(©Starsport)
(©Starsport)

Šumadijski bedem na ispitu u Novom Pazaru: Sivić najavio dva-tri komada u mrežu Radničkog

Vreme čitanja: 4min | sub. 28.09.24. | 08:46

Odbrana Kragujevčana nije kapitulirala na poslednje dve utakmice

Lice fudbalskog stogodišnjaka sa „Čika Dače“ ponovo zrači vedrinom. Radnički je posle serije promenljivih rezultata na startu prvenstva čini se konačno pronašao pravi ritam i pobedama protiv IMT-a u gostima (4:0) i Tekstilca u svom privremenom domu u Gornjem Milanovcu (1:0) uspeo da se usidri u gornjem delu tabele sa tendencijom daljeg uspona.

I dok sportska javnost danima bruji o Bogdanu Mirčetiću, još jednom odbeglom Partizanovom detetu koje je eksplodiralo u dresu kluba sa „Čika Dače“, nekako se zanemaruje činjenica da su Kragujevčani drastično popravili igru u defanzivi. Odbrana Radničkog nije kapitulirala na zadnje dve utakmice, dok su poslednji gol iz igre Crveni primili još u okršaju sa aktuelnim šampionom Srbije Crvenom zvezdom i to u momentu kada su ostali sa desetoricom igrača na terena.

Izabrane vesti

Očigledno da je Feđa Dudić uspeo da zategne zadnju liniju svoje ekipe, koja u poslednjih nekoliko utakmica deluje znatno sigurnije nego što je to bio slučaj u uvodnim kolima. Primera radi, Radnički je u samo dve utakmice protiv Vojvodine i OFK Beograda primio čak pet golova, što je previše za jednu ekipu koja gravitira ka gornjem domu. Mnogi treneri, a među njima je i Dudić, često znaju da naglase kako dobra odbrana polazi od najisturenijih igrača. S obzirom da je Radnički ekipa koja po svaku cenu teži ka tome da kontroliše posed lopte i ritam utakmice, napadači su ti koji konstantnim pritiskom na zadnju liniju otežavaju protivniku organizaciju napada, pa samim tim i olakšavaju posao svojim saigračima iz odbrane.

Istina, tražio je Dudić dugo dobitnu kombinaciju u zadnjoj liniji, pri čemu su mu se učestale povrede odbrambenih igrača sužavale izbor. Ipak u poslednje dve utakmice nekako se ustalio defanzivni kvartet u sastavu Ćosić – Šerbečić – Simović - Radović, koji se pokazao kao neprelazna prepreka za protivničke napadače.

Mehmed Ćosić je bez svake sumnje izrastao u jednog od najboljih desnih bekova Mozzart Bet Superlige, a to potvrđuju i statistički parametri. Na devet odigranih utakmica, Ćosić je upisao tri asistencije i imao jedanaest ključnih dodavanja, što je misaona imenica i za mnoge igrače koji igraju znatno bliže protivničkom golu. Ćosić je nesumnjivo igrač koji pruža veliki doprinos igri Radničkog u oba pravca i trener Dudić može da  bude više nego zadovoljan njegovim partijama u dosadašnjem delu sezone.

Poput Ćosića i Besim Šerbečić je neko ko uliva ogromno Dudićevo poverenje i to sa punim pravom, s obzirom da je od dolaska na „Čika Daču“ jedan od najkonstantnijih u redovima Crvenih. Prosto je neshvatljivo kako za Šerbečića nije imalo mesta u Sarajevu, jer se zaista radi o momku koga bi svaka ekipa poželela u svojim redovima. Borbenost, čvrstina u duelima, dobro čitanje igre, ali i sposobnost da se aktivno uključi u organziciju napada svog tima, po čemu neodoljivo podseća na reprezentativca Srbije Strahinju Pavlovića, neke su od glavnih karakteristika stamenog defanzivca koje ga čine nezamenjivim članom zadnje linije kragujevačkog tima.

O iskusnom Slobodanu Simoviću tek ne treba trošiti reči. Iako je već duboko zagazio u četvrtu deceniju života, nekadašnji komandant odbrane Dinama iz Minska i Bate Borisova nastavlja da potvrđuje klasu na superligaškim terenima. Svaki njegov potez odiše sigurnošću i mirnoćom, naročito u momentima kada treba da prenese loptu na protivničku polovinu terena. A šta tek reći o njegovim teledirigovanim dugim loptama kojima sa neverovatnom preciznošću pronalazi svoje saigrače iz navale. Dovoljno je samo prisetiti se njegove asistencije Bogdanu Mirčetiću na utakmici protiv IMT-a, pa shvatiti koliko su Simovićeve dijagonale opasne po protivničke timove.  

I konačno Slaviša Radović, momak koji je pre samo nekoliko sedmica stigao u Kragujevac i praktično odmah uskočio u cipele Tomislava Dadića, čije su baterije već odavno pri kraju. I već je u prvoj utakmici koju je počeo kao starter ostavio dobar utisak koji je upotpunio pogotkom za uspešan početak novog poglavlja u njegovoj poprilično bogatoj karijeri. Za razliku od Dadića, Radović nije u toj meri eksplozivan i ofanzivno orijentisan bek, već mu je glavni prioritet što bolje obavljanje defanzivnih zadataka, tako da Dudić praktično na raspologanju ima dva leva beka različitog profila koja može da koristi u zavisnosti od protivnika.

Ne zaboravimo ni to da Dudić pored svih nabrojenih defanzivaca „na lageru“ još ima kapitena Milana Mitrovića, zatim Samira Zeljkovića, kao i mladog crnogorskog internacionalca Bojana Adžića koji u svakom trenutku mogu da uskoče u startnih jedanaest.

Upravo u dobroj defanzivi leži i ključ dobrog rezultata Crvenih na današnjem gostovanju ekipi Novog Pazara, kojoj je, sudeći po trenutnoj gol razlici, lakše da zatrese protivničku, nego da sačuva svoju mrežu. Pompezna najava starog trenerskog vuka na klupi Novog Pazara Tomislava Sivića da će njegova ekipa bez problema dati dva ili tri gola Kragujevčanima samo može predstavljati dodatni motiv defanzivcima Radničkog da se na današnjoj utakmici pokažu u najboljem mogućem svetlu i da treći put uzastopce sačuvaju svoju mrežu netaknutom.

MOZZART BET SUPERLIGA SRBIJE – 10. KOLO

Petak

Crvena zvezda - Železničar Pančevo 2:1 (1:0)

/Drkušić 33, Ilić 70 - Eze 60/

Subota

17.00: (1,90) OFK Beograd (3,50) IMT (4,10)

18.00: (2,50) Čukarički (3,40) TSC Bačka Topola (2,80)

18.00: (2,95) Novi Pazar (3,40) Radnički Kragujevac (2,40)

20.00: (1,65) Vojvodina (3,70) Radnički Niš (5,60)

Nedelja

15.00: (1,85) Tekstilac (3,50) Napredak (4,40)

17.00: (3,30) Mladost Lučani (3,40) Partizan (2,20)

19.00: (3,05) Jedinstvo Ub (3,35) Spartak Subotica (2,35)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Radnički KragujevacMozzart Bet SuperligaFeđa Dudić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara