Mbape i Mesi (©Reuters)
Mbape i Mesi (©Reuters)

Sveci koji odbijaju da zarade: PSŽ-u najveće zvezde odlaze besplatno

Vreme čitanja: 4min | uto. 20.02.24. | 09:50

Embape poslednji u nizu asova za kojeg francuski gigant neće uzeti ni evro obeštećenja

Svaki klub na svetu ima neke svoje principe poslovanja: Real voli da kupuje najveće zvezde, Juventus poslednjih godina da skuplja besplatne igrače pa ih dalje preprodaje, Čelsi je voleo da troši u doba Romana Abramoviča, ni Mančester Siti sada ne škrtari...

Ali najneobičniji način funkcionisanja ima Pari Sen Žermen: Sveci vole da svoje najveće zvezde puste da odu besplatno! I koliko god silne milione potrošili na najbolje igrače, a za neke su davali ogroman novac samo da bi ih doveli, na kraju za njih ne uzmu ni evro. Kao da je nekakva ljutnja u pitanju, pa iz inata neće da se „naplate“.

Izabrane vesti

Slučaj Kilijana Embapea je poslednji i najdrastičniji. Jer, najveća zvezda francuskog fudbala je suvim zlatom plaćana u Parizu. Dobio je, maltene, ključeve kluba da rukovodi Svecima kada je potpisao poslednji ugovor. A kako je to izgledalo? Provlači se po internetu u poslednja dva dana, jer je negde neko napisao kako je skupoceni tim PSŽ-a sa Mesijem, Nejmarom i Ramosom razbijen zato što se Embape osetio ugroženim, zato što je umislio da mu pomračuju slavu, a i u svlačionici se sve manje govorio francuski jezik... E, baš tu objavu je i Nejmar – lajkovao. Jezikom interneta, Brazilac je potvrdio da je to tačno.

I pored svega toga, Embape je obavestio PSŽ da odlazi na kraju sezone. Kad mu istekne ugovor. Pari Sen Žermen od njegovog prelaska u Real neće dobiti ni evro obeštećenja. Nije sad da će klub sa „Parka Prinčeva“ da propadne zbog toga, ako nešto ne fali šampionu Francuske onda je to novac, ali jeste u neku ruku uvrnuto. Pogotovo što nije prvi put. A, daleko od toga da PSŽ nije mogao da proda Embapea prethodnih godina ili da je sad neko iznenađen ovakvim epilogom „sapunice Kilijan“, jer je odavno mirisalo da je novca dovoljno zaradio i da sad želi trofeje Lige šampiona. A, to je valjda jedino na svetu što u Gradu svetlosti nisu mogli da mu obećaju.

Prošlog leta Pari Sen Žermena je pustio Lionela Mesija da ode besplatno. Po mnogima najveći fudbaler sveta svih vremena i u tom momentu ovenčan titulom prvaka sveta sa Mundijala u Kataru. U redu, Argentinac je i došao kao slobodan igrač iz Barselone, ali teško je zamisliti još neki klub na svetu koji ima Mesija u rukama i ne pokuša od njegovog odlaska da izvuče bar neki evro.

Istog leta kofere je, besplatno naravno, spakovao i Serhio Ramos, koji se vratio u Španiju i obukao dres Sevilje.

Godinu dana ranije kao slobodni igrači iz Pariza su otišli Anhel di Marija, koji je sada u Benfiki, dok je bizaran slučaj sa Ćavijem Simonsom, koji je pušten u PSV Ajndhoven uz povratnu klauzulu na 6.000.000 evra, koju je PSŽ aktivirao samo godinu dana kasnije. I sada je na pozajmici u Lajpcigu.

Da u Parizu imaju čudan smisao za transfere pokazao je i slučaj Edinsona Kavanija, u to doba najboljeg strelca Svetaca. On je 2020. godine hteo u Atletiko Madrid, ali je Leonardo, sportski direktor francuskog giganta, odbio ponudu i uporno dizao cenu dok Španci nisu odustali. Epilog priče je totalno nezadovoljstvo urugvajskog napadača, koji nije igrao čak ni na završnom turniru Lige šampiona u Lisabonu u doba korone, a onda je u letnjem prelaznom roku otišao u Mančester junajted – bez obeštećenja.

Tijago Silva je 2012. godine doveden iz Milana u transferu tada vrednom 42.000.000 evra. Osam godina je nosio dres PSŽ-a i može se reći da mu se u fudbalskom smislu odužio. A, onda je 2020. otišao u Čelsi. Pogađate - besplatno.

Inače, prvi slučaj u Parizu da najveća zvezda ode kao slobodan igrač desio se sa Zlatanom Ibrahimovićem. Od njega je krenuo rast Svetaca ka današnjem gigantu, makar ekonomskom, ako ne još fudbalskom, a 2016. godine je saopštio čelnicima da ne želi da produži ugovor. Iako je bio veteran, još je bilo dobrog fudbala u Ibrinim nogama, tog leta je bez obeštećenja prešao u Mančester junajted, a kasnije u Los Anđeles, pa Milan.

Dakle: Embape, Mesi, Di Marija, Ramos, Kavani, Tijago Silva, Ibrahimović. Društvo za kojeg PSŽ nije uzeo ni evro na odlasku! U nekom Juventusu, recimo, plaču od muke dok čitaju...

Jedini kojeg Sveci jesu „naplatili“ je bio Nejmar, ali daleko ispod cene koju su ranije mogli da uzmu. Brazilac je doveden iz Barselone u leto 2017. godine u transferu koji je tada bio svetski rekord – 222.000.000 evra. Posle dve godine Nejmar je shvatio da je pogrešio i želeo je da napusti Pariz, nije se pojavio na početku priprema pokušavajući da natera čelnike kluba da ga puste da ide. Imao je u rukama dogovor sa Barsom da se vrati, ali avaj. Na „Parku Prinčeva“ nisu hteli ni da čuju. Na kraju je Brazilac ostao deo PSŽ-a sve to prošlog leta, kada je za 90.000.000 evra prodat Al Hilalu. Više nego duplo manje od novca uloženog u njega kada je kupljen od Barselone.


tagovi

Pari Sen ŽermenKilijan EmbapeLionel MesiAnhel Di MarijaNejmarZlatan IbrahimovićSerhio Ramos

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara