Totenhemovo slavlje
Totenhemovo slavlje

Sve što je Zvezda slučajno promašila, Totenhem je namerno dao (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | sre. 06.11.19. | 22:53

Lekcija je bila bolna, ostaje borba za Ligu Evrope

Kada bi se brojale velike šanse, bilo ih je po tri, četiri na obe strane. Kada se broje golovi bila su četiri u mreži Milana Borjana i nijedan u iza golmana Gazanige. Kada se gleda igra, Totenhemova je bila bolja i donela je zasluženu pobedu od 4:0 na Marakani. Previsoku? Svakako! Ali u Ligi šampiona se svaka škola skupo plaća. Zvezda to zna, ali je večeras baš izabrala naivne lekcije da ih ponavlja. Kao protiv Pari Sen Žermena kući ili Napolija tamo.

A nije moralo da bude tako. Nije moralo da bude tako ubedljivo. Videlo je večeras 40 i kusur hiljada navijača na stadionu “Rajko Mitić“ da je evropski vicešampion Totenhem odličan tim, ali tim protiv kojeg može da se igra. Da može čak i da se pobedi ako se koriste šanse i ne spava se u odbrani. Naravno, treba i sreće u Ligi šampiona. One koju je Zvezda imala pre tačno godinu dana kada je na grlatoj Marakani srušen tadašnji evropski vicešampion. Ali i ta sreća se nečim zaslužuje, dolazi iz nekog samopouzdanja i neke velike hrabrosti.

Izabrane vesti

Milan Pavkov je pre godinu dama imao samopouzdanje da preleti Virdžila van Dajka i zakuca loptu u mrežu. Imao je srce kao Panonija da otrese Đinija Vajnalduma i odapne onu strelu u mrežu najboljeg svetskog golmana. Večeras je tadašnji junak navukao kožu tragičara i prokockao dve šanse koje su mogli Zvezdu da utabaju pobedu ili je vrate u život. Večeras nije imao samopouzdanje da nacilja kada je to mogao ili da šutne kada je dodavao. Ovakav Pavkov simoblizuje nedostatak Zvezdine oštrine i bezobrazluka koje je imala lane da upali grejalicu na “Marakani“ i raspali stadion na kojem tada nijednom protivniku nije lako da igra.

gallery

Zaslužila je Zvezda večeras niži poraz, zaslužila je i da zatrese mrežu. Ali ne ide u ovom fudbalu baš sve po zaslugama. Šanse koje su joj se slučajno ukazivale je olako promašivala, a one koje je greškama stavrala, Totenhem je baš namerno koristio. Onako bezobrazno da boli još više.

Vladan Milojević je donekle iznenadio manevrom sa Njegošem Petrovićem i Jovančićem, ali bilo je to savršeno razumna odluka jer je Zvezdin trener bio svestan Kanjasovih i Vulićevih nedostataka iz prvog meča. Pavkov u špicu je značio više dugih lopti i neku vrstu čekalice da Zvezdin dugajlija uđe u šansu koju će iskorstiti. I došla je, ali je nažalost ovoga puta niie iskoristio... Garsija je imao više defanzivnih obaveza od Van la Pare na levom krilu i mnogo pomagao Gobeljiću u izolaciji Sona što je izgledalo mnogo bolje nego u Londonu. Iako je u najavi izgledalo da će Poketino krenuti sa trojicom u poslednjoj liniji, na terenu je to izgledalo drugačije jer se Dajer spustio na štopera, pa su Spursi uglavnom igrali u 4-2-3-1. Sisoko i Ndombele su opet držali ključeve na sredini terena i fizičkom superiornošću gurali Zvezdin blok ka Borjanovom golu.

Krenula je Zvezda energično uz huk sa tribina, ali je to bilo kratkog daha i vrlo brzo je prepustila Totenhemu da vodi igru. Iako je dobijala veliku podršku sa tribina svaki put kada bi prešla centar, Zvezda to nije činila dovoljno na početku meča. A videlo se i da je Totenhem ušao sa mnogo više respekta u meč nego što je to bilo pre dve nedelje u Londonu. Večeras su i oni čekali pobedu, nisu je jurili. Nažalost, i Zvezdin respekt je bio za nijansu veći nego što je trebalo.

Izolacija Sona je otupela oštricu Totenhema, Dele Ali je pokazao da je i dalje u padu forme, Lo Selso da je tek izašao iz povrede i Hari Kejn je bežeći od dobre markacije Milunovića ostao bez upotrebljivih lopti. Imao je jedan solidan pokušaj iskosa, Son je oprobao šut, Ali zapretio iz kornera, ali prvu kolosalnu šansu je imao Milan Pavkov u 23. minutu. Junak od pre godinu dana je izašao sam na golmana Gazanigu, Argentinac je čak već bio u padu, ali je Pavkov tukao direktno u njega i propustio zicer. Uzdah na Marakani je samo nagovestio kakva bi luda atmosfera bila i u kakvim problemima bi bio Totenhem da je Pavkov bio precizan...

Nije promašena šansa poremetila Zvezdu, i dalje je Totenhem imao jalovu inicijativu, Kejn i Son su bili dobro čuvani, Zvezdina defanziva je savršeno funkcionisala do kobnog 34. minuta kada se Jovančić okliznuo, a Kejn izleteo u šansu pred Borjana. Pogodio je stativu, potom je Milunović na liniji izblokirao Sonov šut, ali Zvezda je opet propustila šansu da otkloni opasnost, Kejn je slabo šutirao iz popravnog, Son pogodio prečku sa dva metra i Zvezda je opet odbila da iskoristi sreću koja joj se ukazala. Tek iz petog šuta je prisebni Lo Selso pored zbunjenih zvezdaša poslao loptu u mrežu. Šta su radili Jovančić, Rodić, Petrović tom prilikom, teško je objasniti...

Ukazala se Zvezdi ruka spasa u finišu poluvremena da se vrati u igri ispravi nepravdu kada je Garsija nekako uspeo da lansira Van la Paru pred gol gostiju. Holanđanin je dobro šutirao u bliži ugao, Gazaniga i stativa su nekako zaustavili snažan šut koji se odbio do Sančeza, a iznenađeni Kolumbijac umalo da postigne autogol. Prečka je tada spasila Totenhem...

Sa gorčinom zbog dva neiskorišćena zicera i nesrećno primljenim golom, Zvezda je otišla na odmor, a Milojević rešio da napadne uvođenjem Žandera umesto Gobeljića. I već na startu drugog dela igre je Zvezda propustila još jednu fenomenalnu šansu. Opet je Pavkov bio u stopostotnoj šansi, ali mu je opet nekakav strah okovao noge i u pokušaju da asistira Garsiji je prokockao Zvezdinu poslednju kartu za povratak u meč.

Totenhemov odgovor je bio brutalan. Za četiri minuta je Son sa dva gola ubio sve Zvezdine nade. Posle izgubljene lopte Pavkova, Petrović je na teži način izučio školu kada da se faulom seče kontra, Ali je pronašao Sona, a ovaj je bio hiriruški precizan. Kao i u 61. minutu kada je sa peterca završio akciju u kojoj je Rouz neoprostivo lako pobegao Garsiji. Pola sata pre kraja je bilo sve gotovo...

Do kraja smo videli odrađivanje posla nemotivisanog Totenhema i frustraciju demoralisane Zvezde. Oni koji su imali motiva da udaraju do kraja su bili rezervisti Totenhema. Sesenjon se nametnuo asistencijom, Eriksen se “javio“ golom, tad je već Zvezda igrala sa desetoricom jer je Milan Pavkov, kad je već Milojević izvršio sve tri izmene, iskrenuo skočni zglob. Sesenjonu i Eriksenu je izgleda jedinima bilo stalo do fudbala u tih poslednjih desetak minuta...

Zvezda ostaje na tri osvojena boda, bez iluzija o prolazu grupe što realno i nije njen domet. Sve ukazuje na to da će poslednje kolo u Pireju protiv Olimpijakosa odlučivati o premiji zvanoj proleće u Ligi Evrope.


CRVENA ZVEZDA - TOTENHEM 0:4 (0:1)
/Lo Selso 34, Son 57, 61, Eriksen 85/

Stadion: "Rajko Mitić", Beograd
Gledalaca: 42.381
Sudija: Karlos del Sero Grande (Španija)

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan - Gobeljić (od 46. minuta Žander), Milunović, Degenek, Rodić - Jovančić (od 62. minuta Kanjas), Petrović - Garsija (od 67. minuta Boaći), Marin, Van La Para - Pavkov.
TOTENHEM (3-5-2): Gazaniga - Fojt, Sančez, Rouz - Dele Ali (od 62. minuta Eriksen), Ndombele, Dajer, Lo Selso (od 86. minuta Skip), Musa Sisoko - Son (od 75. minuta Sesenjon), Kejn.

GRUPA B

Bajern - Olimpijakos 2:0 (0:0)
/Levandovski 69, Perišić 89/

Crvena zvezda – Totenhem 0:4 (0:1)
/Lo Selso 34, Son 57, 61, Eriksen 85/

(FOTO: Reuters, Starsport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara