Mikjal Tomasen (©YouTube)
Mikjal Tomasen (©YouTube)

Švedski velikan angažovao trenera sa Farskih Ostrva da ga vrati na pravi put

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.07.24. | 09:57

Mikjal Tomasen će debitovati na klupi AIK-a iz Stokholma ovog ponedeljka od 19 časova protiv GAIS-a u Geteborgu

Možda nije na nivou Malmea, ali AIK iz Stokholma je svakako jedan od najvećih švedskih fudbalskih klubova. Zato je pomalo tužno videti ga kako se dugo već muči i ne uspeva da bude konkurentan u borbi za titulu. Ni ove sezone nije uspeo u tome, zato je posle 14 kola smenio norveškog trenera Heninga Berga, a njegovu zamenu pronašao je u jednoj od najmanje fudbalskih sredina na Starom kontinentu – na Farskim Ostrvima.

Uprava AIK-a je rešila da težak zadatak oporavka 12-strukog šampiona Švedske (šest titula osvojeno u amaterskoj eri) Mikjalu Tomasenu, 48-godišnjem Faraninu. Njemu će ovo biti prvi posao u Švedskoj, do sada je trenirao u domovini B36 iz Torshavna i KI Klaksvik, te norveški Fredrikstad, na čijoj klupi je bio do pre šest dana.

Izabrane vesti

Tomasen će debitovati u švedskom fudbalu ovog ponedeljka od 19 časova protiv GAIS-a u Geteborgu. Reč je o meču 15. kola švedskog Alsvenskana.

AIK, koji je poslednju titulu uzeo još 2018. godine, trenutno gleda GAIS-u u leđa. Osmi je na tabeli sa 20 poena, dva manje od današnjeg rivala, a čak 18 manje od lidera Malmea. Tomasen je potpisao ugovor do kraja 2026. godine, za ovu sezonu mu je cilj da konsoliduje ekipu i napravi bazu za naredno prvenstvo. Naravno, ako bi uspeo da se umeša u borbu za Evropu već sada, to bi bio samo bonus.

Došao sam u ovaj ponosan klub sa ciljem da se borim i radim vredno. Za ovaj grb, za navijače i za igrače. Želim da zaradim vaše poverenje i poštovanje“, poručio je Tomasen na predstavljanju u novom klubu.


19.00: (2,85) GAIS (3,35) AIK Stokholm (2,50)


Tomasen je još 2010. godine osvojio prvi trofej, sa B36 je bio šampion Farskih Ostrva. Kasnije je dobio šansu u KI Klaksviku, sa kojim je pomerio granice i osvojio tri titule, kup i superkup. Postavio je bazu za najveći uspeh u istoriji fudbala na Farskim Ostrvima, KI Klaksvik je prošle sezone igrao grupnu fazu Lige konferencije. Doduše, bez Tomasena, koji je već otišao u Norvešku. Preuzeo je drugoligaša Fredrikstad i odmah ga je vratio u elitni rang, prvi put posle 11 godina. Ostavio je taj klub na sjajnoj petoj poziciji posle pola sezone, taj rezultat ga je preporučio Šveđanima.

Pitanje je koliko je Faranin imao vremena da upozna igrače, među kojima su i dvojica sa srpskim pasošem – rezervni golman Budimir Janošević i štoper i kapiten Aleksandar Milošević, koji je odigrao devet utakmica za reprezentaciju Švedske. Olakšavajuća okolnost po AIK u ovoj situaciji je što novi prvoligaš GAIS ima ozbiljne kadrovske probleme.

Naime, na prethodnom meču sa Sirijusom (1:3) tim iz Geteborga je ostao bez nekoliko igrača. Aksel Henrikson i Amin Budri su zaradili suspenzije, dok je Robin Frej doživeo potres mozga i sada je morao da otvori bolovanje. Zbog povreda van protokola su i Filip Gustafson i Egzon Binaku. S druge strane, Tomasen neće moći da računa samo na povređenog Abdihakima Alija.

AIK je savladao GAIS na prethodna četiri njihova susreta (triput sa po 1:0, jednom 2:1), ali poslednji njihov okršaj smo gledali još 2017. godine u Kupu Švedske. Od tada se mnogo toga promenilo među ova dva tima.

ŠVEDSKA 1 – 15. KOLO

Petak

Sirijus – Malme 3:4 (2:0)

/Valta 34, Vikman 45+1, Person 78 – Nanasi 60, Bolin 72, Kise Telin 83, Zaterstrem 87/

Subota

Vernamo – Heken 2:2 (0:2)

/Engvali 52, Kalu 90+8 – Nastrem 7ag, Inusa 14/

Kalmar – Jurgorden 2:1 (1:1)

/Islamović 45+11, Ring 68 – Felenijus 30/

Bromapojkarna – Hamarbi 0:2 (0:0)

/Ture 54, Erabi 72/

Nedelja

Norćeping – Halmstad 1:0 (1:0)

/Niman 27/

Geteborg – Vesteros 1:1 (0:0)

/Abraham 48 – Buda 90+9/

Elfsborg – Mjelbi 3:1 (2:1)

/Abdulaj 1, 42, Holmen 51 – Strud 27/

Ponedeljak

19.00: (2,85) GAIS (3,35) AIK Stokholm (2,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Švedska 1AIK Solnaaik stokholmMikjal Tomasen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara