Migel Borha (Reuters)
Migel Borha (Reuters)

Sve drugo ne bi imalo smisla... I River Plejt se plasirao na Mundijal u Americi! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.05.24. | 04:25

Pride i u osminu finala Kopa Libertadores

Sledeće godine nas očekuje može i jedno od bitnijih raskršća u istoriji fudbala pošto je FIFA izgurala plan da napravi veliki veliki Mundijal za klubove. Do sada su se za svetsku klupsku titulu borili isključivo kontinentalni prvaci i domaćin, a od leta 2025. u Americi ćemo gledati čak 32 najbolja kluba sa svih strana sveta.

Evropi je pripalo više od trećine od ukupnog broja učesnika na Mundijalu, a ostatku sveta preostala mesta. Južna Amerika daje šest učesnika, a nakon tri brazilska kluba, večeras je mesto na Mundijalu za klubove overio i River Plejt.

Izabrane vesti

Kakav bi to bio Mundijal za klubove da na njegovom premijernom izdanju ne gledamo jednog od dva argentinska giganta?

River je pobedom nad paragvajskim Libertadom na Monumentalu (2:0) osigurao plasman u nokaut fazu Kopa Libertadores ali i plasman SP za klubove zahvaljujući četvorogodišnjem koeficijentu. A to znači i makar 50.000.000 evra koliko donosi samo učešće na turniru u Americi.

Podsetimo, mesta na Mundijalu za klubove se osiguravaju kontinentalnim titulama u intervalu od četiri godine ili zahvaljujući klupskim koeficijentima u međunarodnim takmičenjima u istim četvorogodišnjim intervallima. Južna Amerika daje četiri šampiona od 2021. do 2024, dok preostala dva mesta popunjavaju klubovi koji nisu osvajali titulu ali su za četiri godine imali najbolji koeficijent po broju bodova u Kopa Libertadores. River je večeras kaparisao jednu od te dve vize, a favorit za drugo je Boka.

Riveru je za teoretsku potvrdu učešća na Mundijalu večeras bio dovoljan i bod protiv paragvajskog autsajdera Libertada predvođenog veteranima Rokeom Santa Kruzom u špicu i Oskarom Kardozom koji je ušao sa klupe. Ali, River na Monumentalu ni protiv najjačih ne igra na bod, pa je tako bilo i sa Libertadom. Nadigrali su ga i mogli i ubedljivije da slave.

Jedini gol na meču je postigao iskusni napadač Migel Borha koji igra u strašnoj formi od poečtka godine. Kolumbijac je od početka godine postigao 17 golova na 21 meču u svim takmičeniima. Večeras je stigao i 21.

U finišu prvog poluvremena se sjajno snašao na centaršut Miltona Kaska. U srcu šesnaesterca gostiju je primio loptu, okrenuo se i neodbranjivo šutirao u donji ugao. Iskupio se za situaciju sa početka meča kada je sprečio gol Rivera pošto ga je šut Ečeverija koji je išao u gol, pogodio dok je ležao na zemlji.

Na kraju je Borha u 82. minutu prelepim golom stavio pečat na pobedu i plasman u osminu finala Kopa Libertadores i Mundijal za klubove.


Tamo će pored Rivera učestvovati: Real Madrid, Mančester Siti, Čelsi, Bajern, Borusija Dortmund, PSŽ, Inter, Juventus, Porto, Benfika, Ateltiko Madrid, Red bul Salcburg iz Evrope, Palemiras, Flamengo i Fluminense iz Južne Amerike, Al Hilal, Ulsan i Urava iz Azije, Al Ahli, Vidad, Esperans i Mamelod iz Afrike, Monterej, Sijetl i Leon iz Severne Amerik i Oklend Siti iz Okeanije. Ostaju još dva upraženjna mesta iz Južne Amerike, po jedno iz Severne Amerike i Azije i jedno koje ide po specijalnoj pozivnici.

Grupa H

Sreda

River Plejt - Libertad 2:0 (1:0)

/Borha 41, 84/

23.55: (4,00) Deportivo Tačira (3,45) Nasional (1,95)

***kvote su podložne promenama



tagovi

River PlejtSP za kluboveMigel Borha

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara