Hari Kejn (©reuters)
Hari Kejn (©reuters)

Tako se slavi jubilej: Kejn sa dva gola u 100. utakmici presudio Fincima

Vreme čitanja: 3min | uto. 10.09.24. | 22:41

Kapiten selekcije Tri lava doneo nova tri boda

Desilo se u prošlom izdanju Lige nacija gotovo nezamislivo, da Englezi ispadnu u niži rang - a mi uz Bosnu i Hercegovinu odemo 'gore' - što je kod mnogih na Ostrvu probudilo nezadovoljstvo i navela na razmišljanje da li je reprezentacija spremna za remont. U međuvremenu je selekcija Tri lava igrala novo finale velikog takmičenja i opet ostala bez trofeja, zbog čega je glavom platio Garet Sautgejt. Njegov (privremeni) naslednik se latio posla i poveo Engleze u nove pobede na startu B Lige nacija i čini se da će ih ekspresno vratiti u najviši rang.

Posle dve utakmice Engleska ima šest bodova i sigurnim koracima ide ka promociji nazad u A Ligu, tamo gde i pripada. Mučili su se vicešampioni Evrope da slome otpor Finske, ali je eventualnu senzaciju sprečio kapiten i slavljenik Hari Kejn - 2:0 (0:0).

Izabrane vesti

Napadaču minhenskog Bajerna će pobeda nad Finskom ostati u posebnom sećanju jer je proslavio veliki jubilej i odigrao 100. utakmicu u dresu reprezentacije. Pobedu i jubilej je obeležio sa dva gola kojim je doneo nova tri boda Engleskoj.

Uoči meča Hari Kejn je počašćen kako i dolikuje. Njemu je nekadašnji as Čelsija i reprezentacije Frenk Lampard, inače takođe u klubu fudbalera sa trocifrenim brojem nastupa za Englesku, uručio 'zlatni kačket' koji se daruje u ovakvoj prilici. Sa klupe je sve ovo posmatrao Ešli Kol koji je član privremenog stručnog štaba Lija Karslija i takođe član 'Kluba 100'.

Dok je Engleska ostvarila novu komotnu pobedu, u Engleskoj se osim Kejnovih pogodaka najviše govori o tome što Li Karsli ponovo nije pevao državnu himnu. Ostrvski mediji mu ozbiljno zameraju na tome što ni u svojoj drugoj utakmici na klupi Engleske nije odao poštu nacionalnoj himni. Iako je rođen u Birmingemu, on je celu svoju karijeru proveo kao reprezentativac Republike Irske, počev od najmlađih kategorija.

Karsli je za meč protiv Finske odlučio da promeni sistem i nekoliko startera. Sa 4-3-3 prešao je na 4-2-3-1, a najveće izmene napravio je u poslednjoj liniji. Trent Aleksander Arnold je prešao sa desnog na levi bok umesto Livaja Kolvila, dok je na njegovom mestu šansu dobio Riko Luis. Štoperski tandem Megvajer-Guehi zamenili su Džon Stons i Ezri Konsa.

Bilo je dosta promena i u veznom redu. Ejndžel Gomes iz Lila je bio partner Deklanu Rajsu, Kobi Mejnu je prebačen na klupu, Džek Griliš je zaigrao levo, Bukajo Saka desno, dok je Entoni Gordon stao iza Harija Kejna.

Dobro su se preznojili domaći fudbaleri, dok nisu probili bedem ispred gola Lukaša Hradeckog. Finci se jesu dobro branili, ali je domaćin već u prvom delu trebalo da ima bar dva gola prednosti. Jedan gol je poništen Kejnu posle centaršuta Sake sa desnog boka, a Englezi su imali još nekoliko solidnih prilika.

U nastavku je domaćin nastavio da nabija pritisak protivničkoj odbrani i delovalo je da je samo bilo pitanje vremena kada će Finci 'pući'. Desilo se to u 57. minutu kada je Kejn zatresao mrežu sa ivice kaznenog prostora. Raspalio je špic Bajerna iz sve snage, umalo nije pocepao mrežu! Nepunih 20 minuta kasnije Kejn je ponovo sjajno reagovao, sada na asistenciju Nonija Maduekea. Bio je to kraj za Finsku.

Već za mesec dana Engleska ponovo igra pred svojom publikom i dočekuje Grčku koja je takođe iz dve utakmice ostvarila isto toliko pobeda pod komandom Ivana Jovanovića.

LIGA NACIJA (B DIVIZIJA) – 2. KOLO

Utorak

GRUPA 1

Albanija – Gruzija 0:1 (0:0)

/Kočorašvili 71/

Češka – Ukrajina 3:2 (2:1)

/Šulc 21, 45+2, Souček 80 penal – Vanat 37, Sudakov 84/

GRUPA 2

Engleska – Finska 2:0 (0:0)

/Kejn 57, 76/

Republika Irska – Grčka 0:2 (0:0)

/Joanidis 50, Colis 87/



tagovi

Hari Kejnreprezentacija EngleskeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara