Stadion Mtibve Šugar (©Facebook/Mtibwa sugar SC)
Stadion Mtibve Šugar (©Facebook/Mtibwa sugar SC)

Sukari derbi - Kada takmičenje u proizvodnji šećerne trske preraste u rivalstvo na fudbalskom terenu

Vreme čitanja: 4min | čet. 19.10.23. | 10:22

Okršaj između Mtibve i Kagere, u okviru 6. kola šampionata Tanzanije, privlači pažnju na Crnom kontinentu

Tokom reprezentativnih pauza, onim danima kada su već odigrani svi mečevi nacionalnih timova, a klupski fudbal se ne igra dok reprezentativci ne doputuju, obično je najteže pronaći neku zanimljivu utakmicu. Takva je situacija ovog četvrtka, igra se mali broj mečeva, pa u takvoj ponudi barem na jedan dan Tanzanija može da se pohvali da ima jedan interesantan susret – Šećerni derbi. Odnosno, Sukari derbi, na svahili jeziku.

Reč je o susretu Mtibve i Kagere, koji je zakazan za ovaj četvrtak od 15 časova. U pitanju je prvi duel 6. kola, a zanimljiv je zbog toga što se sastaju dva tima koje finansiraju rivalske šećerne kompanije.

Izabrane vesti

Naime, proizvodnja šećera je jedna od najvažnijih industrija u Tanzaniji, koja je jedan od najvećih izvoznika zaslađivača u Africi. U toj kategoriji se Tanzanijci za prvo mesto bore sa Južnom Afrikom i Ugandom, šećerne kompanije su profitabilne, a korist od toga svega imaju i klubovi.

Najveće dve fabrike šećera u ovoj zemlji su Kilombero i Tanganjika, na koje ide više od 70 odsto proizvodnje. Naredne dve na toj listi, Kagera Šugar Limited i Mtibva Šugar Estejts su im jedina kakva-takva konkurencija.

15.00: (2,20) Mtibva Šugar (3,00) Kagera Šugar (3,40)

Upravo te dve firme su, u ideji da postanu poznatiji i prepoznatljiviji brendovi, pokrenule svoje fudbalske klubove. Prva je to uradila Mtibva, još 1988. godine u Turijaniju, a u početku su za njen tim igrali isključivo radnici u fabrici.

Međutim, vremenom je taj klub počeo da napreduje, od četvrtog ranga je za samo sedam godina stigao do prvog. Kada je 1998. godine promenjena struktura tanzanijskog fudbala i oformljena Premijer liga, Mtibva je bila njen deo.

Rukovodstvo kompanije Mtibva Šugar Estejts je prepoznalo da u tom projektu ima potencijala, uložilo je još malo novca, što je bilo dovoljno za uspeh u lokalu. Ne u Premijer ligi, ali 1999. i 2000. godine osvojene su titule u kontinentalnom prvenstvu Tanzanije.

Naime, do 2003. godine FS Tanzanije je organizovao dva takmičenja, kontinentalno prvenstvo i ligu Zanzibara, a kasnije bi najbolji timovi odatle igrali Premijer ligu. Od 2003. godine Zanzibar se u CAF vodi kao nezavisna država i daje klubove za međunarodna takmičenja, otkad se više ne bore tamošnji klubovi za titulu u Tanzaniji.

Što se tiče Mtibve, tih godina je nekoliko puta izašao na međunarodnu scenu gde je učestvovao u CAF kupu i kasnije Kupu konfederacije. Ipak, nije uspevao da parira nedodirljivim velikanima tamošnjeg fudbala, Jang Afrikansima (24 titule) i Simbi (22). Prvi i zasad najveći uspeh ostvario je tek 2018. godine, osvajanjem Kupa Tanzanije.

Mtibva je zvanično i dalje amaterski klub, a prošle sezone je završila prvenstvo na 10. poziciji, sa 33 boda manje od šampiona Jang Afrikansa. Ipak, ono što je članovima te ekipe bitno, završili su ispred jedanaestoplasirane Kagere, koja je imala tri boda manje.

Kagera nema tako bogatu istoriju, osnovana je u Bukobi nešto posle Mtibve. Verovatno kao odgovor konkurentskoj kompaniji. Prvi put je u elitnom fudbalu zaigrala 2004. godine, a jedini trofej je osvojila 2006. godine. Bila je tada Kagera najbolja u Tasker kupu, pobedila je u finalu Simbu sa 2:1.

Kagera Šugar trenira pored polja šećerne trske (©Facebook/Kagera Sugar FC)Kagera Šugar trenira pored polja šećerne trske (©Facebook/Kagera Sugar FC)

Ipak, zvanično se to takmičenje ne vodi kao Kup Tanzanije, jer tih godina tamošnji fudbalski savez baš i nije imao jasnu strukturu svojih takmičenja. Iako su najbolji tanzanijski klubovi učestvovali u Takser kupu, a Kup Tanzanije se uopšte ni nije igrao od 2003. do 2015, Kagerin uspeh se zvanično ne izjednačava sa onim koji je 2018. napravila Mtibva.

Gledajući društvene mreže, Mtibva je skoro duplo popularniji klub od Kagere. Na Instagramu je prati više od 351.000 navijača, dok njen rival može da se pohvali da je prebacio broj od 166.000. Na Fejsbuku, koji je daleko manje popularan u Tanzaniji, i ta razlika u broju pratilaca je manja – 62.000:43.000 u korist Mtibve.

Posle uvodnih pet kola ipak su Kagerini navijači ti koji imaju više razloga za zadovoljstvo. Sukari derbi dočekuju na 11. poziciji sa pet bodova i nizom od tri utakmice bez poraza (pobeda nad Gejtom sa 1:0, pa remiji protiv JKT i Namungom sa po 1:1).

Mtibva je mnogo lošije krenula, nema još uvek nijednu pobedu i primila je čak 10 golova. Na premijeri je kod kuće u Turijaniju izgubila od nezaustavljive Simbe sa 4:2, posle čega je vezala dva remija protiv Koustal Uniona i Dodome (oba meča završena 1:1). Međutim, u naredna dva kola je doživela razočaranja, savladali su je najpre na njenom terenu Singida sa 1:0, a zatim i Tanzanija Prizons sa 3:2.

Na prošlom okupljanju reprezentacije Tanzanije Kagera je imala jednog igrača, defanzivca Datijusa Pitera. On doduše nije dobio šansu protiv Nigera. Mtibva nije mogla da se pohvali reprezentativcem. Štaviše, nijedan njen igrač nije privukao pažnju selektora Adela Amručea, dok su iz redova Kagere u prethodnih godinu dana poziv dobili i vezista, Anuari Džabir, defanzivac Abdalah Mfuko i golman Saidi Kipao.

Prošle sezone su Šećerni derbiji prošli relativno mirno, bez većih uzbuđenja. Oba tima su odbranila svoj teren, Kagera je krajem novembra prošle godine trijumfovala sa 1:0, dok je Mtibva početkom juna slavila sa rutinskih 3:0. Više vatre je viđeno na nekim ranijim derbijima, pa je tako igra GG (oba tima postižu barem po gol) viđena na šest od prethodnih sedam njihovih okršaja. Kvota u Mozzartu na to da će se vratiti staroj tradiciji i da će obe mreže da se zatresu ovog četvrtka je 2,20.

TANZANIJA 1 – 6. KOLO

Četvrtak

15.00: (2,20) Mtibva Šugar (3,00) Kagera Šugar (3,40)

Subota

13.00: Geita Gold – Dodoma

15.00: Ihefu – Koustal Union

18.00: Namungo – Singida

Nedelja

15.00: Tanzanija Prizons – JKT Tanzanija

17.30: Jang Afrikans – Azam

Ponedeljak

15.00: Tabora Junajted – Kinondoni

Odloženo

Mašudža – Simba

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Tanzanija 1Mtibva ŠugarKagera Šugar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara