(Reuters)
(Reuters)

Tako se to radi!

Vreme čitanja: 3min | pon. 30.09.24. | 01:57

Španska štampa veliča potez glavnog sudije madridskog derbija i ukazuje na problem Atletikovih navijača

Možemo da govorimo kako je to „pravi derbi“ i(li) „šta je fudbal bez strasti“, čak i ponekog bačenog upaljača, ali moramo pre svega da budemo pošteni, jer tako nešto nije smelo da se desi.

Nije u redu, nije ljudski, nije sportski.

Izabrane vesti

Zato Španci nemaju dilemu, pošto su mahom opravdali odluku Matea Busketsa Ferera da na 15 minuta prekine derbi grada Madrida i igrače Atletika i Reala zadrži u svlačionici dok tenzija na tribinama stadiona Metropolitano ne splasne.

Kad se to desilo, meč je priveden kraju, a onog trenutka kad je arbitar iz Palma de Majorke poslednji put dunuo u pištaljku dobio je naklon javnosti na Iberijskom poluostrvu. Prvo, ima samo 30 godina i ovo mu je premijerna velika utakmica u karijeri. Drugo, tek od prošle sezone je delegiran za mečeve La lige. Treće, imao je petlju da uradi ono što njegove starije/iskusnije/priznatije ili samo poznatije kolege – na raznim meridijanima – nisu.

Da prekine derbi. E, zato...

Tako se to radi“, vrišti sa naslovne strane ovog ponedeljka Marka, najuticajniji sportski dnevnik u Španiji, ne propuštajući priliku da Busketsa Ferera pohvali samo zato što je postupio po pravilima.

A pravila su takva da je posle ubacivanja prvog tvrdog predmeta rekao delegatu da obavesti zvaničnog spikera kako će naredni incident značiti privremeni prekid. Kao što se i desilo. Knjiški primer kako bi trebalo suditi utakmicu.

Marka još primećuje, u podnaslovu na naslovnoj strani:

Slike Atletika i španskog fudbala kojih se stidimo. Sramotno je i da navijači slave remi pred ekstremistima i radikalnim navijačima“.

Ovo poslednje je i te kako važno za razumevanje konteksta svega što se desilo u poslednjem, ali i ranijim Madrilenjima. Atletiko ima tvrdo navijačko jezgro, smešteno na južnoj strani stadiona Metropolitano. Da su fanataci, pa ni po’ jada, nego su huligani, koji lica prekrivaju maskama, jer ko zna šta sve rade. Odatle su se ranije čule uvrede na račun Vinisijusa Žuniora na rasnoj osnovi, odatle kreću pesme koje nemaju veze sa podrškom ekipi, već se tiču društvene problematike, taj deo tribina je maltene nemoguće kontorlisati. A baš ispod nje su Koke i Hose Marija Himenes tražili od vođa da prestanu da ubacuju tvrde predmete na teren kako bi derbi mogao da se nastavi.

Kad se završio, a Anhel Korea postigao gol za 1:1, baš, ispred te tribine su Kolčonjerosi slavili, što je naišlo na zgražavanje ostalog dela publike, pa je deo „normalnih“ navijača Atletika zviždao igračima na toj predstavi. Neprikladnoj.

Otud i naslovi u drugim medijima.

Nerešeno i sramotno“, konstatuje As, dok listovi u Barseloni na sličan način tumače dešavanja u osmom kolu La lige, pa je Mundo deportivo izašao sa naslovom „Više tenzije nego fudbala“, a katalonski Sport prati taj trend rečima „Remi poniženja“.  

Sudija je dobro postupio. Morao je da prekine utakmicu i to je uradio, dok se ne reše neke stvari, pa smo nastavili. Naravno da ovo niko ne želi, jer smo svi hteli da se igra do kraja. Ja sam ionako samo trener, iskusniji ljudi na ovom planu od mene će odlučivati dalje“, mirno je rekao Karlo Ančeloti, trener Reala.

Kako je sve počelo? Izgleda provokacijom Tiba Kurtoe, u zanosu posle gola Edera Militaa, na čemu mu je zamerio Dijego Simeone.



tagovi

Real MadridPrimeraAtletiko Madrid

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara