:2 (0:1)

/Munjiz 64 - Votkins 23, 56/

Njukasl - Bornmut 2:2 (0:0)

/Gordon 58pen, Riči 90+2 - Solanki 51, Semenjo 69/

Notingem Forest - Vest Hem 2:0 (1:0)

(Avonji 45+5, Hadson Odoi 90+4/

Totenhem - Vulverhempton 1:2 (0:1)

/Kuluševski 46 - Gomeš 42, 63/

18.30: Mančester Siti - Čelsi

Nedelja

15.00: (5,30) Šefild Junajted (3,80) Brajton (1,67)

17.30: (4,10) Luton (4,00) Mančester Junajted (1,80)

Ponedeljak

21.00: (1,75) Everton (3,75) Kristal Palas (5,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaArsenalBarnliTotenhemNjukaslVest HemNotingem ForestVulverhemptonAston VilaBornmut

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara