Sud odbio Partizanovu tužbu, Zvezda šampion za sezonu 1945/1946

Vreme čitanja: 2min | pon. 03.02.20. | 15:15

Upravni sud kaže da je odluka konačna

Priča je konačno završena, tvrdi Upravni sud, i Crvena zvezda sada može i zvanično da kaže da je osvojila 30 nacionalnih prvenstava, pošto joj je sada i sudski priznata i titula za sezonu 1945/1946. Upravni sud je naime doneo rešenje da je veće sastavljeno od sudija Biljane Tamburovski Božović, predsednika veća, te Zorice Kitanović i Nikole Kitarovića odbacilo Partizanovu tužbu kojom se tražilo poništavanje odluke o evidenciji Zvezde kao šampiona iz 1946.

Međutim, Upravni sud je kao osnovan usvojio zahtev crveno-belih i dodao da se Zvezdi “priznaje osvajanje fudbalskog prvenstva Narodne Republike Srbije takmičarske sezone 1945/1946“ i da se ono uvodi u zvaničnu evidenciju.
Ova odluka je konačna i stupa na snagu sa danom dostavljanja FK Crvena zvezda iz Beograda“, dodaje se u rešenju Upravnog suda.

Izabrane vesti

Podsetimo, o tituli iz 1946. dugo se već govori, a Zvezda je zvaničan zahtev da joj se trofej prizna podnela u martu. U maju je Pravna komisija FSS procenila da Zvezdi treba da bude dodeljen taj pehar, pošto su trojica članova tog tela digla ruku za, predsednik Zoran Šuput je bio uzdržan, dok je protiv glasao Partizanov predstavnik i potpredsednik crno-belog kluba Vladimir Vuletić. Skupština Fudbalskog saveza Srbije konačno je 14. maja usvojila predlog Pravne komisije da regionalni trofej iz 1946. bude tretiran kao nacionalni, te je Zvezdi priznala 30. titulu prvaka.

Podsećanja radi, Crvena zvezda je 1946. godine postala šampion uže Srbije (bez Vojvodine), takmičeći se u kvalifikacijama za prvo prvenstvo FNRJ. Po raspadu Jugoslavije, tvrdili su u Ljutice Bogdana, a pozivajući se na odluku HNS-a, koji je za istu godinu titulu prvaka Hrvatske pripisao splitskom Hajduku (Istra je takođe imala svog šampiona, baš kao i Vojvodina u vidu subotičkog Spartaka), stekli su se uslovi da taj regionalni trofej dobije nacionalni značaj. 

(FOTO: Star Sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara