Masimilijano Alegri (© Reuters)
Masimilijano Alegri (© Reuters)

Staromodni Maks o modernom fudbalu: Kopiramo Gvardiolu već 15 godina, a ne vidimo da se promenio

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.04.22. | 11:47

„Komično je da potencirate kako bi trebalo da se igra dopadljiv fudbal, a prvi se fokusirate isključivo na rezultat“, kaže trener Juventusa

Retko koji trener u Italiji uživa veliku reputaciju kao Masimilijano Alegri. Slovi za jednog od najboljih poznavalaca igre, dobro upućeni kažu da ima razrađenih više od 1.000 taktičkih šema, detaljista je i nikad nije zadovoljan. Čak ni kad njegov tim izbori pobedu vredne približavanju još jednom plasmanu u Ligu šampiona.

Jeste Juventus pokorio Sardiniju (2:1), nije njegov šef struke impresioniran. Posebno ne utiskom kreiranim u javnosti, varljom od sedmice do sedmice, zavisno od njegovog veličanstva rezultata.

Izabrane vesti

To izjeda Maksa.

Niko ne voli da gubi, pa ni ja. Zato više volim kad pljušte kritike kad pobedimo, a igramo loše. Primera radi, niko se ne seća ili niko ne priča kako smo izgledaliu u Derbiju Italije pre samo sedam dana. Svi pominju kako Inter maršira ka Skudetu, niko da skrene pažnju kako smo igrali“, upozorava Alegri podsetivši da je Stara dama veći deo utakmice sa aktuelnim prvakom delovala uverljivije i propuštala šanse.

Na kraju je izgubila 0:1.

Nikad ne znate u kom pravcu će se utakmice razviti. I ova na Sardenja areni je mogla drugačije da se okonča. Komično je da predstavnici medija stalno potenciraju kako bi trebalo da se igra lep, dopadljiv, fudbal, a prvi će se fokusirati isključivo na rezultat“.

Naveo je konkretan primer:

Srećom ne čitam portale, niti pratim društvene mreže, ali su mi saradnici i prijatelji preneli da su navijači na njima bili odušljeni kako smo izgledali u prvih 75 minuta susreta sa Viljarealom. Svi su nas hvalili. Čim smo primili gol, igru Juventusa su okarakterisali kao propast. Jedno s drugim ne ide. Nema smisla. Izdanje je uvek isto, jedino se menja rezultat. Uživam dok slušam krkitike, samo me iritira kad s vremena na vreme neko pretera“.

Na primer, posle eliminacije od Španaca i(li) poraza od Nerazura koji je, verovatno, značio oproštaj od šampionskih snova.

„Ne govorimo samo u Juventusu, već o fudbalu uopšteno. Dajte da pričamo o abedeci fudbala, predju lopte, oslobađanju od čuvara“.

Još nešto primećuje bivši šef stručnog štaba Milana:

Italija je četiri puta bila prvak sveta, izradila sopstveni stil, ali već 15 godina pokušavamo da pratimo šta radi Pep Gvardiola, ne shvatajući da se Katalonac i sam promenio. To je primetio još Fabio Kapelo. Kad sam ja govorio da shvatam zašto Pep drži golmana duboko u polju mnogi nisu razumeli. Onda sam morao da objašnjavam doslovce“.

Dušan Vlahović posle gola Kaljariju (© Reuters)Dušan Vlahović posle gola Kaljariju (© Reuters)

Govorio je Alegri detaljno i o Paulo Dibali, asistentu za odlučujući gol Dušana Vlahovića u subotu veče protiv Kaljarija. Jednoj od završnih akcija u crno-belom dresu koji će skinuti na kraju sezone.

„Njegov doprinos je bio vitalan. Obožavam fudbalere sposobne da kontrolišu loptu. Pomalo sam starodomodan i deluje mi da više pažnje moramo da posvetimo edukaciji talenata u mlađim kategorijama, da se bavimo osnovnim detaljima poput tehnike. Sve priče imaju kraj, pa i Dibalina. Desi se razvod između muža i žene, treneri i igrači napuštaju klubove, sve je to prirodno, deo života. Dibala najviše zbog povreda igra sad igrač kakav je bio i kakav može, međutim, dokazao je da je vrhunski profesionalac, iako ne želi da obnovi ugovor“.

Na kraju i „koja“ o Dušanu Vlahoviću. O očima navijača junaku zbog gola za 2:1, a kod trenera...

Moramo da uzmemo u obzir činjenicu da su Vlahoviću 22, a da već godnu i po ima ulogu startera u Kalču. U Juventusu je pritisak drugačiji nego u Fjorentini. Totalno će „narasti“ kad bude počeo da upravlja svojom energijom. Mora da poboljša kontrolu lopte, s vremena na vreme mu beži“.

Umesto zaključka:

Vlahović je tvrdoglav, taj inat u njemu ga je i doveo go gola“, ocenio je Masimilijano Alegri, indirektno hvaleći centarfora srpske reprezentacije.


tagovi

JuventusPaulo DibalaalegriMasimilijano AlegriDušan Vlahović

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara