Sve u sedam dana: Veliki transfer, odabir reprezentacije i kakve sve to veze ima sa našim Pavlovićem

Vreme čitanja: 4min | uto. 12.03.24. | 10:21

Možda da se u nekim stvarima pomalo i na Turke ugledamo...

Sledeća velika stvar koju je 'porodio' nemački fudbal je Džan Uzun (18)! I pre nego što je napunio 18 godina klubovi su se otimali za ovog momka, bilo je reči da bi mogao u Bajern, Borusiju iz Dortmunda, zatim u zemlju svog porekla - Tursku, odakle su interesovanje pokazivali Galatasaraj i Fenerbahče, međutim Nirnberg se tokom jučerašnjeg dana definitivno dogovorio sa Ajntrahtom iz Frankfurta.

I ne samo to. Kako prenose brojni nemački mediji, lekarski pregled već je obavljen, tako je transfer praktično završen. Bild navodi da će Der klub na ime obeštećenja inkasirati između 10 i 12 miliona evra, plus bonuse u zavisnosti od učinka mladog ofanzivca.

Izabrane vesti

"Naravno da bismo voleli da ga zadržimo još neko vreme u Nirnbergu, ali svet fudbala drugačije funkcioniše, znate to i sami", izjavio je sportski direktor člana Cvajte Diter Heking. "Džan od leta može ide svojim putem, a to sigurno nije ostanak ovde. Ono što je sigurno, interesovanje za njega je ogromno".

Od ove izjave nije prošlo ni 48 sati, a pojavila se vest kako je Uzun sve dogovorio sa Ajntrahtom. Potez sasvim logičan za dečačića što je tek postao punoletan i kome su potrebni minuti da bi se dalje kvalitetno razvijao. U Bajernu ili Borusiji to bi sigurno mnogo teže išlo.

Džan Uzun igra na poziciji ofanzivnog veziste i ne samo po broju (42) već i po po pokretima, pomalo podseća na Džamala Musijalu. Ove sezone potpuno je eksplodirao i na 24 utakmice postigao 16 golova, uz tri asistencije. Jeste u pitanju druga liga, ali za igrača od 18 godina svakako lep učinak.

E sad, šta je ključna razlika u odnosu na Musijalu i još neke igrače. Džan Uzun odbio je da igra za reprezentaciju Nemačke! Uzimajući u obzir poslednje dane i koliko se potencira konačna odluka našeg Aleksandra Pavlovića, ovo je svakako zanimljiv podatak.

Mesecima unazad mladi Turčin bio je rastrzan između zemlje porekla i one u kojoj je odrastao. Nemački savez kontaktirao ga je uprkos tome što je ovaj već upisao nastupe za U17 i U19 reprezentaciju Turske, pa su iz Istanbula morali hitno i konkretno da reaguju.

Na razgovore sa porodicom poslali su Hamita Altintopa, koji je svojevremeno tako đe mogao i morao da bira između Nemačke i Turske...

"Objasnio sam mu da želimo da nastavi da igra kod nas. Radi se o jednom od najboljih mladih igrača svoje generacije. U našem A timu šansu su već dobili njegovi vršnjaci Ardra Guler iz Real Madrida i Kenan Jildiz iz Juventusa. Sam mora da odluči. Verujem da su obe federacije veoma ubedljive", ispričao je nedavno Altintop. "Moj izbor bila je Turska. Neki drugi igrači birali su Nemačku. Svako ima pravo da odabere".

I dok oko Arde Gulera Turci nisu morali da brinu, oko Kenana Jildiza i te kako je bilo borbe. On je takođe rođen u Regenzburgu, kao Uzun, tako da su Nemci bili 'pustili pipke'. U ovom slučaju njihov adut bio je to što mu je majka Nemica. Ipak, čelnici turskog Saveza brzo su se dejstvovali. Iz U17 selekcije Jildiz je odmah prebačan u U21, a krajem prošle godine u kvalifikacionom meču protiv Hrvatske debitovao je i za A selekciju. Čime je definitivno 'zaključan'.

Od tada je još tri puta igrao za seniore, čak i jedan pogodak postigao.

Kenan Jildiz veliki je prijatelj Džana Uzuna i on je uz Hamita Altintopa izgleda odradio najveći deo posla da privoli svog vršnjaka da zaigra za Tursku. Uzun je to i zvanično saopštio pre nekoliko dana...

Nakon svega, nameće se pitanje zašto Turcima sve to uspeva prilično lako, a nama ne?

Hamit Altintop objašnjava...

"Objasnio sam mu (Džanu Uzunu) da želimo da nastavi da igra kod nas. Radi se o jednom od najboljih mladih igrača svoje generacije. U našem A timu šansu su već dobili njegovi vršnjaci Ardra Guler iz Real Madrida i Kenan Jildiz iz Juventusa"...

Epilog: Turci će ubuduće moći da računaju Ardu Gulera (18), Kenana Jildiza (18), Džana Uzuna (18), pa nešto starije Orkuna Kokčua (24) i Fedija Kardioglua (24), rođene u Holandiji, Saliha Ozdžana, takođe "Nemca".

Sasvim je izvesno da će ih Vinčenco Montela sve povesti na Evropski šampionat u Nemačku.

Možda da se u nekim stvarima pomalo i na Turke ugledamo...


tagovi

Džan UzunLetnji prelazni rok 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara