FOTO: Džordž Ilenihena (©AFP)
FOTO: Džordž Ilenihena (©AFP)

Talenat, 20.000.000 i usud prethodnika: Kad se Monako isprsi za tinejdžera, sunovrat je izvestan

Vreme čitanja: 3min | čet. 25.07.24. | 17:53

Umesto Žorža Mikautadzea u Monte Karlo stigao 17-godišnjak iz Župiler Lige

Azurna Obala, prelepi pejzaži, idilične atnosferske prilike s jedne strane, a evropski centar potrošačke kulture s druge. Ima Monte Karlo brojne čari za one s jakim karakterom, ali i stranputice kojim se može poći ako mladi neiživljeni igrač krene s megalomanskim načinom života po potpisivanju prvog unosnijeg ugovora u karijeri. U slučaju fudbalskog kluba iz ovog grada, nije čak ni ta megalomanija nužno razlog da se jedan tinejdžer ugasi u sportskom smislu, jer šta god da su bili razlozi postalo je pravilo da poslednjih godina fudbaleri koji stignu na stadion Luj Drugi, a da još nemaju ni 20 punih godina potpuno nestanu.

Pokušaće počevši od narednog meseca da se sa takvim usudom izbori 17-godišnji Džordž Ilenihena. Mladi Francuz rođen u Nigeriji prešao je za obeštećenje od 20.000.000 evra iz Antverpena u Monako, a Kneževi su tako praktično preusmerili novac koji su prethodno namenili za kupovinu Žorža Mikautadzea. Podsetimo, Gruzina je Monaku oteo ispred nosa u poslednji čas Olimpik iz Liona.

Izabrane vesti

Ilenihena je postao jedan od tri nasjkuplja tinejdžera u istoriji Monaka, a koštao je identično koliko i Viljem Žebels i Pjetro Pelegri. Istinski sunovrat karijere doživela su dva nekadašnja supertalenta evropskog fudbala i baš to može da plaši momka rođenog 2006. godine. Pjetro Pelegri je stigao u Monte Karlo januara 2018. godine sa epitetom jednog od najtalentovanijih italijanskih fudbalera, a za Monako je odigrao tek 23 takmičarske utakmice i dao dva gola - više nego skromno. NIje bolji bio ni Viljem Žebels. Kao 17-godišnjak plaćen je Olimpiku iz Liona 20.000.000 evra, a za Monako je dao jedan gol na 17 utakmica.

Nijedan od pomenutih momaka nije ni u kasnoijoj fazi napravio ništa od onog što se očekivalo. Pelegri je sada u Torinu, ali je dao ukupno tri gola za prethodne dve godine, a Žebels nastupa u Sent Galenu i ima veoma prosečan učinak od osam golova u švajcarskoj Superligi. Nisu samo Pelegri i Žebels od tinejdžera izneverili očekivanja publike u Kneževini. Situacija je bila identična i sa Lukasom Okamposom koji je kao veliki talenat stigao iz Argentine, a onda je prodat Marseju za svega 7.500.000 evra, tek je kasnije živnuo u Sevilji. Portugalac Roni Lopes sada igra epizodnu ulogu u Bragi kao 29-godišnjak, a nekada je bio velika nada kada je iz Mančester Sitija sa 19 godina došao u Monako. Na kraju krajeva, čak je i Strahinja Pavlović plaćen Partizanu 10.000.000 evra ostavio neubedljiv trag u Monaku, da bi se kasnije preporodio u Salzburgu.

Biće na Ileniheni veliki teret usuda mlađanih prethodnika. Momak rođen u Nigeriji ima tek 17 godina, a u nogama već dve sezone seniorskog fudbala i učinak od 14 gola na 50 utakmica za Antverpen u svim takmičenjima. Prošlog leta plaćen je Amijenu 6.000.000 evra i činilo se da je to pomalo čudan potez u tom trenutku aktuelnog šampiona Belgije. Ispostavilo se da je Rojal samo godinu kasnije zaradio 14.000.000 evra na Ileniheni, a verovatno bi i više da je sačekao još jedan ili dva prelazna roka.


tagovi

Letnji prelazni rok 2024transferiMonako

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara