Printscreen
Printscreen

Sudijska seča na Ostrvu: Arsenal i Brajton oštećeni, jedan arbitar povlačio liniju za pogrešnog igrača, drugi je nije ni povukao!?

Vreme čitanja: 3min | pon. 13.02.23. | 10:25

Hauar Veb sazvao sastanak sudija na kojem bi trebalo da bude rezova

Sudijske greške na premijerligaškim terenima nisu ništa novo. Engleske sudije već neko vreme nose epitet najgorih na svetu – uz italijanske – i samo ga iznova potvrđuju. Proteklog vikenda svedočili smo novim njihovim propustima i to – priznatim, ni manje ni više nego od samog Udruženja profesionalnih sudija. S tim da bi ovog puta, ra razliku od mnogih prethodnih, moglo da bude posledica. Naravno, za arbitre.

Pretpostavljate, jedna od spornih utakmica bila je ona između Arsenala i Brentforda. Ekipa Tomasa Frenka odnela je u subotu bod sa Emirata, i mada ga je prikazanom igrom zaslužila, pogodak iz 74. minuta nije bio regularan.

Izabrane vesti

"Bio je ofsajd. Frustrirajuće je. Moramo da primenimo određene principe u odbrani držeći se pravila, a onda odjednom promenite pravila i mi moramo da promenimo principe. Recite nam onda ranije", grmeo je Mikel Arteta na konferenciji posle utakmice.

Ispostavilo se da je bio u pravu. Golu Ajvana Tonija prethodio je ofsajd. Zapravo, dva! Naime, prvo se Itan Pinok aktivirao iz nedozvoljene pozicije i sprečio Gabijela da reaguje na ubačenu loptu iz slobodnog udarca, a u nastavku akcije se i Kristijan Norgor uključio iz ofsajda i dodao loptu Toniju za izjednačujući gol. Video tehnologija se aktivirala, glavni arbitar Piter Benks čekao je informaciju iz VAR sobe, samo što je Mejson Li, zadužen za video proveru na pomenutoj utakmici, zaboravio da povuče liniju!? Dakle, nije pogrešio u proceni, već nije povukao ni liniju…

"Li, serijski prestupnik, već je jednom sankcionisan ove sezone zbog 'ljudske greške' i mislim da ovo nije dovoljno dobro – jedna od prvih stvari koje Veb treba da uradi je da ga otpusti. Teška je to sredina, baviti se suđenjem, ali ako si fudbaler i ne igraš kako treba, ispadaš. Isto treba da se desi sa onima koji su zaduženi za suđenje fudbalske utakmice", napisao je Kit Heket, bivši šef Udruženja profesionalnih sudija u Engleskoj, u kolumni za Telegraf.

(situaciju možete pogledati OVDE na 1:40)

Pomenutu funkciju sada obavlja Hauard Veb od kojeg se očekuje reakcija. I kako stvari stoje, neće izostati. Veb je bio primoran da kontaktira Arsenal, ali i Brajton, kako bi priznao i izvinio se za greške koje je VAR načinio na njihovu štetu. U slučaju Galebova greška je podjednako bizarna. Džon Bruks, zadužen za VAR sobu na tom meču, povukao je kod gola Pervisa Estupinjana ofsajd liniju za razliku od kolege Lija Mejsona, ali ju je povlačio za pogrešnog defanzivca!?

No, neće se Veb na tome zaustaviti. Dejli Mejl piše da je glavni arbitar finala Lige šampiona i Svetskog prvenstva iz 2010. godine pozvao sve zvaničnike u Stokli park u utorak na hitan sastanak posle sramotnih subotnjih grešaka kako bi predupredio njihovo ponavljanje. Pomenuti izvor dodaje da su sve opcije na stolu te da ne treba isključivati kazne za Bruksa i Mejsona. Samo što Brajton, a posebno Arsenal koji je ostao uskraćen za dva boda u šampionskoj trci, neće imati nikakve vajde od toga.



tagovi

Premijer ligaArsenalBrajton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara