Rodri šutira u švedski blok (Reuters)
Rodri šutira u švedski blok (Reuters)

Švedski beton polomio zube Španiji, Olsen se u reprezentaciji pretvara u hobotnicu

Vreme čitanja: 4min | pon. 14.06.21. | 22:56

Furija držala loptu, Šveđani održali rezultat

Dobili smo prvo veliko iznenađenje na Evropskom prvenstvu. Švedska je u Sevilji zaustavila favorizovanog domaćina Španiju i neverovatnom defanzivom za 90 i kusur minuta izborila herojski remi – 0:0. Tako da su sada Slovaci prvi u grupi sa maksimalnim učinkom.

Jerste, imali su Španci loptu. Sakrili su je, ali to se u neku ruku i očekivalo. Jeste, imali su i šanse. Ali su i Šveđani imali neverovatan defanzivni blok i hobotnicu na golu u visu Robina Olsena. Golman koji je oduševio planetu pre tri godine kada je izluđivao nemačke reprezentativce (na kraju mu Kros ipak dao gol u poslednjim sekundima iz onog ludog slobodnjaka) večeras je bio nesavladiv. Skidao je zicere iz peterca, branio šuteve sa distance, pa čak i plašio španske napadače da šutiraju u gol. Šta se sa njim dešava u reprezentaciji, teško je objasniti. U klubovima najčešće deluje kao šeprtlja, u Romi su jedva čekali da mu vide leđa, niko ga nije hteo... Ali kada obuče dres Švedske... Čudo od golmana!

Izabrane vesti

A ne treba zaboraviti i da su Šveđani imali dve fantastične prilike za gol zahvaljujući Aleksandru Isaku koji je u dva navrata propisno obrukao skupocene španske defanzivce i poigrao se sa njima. Prvi put mu se isprečila stativa, drugi put saigrač Berg koji je promašio nemoguće.

-------------------------------------------

ŠPANIJA – ŠVEDSKA 0:0

Olimpijski stadion u Sevilji. Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija)

ŠPANIJA (4-3-3): Simon – M. Ljorente, Laport, P. Tores, Alba – Koke, Rodri (od 66. Alkantara), Pedri – F. Tores (od 74. Ojarzabal), Olmo (od 74. Moreno), Morata (od 66. Sarabija).

ŠVEDSKA (4-4-2): Olsen – Lustig (od 75. Kraft), Lindelef, Danijelson, Augustinson – S. Larson, Olson (od 84. Kajuste), Ekdal, Forsberg (od 84. Bentson) – Berg (od 68. Kvajson), Isak (od 68. Klason).

-------------------------------------------

Iznenadio je Luis Enrike sa Pedrijem u startnih 11 na levoj strani veznog reda, dok je dilemu za špic rešio poverenjem Morati umesto Đerardu Morenu. Zažalio je...

Od prvog minuta su Španci držali loptu i kružili po polovini Švedske kao ajkule. Ali Morata se izgubio među zgusnutom švedskom odbranom, pa su Olmo, Feran Tores i Koke bili veće pretnje sa ubacivanjima sa strane. Išli su napred i bekovi Alba i Ljorente, štroperi Tores i Laport su pokušavali da grade igru iz poslednje linije ali švedske linije su retko pucale pa su Španci morali da pokušavaju i visokim loptama koje su visoki protivnici lako čistili.

Ipak, jedan centaršut je prošao a Olmo je bio najviši u skoku pored švedskih štropera. Čak je dobro i tukao glavom ali je golman Olsen fantastičnom intervencijom spasao gol. Imali su Špancu u prvih 20 minuta čak 86 odsto posed lopte, Šveđani nisu uspevali da pređu na polovinu domaćina ali rezultat na semaforu je bio isti kao na početku.

Dve solidne prilike je propustio Koke iz drugog plana. Nije uspeo da šutira u okvir gola. Šveđani su tek posle 30 i kusur minuta igre stigli do prvog kornera koji je došao kao puka slučajnost centaršuta koji je golman Simon izbio za svaki slučaj.

A onda je usledila najbolja šansa domaćih u poluvremenu. Pukla je švedska odbrana, štoper Danijelson je promašio loptu i Alvaro Morata je izašao sam pred golmana. I promašio ceo gol?! Užasna reakcija španskog napadača... Ali u poslednje vreme mu je to sve češća praksa.

I umalo da stigne neverovatna kazna. Aleksander Isak je pobegao španskim štoperima, savladao je čak i golmana Simona ali je Dijego Ljorente uz pomoć stative sprečio loptu da uđe u prazan gol. Kakav je to šok mogao da bude...

Ništa Luis Enrike nije menjao na poluvremenu, a nije se promenila ni slika na terenu. Domaći su držali loptu, ali je švedski blok sjajno funkcionisao. Morata je promašio još jednu šansu, a onda opet požar zvani Aleksndar Isak u šesnaestercu domaćih. Nanizao je mladi napadač celu odbranu Španije, pobacao ih po zemlji i poslao loptu na drugu stativu gde je sam bio Markus Berg. I promašio prazan gol sa dva metar?! Moraće u Borusiji Dortmund ozbiljno da razmisle o onoj povratnoj klauzuli za Isaka vrednoj 30.000.000 evra. Teško će naći bolju zamenu za Halanda za te pare.

Probao je Enrike izmenama posle sat vremena igre. Ušli su Alkantara i Sarabija, Šveđani su odgovorili ulascima Klasona i Kvajsona. Izašao je Isak koji je na muke stavljao špansku odbranu. Možda i nije mogao više, ali bio je jedina pretnja Furiji...

Kako je meč odmicao, Španci su bili sve nervozniji, a Šveđani sve borbeniji. Zamenio je španski selektor Moratu i Olma, dao šansu Morenu i Ojarzabalu. Ali džaba...

Rastao je pritisak Španaca i meč se očekivano u poslednjih desetak minuta pretvorio u opsadu švedskog šesnaesterca. Poslednju nadu Furije je ubio Olsen odbranivši još jedan zticer sa pet metara. Ni Moreno mu nije našao šifru. Sve su izdržali Vikinzi i napravili senzaciju već na startu grupe.



tagovi

reprezentacija ŠvedskeFudbalska reprezentacija ŠpanijeEURO 2020EURO 2021

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara