Rikardo Kalafjori (Reuters)
Rikardo Kalafjori (Reuters)

Story di Calafiori: Kanavarova frizura, Nestina figura, Maldinijeva elegancija… To je taj!

Vreme čitanja: 7min | uto. 25.06.24. | 04:35

Strašna povreda mu je zamalo završila karijeru, Murinjo mu je uništio dečački san, Juventus će zidati temelje na njemu…

I da je sinoć izgubila i ispala, Italija bi se vratila kući iz Nemačke sa jednim velikim dobitkom. Mladi defanzivac Rikardo Kalafjori je apsolutno otkriće sezone!

Odigrao je fantastičnu sezonu u Bolonji, a klupsku formu je preneo i na reprezentativni nivo. Uprkos autogolu protiv Španije. Protiv Hrvatske je bio briljantan, elegantno otklanjao opasnost ispred gola, dobijao duele sa lakoćom, delio pasove, čitao igru…

Izabrane vesti

Meč je završio sa 100 odsto dobijenih duela u skoku, 100 odsto tačnih dugih lopti, 93 odsto tačnih dodavanja, četiri stvorene šanse (najviše od svih na meču) i na kraju sjajnom asistencijom za gol Matije Zakanjija u poslednjem momentu. Luka Modrić je od strane UEFA proglašen za igrača utakmice, Zakanji je bio apsolutni heroj meča, Điđo Donaruma fantastično branio, ali najbolji fudbaler sinoć na terenu u Lajpcigu je bio Rikardo Kalafjori. Kako je samo povukao onu loptu sa svoje polovine u poslednjem napadu i doneo je Zakanjiju pred gol Hrvatske… Ono ne može svako. Onakve defanzivce samo Čizma rađa.

Zbog figure i frizure ga porede sa trilingom slavnih italijanskih defanzivaca Paolom Maldinijem, Fabijom Kanavarom i Alesandrom Nestom. Jasno, rano je za takva poređenja, ali mladi štoper krupnim koracima grabi ka statusu nastavku loze velikih italijanskih defanzivaca. Uz Alesandra Bastonija, Đorđa Skalvinija i Alesandra Bonđorna predstavlja sadašnjost i budućnost italijanske odbrane.

“Kalafjori radi neke neverovatne stvari… Svi smo mislili da će gurnuti loptu u sredinu, a on ju je odložio na krilo kao plejmejker. Za mene je on apsolutna top klasa i uporedio bih sa Serhijom Ramosom. Osećaj i mekoća sa kojom je dao onu loptu… Svetska klasa!”.

Ovo su reči Fabija Kapela. A dobro je poznato koliko je Don Fabio škrt na komplimentima i koliko retko hvali. Poznato je i koga je sve trenirao od štopera. Od Barezija, Kostakurte i Maldinija preko Kanavara, Samuela, Tirama, Terija, Ferdinanda do pomenutog Ramosa. Ako neko zna da prepozna dobrog defanzivca, to je Kapelo.

Kapelo se samo pridružio lavini komplimenata i pohvala koje se množe od jesenas. Ko prati italijansku Seriju A, mogao je da vidi u kakvog igrača raste Riki Kala. A sada to vidi i cela Evropa. Italijanski fudbal dobija novu zvezdu.

Kalafjori je dete Rima i Rome. Retko koji klub je tako slab na svoju decu i retko gde se ona tako vole, ali i uništavaju kao u Romi. Kalafjori nije imao sreću da ga voljeni klub istrpi kao prethodne velikane poput Kontija, Đaninija, Totija, De Rosija… Sa devet godina je obukao dres Vučice, prošao sve mlađe kategorije i zaigrao za omladince kod Alberta De Rosija. Poznato vam prezime? Jeste, tata je. A onda je u meču Lige šampiona za mlade timove protiv Viktorije Plzenj doživeo strašnu povredu kolena. Ne, nisu mu pukli prednji ukršteni. Pukli su mu svi ligamenti levog kolena, meniskus i čašica. Odvezli su ga u čuvenu kliniku Vila Stjuart gde su lekari bili zaprepašćeni stanjem kolena. 

“Ovo nije fudbalska povreda, ovo smo viđali samo kod padova sa motora. Jednom u desetak godina. Ne garantujemo da će se ovaj dečko u budućnosti baviti fudbalom”, rekli su lekari u Vili Stjuart.

Da se na Rominu decu gleda drugačije nego u drugom klubovima, pokazala je i proslava Edina Džeka dan kasnije. Bosanski napadač je het-trik u Ligi šampiona protiv Čeha posvetio upravo povređenom Kalafjoriju. Svi u klubu su bili duboko potreseni strašnom povredom talentovanog defanzivca.

Imao je samo 16 godina, operisan je i usledio je oporavak duži od godinu dana. Povreda mu je srušila i jedan od dečačkih snova.

“Ćao Danijele. Nadao sam se da ovaj momenat nikada neće doći. Nažalost, neće mi se osvariti jedan od životnih snova da zaigram sa tobom i da budemo saigrači. Ipak, drago mi je da sam te upoznao i da si mi dao dobre savete kao mladom igraču, navijaču Rome i čoveku. Hvala ti što si bio Romino sve, kapiten i pre svega divan čovek koji je bio uz mene u najtežim momentima karijere. Ostaje nam samo da ti aplaudiramo”, napisao je Kalafjori na društvenim mrežama onog dana kada se Danijele De Rosi opraštao od Rome.

Oporavio se od povrede i 2020. debitovao za prvi tim Rome protiv Juventusa. Pogodio je mrežu udarcem sa distance (VAR poništio gol) i iznudio penal. Ubrzo je protiv Jang Bojsa strašnim šutem upisao i prvenac u dresu Rome…

Ali, dolazak Žozea Murinja mu je opet slomio srce. Portugalac nije računao na njega i poslat je na pozajmicu u Đenovu, pa prodat u Bazel za 1.500.000 evra. Roma se lako odrekla svog deteta slušajući Murinjove procene da nije reč o potencijalu za velika dela. U Švajcarskoj je nestao sa italijanske fudbalske mape, ali ga ni to nije obeshrabrilo.

“Iskustvo u Švajcarskoj mi je pomoglo da se sklonim iz gužve i da radim. Ta sezona me je promenila”, pričao je kasnije Kalafjori.

Odigrao je dobru sezonu i preporučio se prošlog leta Bolonji u kojoj je Tijago Mota spremao nešto posebno. Stari lovac na talente Đovani Sartori je pre Bolonje pravio čuda u Kjevu i Atalanti, poznaje fudbalsko tržište kao sopstveni džep i pomno je pratio šta se dešava u komšiluku. Nakon Kalafjorijevih blistavih izdanja u Ligi konferencije gde je Bazel stigao do polufinala, Bolonjin direktor je rešio da ga vrati u domovinu i platio 4.000.000 za transfer i dao ga na brušenje Moti.

Kalafjori je do prošlog leta celu karijeru igrao kao levi bek, bio je fizički moćan, sjajan u situacijama ‘jedan na jedan’ sa urođenom defanzivnom inteligencijom tipičnom za italijanske odbrambene igrače. Predviđao je i rešavao situacije na terenu pre nego što se dogode. Mota je osetio da bi više mogao da pruži kao štoper nego kao levi bek i dobio je plejmejkera u srcu odbrane. Kalafjori je postao moćan hibrid beka i štopera poput Joška Gvardiola koji treneru daje širinu i dodatne opcije. Po broju presečenih lopti na osnovu procenta poseda lopte rivala, Kalafjori je bio prvi u Seriji A. Po broju tačnih pasova i pasova unapred među 10 defanzivaca.

“To što sam naučio od njega za nekoliko meseci, nisam za celu karijeru”, rekao je Kalafjori zimus.

Motina Bolonja je bila hit Serije A, a Kalafjori jedan od nosilaca igre u istorijskom pohodu ka Ligi šampiona. Već na sredini sezone je poečo da privlači pažnju većih klubova, a cena da mu skače iz meseca u mesec. Malo po malo su počeli da se javljaju Liverpul, Leverkuzen, Milan, čak i Real Madrid ga je gledao, ali će Kalafjori na kraju kod Mote u Juventus. Nastaviće u Torinu saradnju iz Bolonje jer je jedan od uslova novog trenera Bjankoera bio da mu dovedu komandanta odbrane iz Bolonje. Ostaje da se klubovi dogovore. Juventus je uoči EP nudio 25.000.000 evra, Bolonja tražila 40.000.000, a cena je sada 50.000.000 evropskih novčanica. I Bolonja neće imati milosti u pregovorima jer polovina obeštećenja ide Bazelu…

Sjajna sezona na Dal’Ari je Kalafjorija prvi put pribliižila i reprezentacije Italije. Do pre mesec dana nikada nije zaigrao za Azure, ali je Spaleti morao pozivom na širi spisak da nagradi sjajnu igre 22-godišnjeg defanzivca u Bolonji. Da se nisu povredili Aćerbi i Skalvini, pitanje je da li bi Kalafjori uopšte i putovao u Nemačku. Ali, kako su dvojica štopera otpala, Spaleti ga je poveo i hrabro mu pružio šansu da startuje pre Bonđorna koji se najavljivao kao parnjak Bastoniju u srcu odbrane. Nije odsutao od njega ni posle autogola protiv Španije. Sve mu se vratilo sinoćnjom partijom u kojoj ga hrvatski reprezentativci nijednom nisu prošli i u kojoj je slalomom od 50 metara u poslednjem napadu odradio ogroman posao kod gola Zakanjija.

“Ni sam ne znam odakle sam skupio energiju da krenem u taj poslednji napad. Samo sam osetio da moram da vratim reprezentaciji nešto zauzvrat zbog autogola kojom sam postigao i doveo nas blizu eliminacije”, rekao je Rikardo Kalafjori sinoć posle meča protiv Hrvatske.

Koliko su Italijani ponosni na njegovu partiju, toliko ih već sada hvata strah pred meč osmine finala protiv Švajcarske u kojem Kalafjori neće igrati. Protiv Hrvatske je zaradio suspendujući žuti karton i moraće da preskoči okršaj sa Švajcarcima i saigračima iz Bolonje Endojeom, Frojlerom i Ebišerom.

Šta god da bude u tom meču i kako god Italija da prođe, Kalafjori je već sada siguran dobitak za njen fudbal. Tek su mu 22 godine i tek će da raste i napreduje. Za sada podseća na Nesta, Maldinija, Kanavara po frizuri, stasu, eleganciji… Ali, ima i skoro celu karijeru ispred sebe da fudbalski priđe blistavim umovima odbrambene igre. Može Italija da bude ovakva i onakva. Ali, golmane i štopere će uvek imati.


tagovi

EURO 2024fudbalska reprezentacija ItalijeRikardo Kalafjori

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara