Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Taj egzotični fudbal: Bore se za titulu na stadionu u zatvoru, sa druge strane zida se izvršavaju smrtne kazne

Vreme čitanja: 4min | pon. 04.04.22. | 23:05

Prvenstvene utakmice od najozloglašenijih građana Jamajke razdvaja samo debeli betonski zid obezbeđen bodljikavom žicom

Jamajka, ostrvo u Karipskom moru, dom je legendarnog atletičara Juseina Bolta, nažalost pokojnog muzičara Boba Marlija, ali i jednog od najbizarnijih fudbalskih stadiona na svetu. Danbiholden, klub koji se bori ove sezone za titulu i noćas (02.30) protiv Ver Junajteda može da se probije do prvog mesta, doslovce igra svoje utakmice u zatvoru!

Nije Jamajka preterano veliko ostrvo, prostire se na nešto manje od 11.000 kvadratnih kilometara. Na njemu živi oko 2.800.000 stanovnika, raspoređenih na nekoliko manjih gradova. Ukoliko kolima krenete iz glavnog grada Kingstona magistralom A1, vrlo brzo ćete se naći u Španskom gradu, naselju sa oko 150.000 građana. Neće vam trebati dugo da se vozite, da budete na oko 500 metara udaljeni od zatvora "Sent Ketrin", u sklopu kojeg je i fudbalski stadion na kojem igra Danbiholden. Dva skretanja desno, jedno levo i eto vas na parkingu.

Izabrane vesti

Popularni Prizon Oval je sa istočne i južne strane okružen ulicama Beret i Burk, a sa preostale dve strane zatvorom. Zvanično je u vlasništvu pomenutog zatvora, najvažnijeg i najozloglašenijeg u čitavoj državi koja ima zbirno šest zatvora za muškarce i jedan samo za žene.

Predviđeno je da u zatvoru "Sent Ketrin" boravi do 850 muških zatvorenika, ali zbog malih kapaciteta se dešavalo da bude tu zatvoreno i oko 1.300 prestupnika. Uglavnom su tu smešteni oni najteži kriminalci, u "Sent Ketrinu" se jedino na čitavom ostrvu izvršava smrtna kazna. Bukvalno u prostorijama koje se nalaze na drugoj strani zida koji deli stadion Prizon Oval od samog zatvora.

02.30: (1,78) Dambiholden (3,30) Ver Junajted (4,60)

Doduše, poslednji put je neko pogubljen još 1988. godine. Nešto posle toga je vlast ukinula smrtnu kaznu, ali ju je vratila 2009, posle velikog porasta kriminala u zemlji. Od tada je nekolicina ljudi osuđena na smrt, samo da bi posle žalbi svakome bila smanjena kazna na doživotnu robiju. Po pravilu je bilo objašnjenje da to nisu bili "najgori od najgorih prestupa". No, vratimo se na fudbal.

Danbiholden je mlad klub, u prvoj ligi je debitovao u sezoni 2018/2019. Nikada do sada nije osvojio nijedan trofej, prošle sezone nije uspeo ni do plej-ofa da dođe, ali ove je mnogo bolji. U noći između ponedeljka i utorka, ukoliko savlada Ver Junajted, preskočiće Voterhaus na tabeli i preuzeće prvo mesto.

U toku je 12. kolo šampionata Jamajke, odnosno počela je druga polusezona. Posle 22 kola šest najboljih ekipa će nastaviti takmičenje u plej-ofu, s tim što će prva dva tima da se plasiraju direktno u polufinale. Danbiholdenu je to primarni cilj.

Pogled iz vazduha na zatvor "Sent Ketrin"Pogled iz vazduha na zatvor "Sent Ketrin"

U ovu odličnu poziciju je došao zahvaljujući veoma dobroj formi u poslednjih nekoliko nedelja. Vezao je četiri uzastopna trijumfa, pa je preskočio nekoliko timova, među kojima je i aktuelni prvak Kavalir.

Ako Danbiholden nastavi sa sjajnim rezultatima i mimo svih očekivanja osvoji titulu, postaće 14. različiti klub na Jamajci koji je krunisan. Prvenstvo ove zemlje se igra od sezone 1973/1974, a najuspešniji klubovi su Portimor Junajted sa sedam titula, odnosno Amet, Tivoli i Santos sa po pet trofeja.

Jamajkanci vole sport, a iako fudbal nije baš najomiljeniji među građanima (preferiraju kriket, atletiku i u poslednje vreme sve više košarku), brzo su se našli fanovi Danbiholdena. Na svojoj Fejsbuk stranici iz kluba su se više puta hvalili dobrom posetom na tribinama Prizon Ovala.

©Facebook.com/dunbeholdenfc©Facebook.com/dunbeholdenfc

Tu dolazimo do malog nepodudaranja, ako pokušavamo da izbrojimo koliko Danbiholden tačno ima navijača. Prema podacima na internetu kapacitet Prizon Ovala je 2.000 mesta, mada na fotografijama zaista to ne izgleda tako. Vidljiva je samo jedna tribina, sa jedne strane je teren ograđen običnom žičanom ogradom, a sa preostale dve, iz već objašnjenih razloga, debelim betonskim zidom sa bodljikavom žicom.

Kako bilo, Danbiholden je očigledno prikupio simpatije navijača i vrlo brzo se izborio čak i za to da pišemo o njemu u Srbiji. To je već velika pobeda za ovaj maleni klub, koji na pomenutoj Fejsbuk stranici ima svega oko 1.400 pratilaca, a na Instagramu ga prati oko 1.800 korisnika.

Naravno, nije isključeno da u Danbiholdenu u svoje fanove ubrajaju i same zatvorenike "Sent Ketrina". Oni nemaju mobilne telefone i pristup internetu, pa da "zaprate" fudbalski klub na društvenim mrežama.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

JAMAJKA 1 – 12. KOLO

Nedelja

Montego Bej – Voterhaus 0:3

Molines – Harbur Vju 1:4

Hambl Lajons – Maunt Plesent 1:2

Ponedeljak

Kavalir – Arnet Gardens 1:0

23.55: (2,40) Portmor (3,10) Tivoli (2,95)

Utorak

02.30: (1,78) Dambiholden (3,30) Ver Junajted (4,60)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Jamajka 1Dambiholden

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara