Hteli ga Real i Barselona, a mogao bi da postane prvi rođeni Filipinac u NBA ligi

Vreme čitanja: 3min | pon. 30.03.20. | 18:35

Priča o Kaju Sotu, koji je pre nepunih godinu dana odmeravao snage sa mladim srpskim košarkašima

Nije prošlo ni punih godinu dana od kako smo imali priliku da ispratimo naše mlade košarkaše na šampionatima svih uzrasnih kategorija. Uspeh je nažalost izostao, ali smo pored naših novih nada imali priliku da vidimo i kako stoji ostatak sveta kada je razvoj novih talenata u pitanju. I nekako nismo mogli da u čitavoj toj priči izostavimo jednog igrača.

O njemu se danas priča više nego ikada, a eto pre samo 200 dana imao je priliku da odmeri snage i sa reprezentacijom Srbije. Kaj Soto se tako našao na radaru Real Madrida, Barselone, Baskonije, Estudijantesa, a dobio je i veoma ozbiljnu ponudu iz berlinske Albe. Sa svojih 17 godina i 219 centimetara visine, ovaj Filipinac polako je počeo da privlači pažnju brojnih NBA klubova.
"Još se nije desilo da jedan rođeni Filipinac zaigra u NBA ligi. Voleo bih da postanem prvi koji će to da učini i da dokažem svima da mi to možemo. Cenim ljude koji me prate, jer mi daju dodatnu motivaciju i želim da ih učinim ponosnim", započeo je Soto priču za američki Bličer Riport.

Izabrane vesti

Još kao mali, shvatio je da će košarka biti nešto čime će se baviti tokom života. Njegov otac Ervin je bio profesionalni košarkaš, koji je nastupao u državnim nadmetanjima na filipinskim ostrvima.
"Otac mi je uvek govorio da gledam filmove o Hakimu Olajdžuvonu, Timu Dankanu i ostalima. Poslušao sam ga i to sam radio svakog dana. On se profesionalno bavio košarkom na Filipinima i bukvalno me je naučio svemu što danas znam. Uvek me je terao da se fokusiram na rad nogama i kako da dođem u poziciju za lakši šut", ističe Soto.

Budući prospekt dotakao se činjenice da je košarka ubedljivo najpopularniji sport na Filipinima. Retko koja zemlja može da se pohvali ovim podatkom.
"Košarka je kao religija na Filipinima. Kuda god da pođete, videćete bar jedan teren i nekoga kako igra. To samo pokazuje koliko volimo ovaj sport u našoj zemlji".

Za razliku od svog oca, Kaj Soto odlučio se da mlađe kategorije prođe kroz koledž na teritoriji SAD-a. Filipinac ističe da mu taj stil rada znatno više prija.
"Treninzi u SAD-u su znatno drugačiji, pošto su treneri posvećeniji svakom od igrača i traže od njih. Dobijam dosta samopouzdanja radeći na takav način".

Svet je zapravo upoznao Kaja Sota na turniru mladih nada NBA lige, koji se održava svakog leta, a na kojem je između ostalog učestvovao i srpski košarkaš, Aleksej Pokuševski, koji trenutno nastupa za Olimpijakos.
"Bio je to odličan turnir za mene. Imao sam mogućnost da igram sa najboljim igračima na svetu u mom uzrastu i da radim sa izuzetnim trenerima, izvukao sam maksimum", zaključuje Soto.

Filipinac inače igra na centarskoj poziciji, a trenutno igra na koledžu TSF u Misuriju. Vrlo verovatno ćemo njegovo umeće uskoro videti na sceni Martovskog ludila, kada se ono ponovo bude vratilo naredne godine.

Foto: FIBA World Cup U19 - 2019


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara