Marselo Bijelsa i Luis Suarez (©AFP)
Marselo Bijelsa i Luis Suarez (©AFP)

Suarez bez pardona po Bijelsi: Ni dobro jutro nam ne kaže, ekipa je na ivici i eksplodiraće

Vreme čitanja: 4min | pet. 04.10.24. | 09:16

Legendarni napadač Urugvaja nije zadovoljan odnosom selektora prema reprezentativcima

Kad je Luis Suarez odlazio u reprezentativnu penziju Marselo Bijelsa ga je častio najlepšim komplimentima. Ali mesec dana kasnije postalo je prilično jasno da odnos selektora Urugvaja sa najvećim aktivnim fudbalerom te zemlje uopšte nije tako idiličan. Štaviše, Suarez je, uoči nastavka kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, otvoreno napao Bijelsu zbog odnosa prema igračima.

I nema tu ničeg novog, za Bijelsu svi znaju da je fudbalski genijalac, ali opet ga zovu “Loko“, jer je... Pa, recimo da ne zna sa ljudima. Suarez objašnjava...

Izabrane vesti

Bilo je situacija tokom Kopa Amerike koje te bole, ali ne govoriš o tome zbog dobrobiti ekipe. Ali to će nastaviti da se dešava i igrači će doći do ivice i eksplodirati. I tad su mi saigrači govorili: ’Luise, odigram još ovo i ne igram više’. Sutra naravno sve zaboraviš i vratiš se, jer voliš svoju zemlju, svi mi volimo da igramo za Urugvaj, ali teško je“, počeo je Suarez za lokalni DSports.

Dobro, šta je to konkretno radio Bijelsa? Možda najbolje svedoči sledeća “anegdota“, mada Suarezu i društvu sigurno nije smešno.

Bilo je mnogo igrača koji su tražili sastanak (sa Bijelsom) da ga zamole da nam bar ujutru kaže dobro jutro. On se ne bi ni javio. Ni zdravo. Ja sam kao predstavnik ekipe imao petominutni razgovor sa njim, na kraju mi je odgovorio samo sa:  ’Hvala vam mnogo’... Ne znam, bilo je mnogo čudnih stvari“.

Luis Suarez na oproštaju od državnog tima (©Reuters)Luis Suarez na oproštaju od državnog tima (©Reuters)

Neke nisu bile tako benigne. Agustin Kanobio, 26-godišnje krilo Atletiko Paranensea, imao je posebnih problema. U Južnoj Americi je, naime, običaj da se na treninge dovode i sparing rivali sastavljeni od U20 fudbalera, koji glume narednog protivnika i oponašaju njegov stil igre. Kanobio je, kao A reprezentativac, igrao u timu sa tim momčićima?!

Vežbao je ono što rade naši protivnici?! A ti sparing fudbaleri su trenirali sa nama?! Ne smeš da dozvoliš da ti A reprezentativac dođe na pripreme sa uverenjem da je on tu da bude sparing partner. To je potpuno nepoštovanje i to me ljuti. Moja puna podrška ide Kanobiju, jer je sve to izdržao“.

Za Bijelsine radikalne trening metode se doduše znal, ali Suarez i drugovi nisu očekivali da će baš pred početak Kopa Amerike – na kome su inače osvojili treće mesto – starteri i rezerve trenirati potpuno odvojeno. Suarez tako kaže da je on samo jednom na treningu bio sa Liverpulovim napadačem Darvinom Nunjezom.

Trenirali smo u različitim terminima. Nismo se viđali. Zašto ja ne bih provodio vreme sa Maksijem Arauhom ili Nikom de la Kruzom, koji mi je bliski prijatelj? Želeo sam da treniram sa Ronaldom Arauhom, da ga testiram na treninzima. To je podloga za rezultate i tu se stvara harmonija ekipe i pozitivna energija. Ali teško je kada treniraš u odvojenim terminima. I obično znaš kada si starter, a kada rezerva, ali velika je stvar kada si potpuno izopšten iz tima. Poštujem metode, trpeo sam sve, ali nisam se dobro osećao“.

Bijelsa je prosto takav. Potpuno operisan od socijalne inteligencije. I nije to samo u odnosu prema igračima. Kad se ekipa jednom prilikom vraćala u hotel u Njujorku jedan od Bijelsinih pomoćnika je reprezentativcima rekao da bi selektor najradije da igrači preskoče “druženje“ s navijačima. Rečeno im je da se ne zaustavljaju da daju autograme i slično, nego da idu pravo u hotel.

Ustao sam i rekao selektoru da poštujem to, ali da kao kapiten moram da poštujem i cenim navijače, to sam uvek radio. Rekao sam i da smo mi igrači odlučili da ipak stanemo sa navijačima i pozdravimo ih. To smo i uradili, podelili smo se i proveli malo vremena sa njima.

Niko nije rekao da je Marselo lak čovek (©Reuters)Niko nije rekao da je Marselo lak čovek (©Reuters)

Sledećeg dana...

Sledećeg dana imamo sastanak i Bijelsa počinje da priča kako se Urugvajci takmiče, kao Urugvajci rade ovo, rade ono. I onda kaže: ’Za koga Urugvajci igraju? Za narod’. Kunem vam se, svi smo se u čudu gledali. Za narod? Pa, juče si nam rekao da ne govorimo sa njima“.

Isti slučaj i kampu reprezentacije.

Zaposleni nisu smeli da uđu da nas pozdrave ili da jedu sa nama. To mi slama srce. Matijas Vesino je to prvi video. I niko da se ne zapita zašto je momak kakav je Vesino, momak od 20 godina, samo jednog dana otišao“.

Zašto Suarez tek sada govori o svemu? Zato što misli da je ekipa koju je već ostavio sada pred pucanjem.

Nekad ljudima pričaš ono što žele da čuju, ali to nisu uvek istinite priče. A ovo što se danas dešava, to boli... Samo molim ljude da ako nešto krene po zlu, da se ne iskale na igračima. Bijelsa nas je kao ekipu potpuno razdvojio“.


tagovi

reprezentacija UrugvajaMarselo BijelsaLuis Suarez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara