(©MN Press)
(©MN Press)

Šteta što Vojvodina i Novi Sad ne igraju u istom rangu: Stara dama se mučila, pa u finišu slomila Kanarince

Vreme čitanja: 5min | sre. 01.11.23. | 21:23

Trijumf Vojvodine nad RFK-om u gradskom derbiju, na veoma lepo popunjenom “Karađorđu”– 2:0

Da nije takmičenja Kupa Srbije, verovatno bi vremenom nekadašnje ogromno rivalstvo između RFK-a Novi Sad i Vojvodine potpuno iščezlo poput jutarnje rose, jer već duže od tri decenije ova dva novosadska kluba ne igraju u istom rangu. Ovako ih s vremena na vreme spoje kuglice na žrebu, pa se plamen derbija kako-tako održava.

Pa makar i jednom u dve decenije, koliko je prošlo od poslednjeg meča Stare dame i popularnih Kanarinaca (još je bila zajednica Srbija i Crna Gora), kada je Vojvodina prošla u narednu rundu posle penal lutrije. Večeras je posle dugo vremena oživeo rivalitet, čemu je na “Karađorđu” svedočilo blizu 7.000 gledalaca, gde su žuto-plavi bili samo nominalni domaćini, a Vojvodina je, uz dosta muke, opravdala ulogu velikog favorita i domogla se osmine finala najmasovnijeg takmičenja u državi – 2:0 (0:0).

Izabrane vesti

I ne samo to, Stara dama iako je kroz istoriju bila uspešnija, tek danas je konačno uspela da povede u međusobnim okršajima protiv gradskog rivala. Do ovog susreta bili su izjednačeni, na 12 mečeva obe ekipe su imale po četiri pobede, četiri poraza i isto toliko remija (računajući osnovnih 90 minuta utakmica), a sada su crveno-beli na jednoj pobedi više, barem do sledećeg susreta za koji je jako teško prognozirati kada će se ponovo odigrati. Jer žuto-plavi se bore za opstanak u Mozzart Bet Prvoj ligi, a s druge strane Voša napada evropsku zonu.

Odolevao je prvoligaš pod naletima Vojvodine skoro 80 minuta, imali su Kanarinci šanse da povedu (najbolju propustio Krstić na isteku jednog časa igre), ali je to na kraju četa Ranka Popovića kao kvalitetnija ekipa umela da kazni. Kanarince je načeo Dejan Zukić novim pogotkom glavom posle kornera, nakon dobrog centaršuta Andrije Radulovića u 78. minutu, a samo pet minuta kasnije danas rezervista Aleksa Vukanović stavio je tačku na gradski derbi i overio plasman Vojvodine u narednu rundu Kupa. Tako je momak iz Gajdobre nastavio odličnu golgetersku formu, a kod ovog gola velike zasluge idu i Andriji Raduloviću, koji je prethodno dobro šutirao, a odbitak iza leđa Đulčića rutinski smestio Vošin špic.

Može se reći da je zaista prava šteta što se Vojvodina i RFK Novi Sad ne sastaju češće, jer pomenuta brojka na stadionu, i to radnim danom, dovoljno pokazuje koliko su se Novosađani uželeli ovog derbija. Igrala je Vojvodina prethodnih sezona gradske derbije u prvenstvu sa Proleterom i Mladosti GAT, ali ti susreti ne mogu da se porede sa ovim. Videlo se ove noći da u Srpskoj Atini samo okršaj ova dva tima podrazumeva pravo rivalstvo. “Karađorđe” bude bolje popunjen jedino kada Vojvodini gostuju beogradski “večiti” ili kada se igra evropski meč. Veliki broj zainteresovanih čekao je red ispred blagajne i kada je meč počeo, tako da se stadion punio i do 30. minuta susreta.

Vojvodina je od početka, sasvim očekivano, imala posed i inicijativu, dok su žuto-plavi čekali svoju šansu iz tranzicije. Opasan je po nominalne domaćine dva puta posle kornera bio Lazar Rosić, ali je na mestu bio čuvar mreže Novog Sada Danilo Đulčić. Istakao se i prilikom dobrog pokušaja Milana Lazarevića sa distance, kada je loptu skrenuo u korner. Oslobodili su se početnog naleta Vojvodine izabranici Vidaka Bratića i onda pokazali želju da se nadigravaju sa favorizovanim rivalom. Iz tog hrabrijeg pristupa su se i rodile dve šanse. Najpre je sredinom prvog poluvremena Aleksandar Rac izmamio uzdahe simpatizera Kanarinaca, kada je pokušao sa 30 metara da lobuje Toromana, ali je ipak bio neprecizan.

Dao je taj prvi udarac ka golu Stare dame elan članu Mozzart Bet Prve lige, pa je usledio još jedan opasan napad, kada je udarac Varge izblokirao Crnomarković i tako verovatno sprečio vođstvo domaćih. Voša je imala do kraja prvog poluvremena mnogo veći posed, ali nisu izabranici Ranka Popovića umeli da pronađu pukotinu u dobro postavljenoj odbrani RFK Novog Sada.

Odmah je početkom drugog dela reagovao strateg Stare dame, poslavši u igru Aleksu Vukanovića i Filipa Malbašića, koji je počeo da pravi razliku. A, kakvu su šansu propustiili Kanarinci da šokiraju Vojvodinu na isteku časa igre... Žaliće za njom mnogo. Dugo je padala lopta, kao na usporenom snimku, dočekao je na levoj strani Branislav Krstić, imao sve vreme sveta da se namesti, ali nakon udarca preko gola navijači žuto-plavih su se držali za glavu, sa nevericom.

I naravno da je Stara dama to znala da kazni. Igrao se 78. minut kada je Dejan Zukić glavom iz kornera matirao večeras sjajnog Đulčića. A onda tri minuta kasnije tačku na utakmicu stavio je Aleksa Vukanović, potvrdivši plasman Voše u osminu finala masovnijeg takmičenja.

1/16 FINALA KUPA SRBIJE

RFK NOVI SAD – VOJVODINA 0:2 (0:0)

 /Zukić 78, Vukanović 83 /

Novi Sad

Stadion: Karađorđe

Gledalaca: 7.000

Sudija: David Matić

RFK NOVI SAD: Đulčić, Varga, Rađen, Krstić (od 79. Gajić), Blagojević (od 71. Ilić), Vrekić (od 79. Rakić), Čolić (od 71. Vlalukin), Jevremović, Rac, Msanga, Serdar.

VOJVODINA: Toroman, Lazarević, Crnomarković (od 85. Jeličić), Rosić, Bukinac, Miletić (od 46. Malbašić), Milosavljević, Radulović (od 88. Butraković), Zukić, Nikolić (od 65. Kajević), Ivanović (od 46. Vukanović).

KUP SRBIJE, ŠESNAESTINA FINALA

BASK – Radnički 1923 2:4 (1:1)

Dinamo Pančevo - Voždovac 0:5 (0:4)

Grafičar – Spartak Subotica 2:0 (0:0)

Inđija – Kolubara 4:1 (1:1)

Jedinstvo Ub – Partizan 0:1 (0:0)

OFK Vršac – Mladost Lučani 3:1 (2:0)

Radnički Sremska Mitrovica – Radnik Surdulica 2:0 (2:0)

Sloboda Užice – Napredak Kruševac 0:0, posle penala 4:5

Radnički Novi Beograd - Čukarički 0:0, posle penala 3:5

IMT - Javor 1:1, posle penala 2:4

Mačva - Mladost Novi Sad 0:1 (0:1)

Železničar Pančevo - Novi Pazar 0:1 (0:0)

Metalac - Radnički Niš 0:3 (0:2)

RFK Novi Sad - Vojvodina 0:2 (0:0)

Ranije

Smederevo – TSC 1:1 (penalma 5:4)

Trajal – Crvena zvezda 0:6



tagovi

FK VojvodinaRFK Novi SadKup Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara