Krcati Vestfalen (© Reuters)
Krcati Vestfalen (© Reuters)

Stvara se nova Borusija: Dolazi još jedan štoper, a dva evropska prvaka i to nije sve

Vreme čitanja: 3min | uto. 08.02.22. | 19:54

Pokušaće u Dortmundu dobro da osveže ekipu na leto

Zvanično će mu mandat početi na leto, mada uveliko Sebastijan Kel radi na formiranju Borusijinog tima za narednu sezonu. Već je osigurao prvo pojačanje, pošto je ozvaničen dolazak Niklasa Zilea iz Bajerna i to za džabe – a novi sportski direktor (završetkom aktuelnog prvenstva će naslediti Mihaela Corka) ima dodatna četiri imena na listi želja.

Kako sad stvari stoje, biće to nastavak Dortmundove politike da se mahom oslanja na mlade igrače, željne afirmacije, koje bi kasnije, kad dostignu cenu i reputaciju, prodao za ogroman novac. Sad, što je to u neskladu sa šampionskim ambicijama druga je tema.

Izabrane vesti

Tek, jasno je i Sebastijanu Kelu da u timu trenera Marka Rozea najviše škripi u odbrani. Milioneri su primili čak 36 golova na 21 bundesligaškoj utakmici – najviše od svih kandidata za evropske ulaznice i imaju četvrtu najporozniju defanzivu nemačkog prvenstva – zbog čega je ideja novog funkcionera da se dovede još jedan štoper. Preliminarni razgovori su obavljeni sa Nikom Šloterbekom, sudeći prema informacijama Bilda veoma raspoloženim da se preseli na Vestfalen. Reč je o štoperu Frajburga (uz Union Berlin, najprijatnijem iznenađenju Bundeslige), izumu trenera Kristijana Štrajha koji se baš lepo razvija i septembra prošle godine je dobio premijerni poziv u A reprezentaciju. Sa mladom selekcijom je leta 2021. postao prvak Evrope i stručnjaci mu predviđaju veliku karijeru.

Frajburg za Šloterbeka traži oko 20.000.000 evra, a Borusija planira da ga finansira prodajom Manuela Akanđija. Reprezentativac Švajcarske se nije baš proslavio ove sezone, ugovor mu ističe u junu 2023, predlog za produžetak je odbio, pa žuto-crni žele da ga prodaju. Okačili su cenu od 30.000.000 evra i nadaju se da će čak malo i zaraditi u odnosu na plaćeno Bazelu pre četiri godine (21.500.000). A sa Šloterbekom i Zileom to bi već trebalo da bude čvršća odbrana od sadašnje koja popušta na sve strane.

Šloterbek (© Reuters)Šloterbek (© Reuters)

Kako je teško očekivati da Borusija zadrži Erlinga Halanda, jasno je da će novca u kasi za novajlije biti. Jedino što neće biti baš zvučnih imena. Na kraju krajeva, Norvežanin je stigao iz Salcburga, a upravo odatle bi mogla da mu dođe zamena u liku Karema Adejemija. Mladi špic iza sebe ima sezonu velike afrimacije – poput Šloterbeka, takođe je učestvovao u osvajanju kontinetalne krune sa mladom selekcijom Pancer divizije – daje i namešta golove u Austriji, nagovestio je potencijal i u Ligi šampiona.

Za svog novog bisera Salcburg traži 35.000.000 evra. Bar je to bila cena koju je zahtevao od Barselone dok su na Nou Kampu panično tražili špica (u međuvremenu potpisali Feran Tores i Pjer Emerik Obamejan) i bili ophrvani finansijskim nevoljama. Što ostavlja Bajern kao jedinog takmaca u trci, ali pitanje koliko ozbiljnog, jer nije baš da prvaku države škripi u špicu i da ima vremena da razvija talente. Borusija se za to specijalizovala, s tim da bi za Adejemija morala da izjednači klupski rekord po visini novca izdvojenog za obeštećenje, jer je 2017. kupila Usmana Dembelea od Rena baš za 35.000.000 evra.

Na poziciji desnog beka Dortmund je stabilan. Bar je takav utisak ostavio Toma Munije. Samo što Blegijanac odgovarajuću zamenu baš i nema. Zato je ideja čelnika da se pokuša angažman Nusaira Mazrauija iz Ajaksa. Marokanac za nekoliko meseci završava ugovor u Ajaksu, neće ga produžiti, međutim, neće ga biti lako dobiti, jer već pola godine koketira sa Barselonom, gde je njegov menadžer Mino Rajola, izgleda, pustio korenje.

Za kraj, još jedan talenat. I to iz PSŽ-a. Ismail Garbi ima samo 17 godina, igra za omladince Pari Sen Žermena, nije ni blizu prvog tima (na leto mu ističe ugovor, eto prilike), a kako pokriva poziciju ofanzivnog veznog deluje da Sebastijan Kel razmišlja ko će odmeniti Marka Rojsa. Kapitenu su već 32 godine...

A evo kako bi mogao da izgleda tim Borusije naredne sezone ako u Dortmundu realizuju neke od želja...



tagovi

Sebastijan KelBorusija DortmundKarim AdejemiNusair Mazraui

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara