Joan Boi, fudbaler CSKA Sofije (©Reuters)
Joan Boi, fudbaler CSKA Sofije (©Reuters)

Sudar dva CSKA u Sofiji novi povod za svađu među navijačima Armejaca

Vreme čitanja: 3min | pon. 08.11.21. | 12:23

Zanimljiv duel na kraju 14. kola Prve lige Bugarske (ponedeljak, 16.30)

Po peti put od kako je došlo do „cepanja“ između dve struje najtrofejnijeg bugarskog fudbalskog kluba, sastaće se CSKA i CSKA 1948 iz Sofije. Oni će zatvoriti 14. kolo Prve lige Bugarske u ponedeljak od 16.30 časova.

Priča o tome kako je došlo do toga da u elitnom rangu nekog šampionata imamo dva kluba koji za sebe tvrde da su isti verovatno vam je već dobro poznata. Do toga je došlo 2016. godine, kada su Armejci bankrotirali. Tada je otkupljena licenca od Liteksa iz Loveča, došlo je do fuzije ta dva kluba i CSKA je nastavio da igra elitni rang kao da se ništa nije desilo.

Izabrane vesti

Fudbalski savez Bugarske je to sve aminovao, sa čime se nikako nije složio jedan deo javnosti blizak CSKA. Pojedini članovi Uprave, kao i neke klupske legende formirale su svoj novi klub, koji je poneo naziv CSKA 1948, što je privuklo deo originalnih navijača Armejaca.

16.30: (1,40) CSKA Sofija (4,20) CSKA 1948 Sofija (7,75)

Od tada postoji mržnja između dva CSKA, koji igraju zajedno u elitnom rangu od sezone 2020/2021. Domaćin današnjeg susreta biće onaj tim koji je zvanično i dalje „pravi“, koji je nasledio istoriju od pre bankrota.

Ovaj sa sufiksom godine osnivanja originala je autsajder. Nalazi se u rezultaskoj krizi i bori za opstanak. Ima samo 11 poena iz 13 kola, te je 12. na tabeli.

CSKA, onaj običan, zauzima treće mesto, ali je sa dva vezana kiksa u prethodna dva kola umanjio sebi šansu da konačno skine Ludogorec sa trona. Izgubio je od Lokomotive iz Plovdiva (3:1), pre toga i remizirao sa Beroeom (0:0), pa sada Zeleni beže 10 bodova, doduše uz dva odigrana meča više.

Igra on i u Evropi, u grupnoj fazi Lige konferencije, gde je poslednji u konkurenciji Bode/Glimta, Rome i Zorje sa samo jednim bodom. Ako računamo sva takmičenja, CSKA ima po jednu pobedu i remi, uz tri poraza u poslednjih pet mečeva. Gora forma nego njenog današnjeg rivala, koji igra samo domaće prvenstvo.

U prva četiri susreta ova dva tima videli smo dve pobede CSKA Sofije, jednu CSKA 1948, kao i jedan nerešen ishod. U ovoj sezoni su se sastali u prvom kolu, kada je „obični“ CSKA trijumfovao sa 4:2.

Na tom meču vodeći gol je postigao Joan Bai, koji se prethodnih dana našao na udaru sopstvenih navijača. Posle serije loših rezultata dobio je preteće poruke i rasističke uvrede na Instagramu, od kojih je neke podelio.

Neće da bude iznenađenje ako Bai ovog puta ostane na klupi, a domaćin će svakako da bude bez Đordija Saiseda, koji je otputovao u Ekvador kako bi se priključio reprezentaciji za predstojeće mečeve u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru.

S druge strane, CSKA 1948 je bez Angela Ljaskova, koji je povređen. Svi ostali igrači su na raspolaganju treneru Kirovu.

BUGARSKA 1 – 14. KOLO

Petak

Lokomotiva Sofija – Beroe 0:3 (0:1)

Subota

Černo More – Carsko Selo 1:1 (0:0)

Pirin – Botev Plovdiv 0:1 (0:1)

Slavija Sofija – Levski 0:1 (0:0)

Nedelja

Arda – Botev Vraca 3:2 (1:0)

Ludogorec – Lokomotiva Plovdiv 1:0 (0:0)

Ponedeljak

16.30: (1,40) CSKA Sofija (4,20) CSKA 1948 Sofija (7,75)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Bugarska 1CSKA 1948CSKA Sofija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara