Crno-beli posle derbija (©MN Press)
Crno-beli posle derbija (©MN Press)

Stanojevićeva analiza: Zašto Partizan nije mogao ofanzivnije u derbiju i da li je Natho na klupi greška ili ne

Vreme čitanja: 3min | uto. 19.04.22. | 16:06

Aleksandar Stanojević još malo o taktičkim zamislima

Crvena zvezda bez ijedne prave šanse, Partizan je bar imao za čim da žali, prvenstveno za zicerom Nemanje Terzića sa početka 167. večitog derbija. Pa opet, posle meča crveno-beli su bili zadovoljniji, jer su sačuvali dva boda prednosti nad jedinim rivalom u šampionskoj trci, dok je deo fudbalske javnosti zamerio Partizanovom treneru Aleksandru Stanojeviću što u finišu meča nije naredio frontalni juriš i svim silama krenuo po pobednički gol.

Tri dana posle derbija, šef struke crno-belih smireno pojašnjava te taktičke finese, o kojima se inače retko govori u sprkom fudbalu. I tvrdi: nije baš da je imao mnogo izbora.

Izabrane vesti

Evo, kažite mi, koje izmene?“, počeo je Stanojević malo taktičko predavanje.

Kad je konkretno upitan za Bibarsa Natha...

Sad ću vam reći. Naravno, nismo zadovoljni kad ne pobedimo. Ali zadovoljan sam šta smo pokazali... Ne mogu da kažem da smo bolji, jer uvek sam realan i govorim iz ugla struke, ali mogu da kažem da smo tu. Srećan sam i ponosan sam što kad mi stanemo između nas, mi igrači i trener, kad se pogledamo u oči, mi znamo kako stvari stoje. To šta ko piše, to je nešto drugo, ali mi znamo. Sa te strane se osećam, da smo protiv jedne dobre ekipe bili bolji u tom trenutku, na toj utakmici“.

Nazad na te zahteve za ofanzivnijom postavkom u finišu...

Ako gledate izmene, trenutak kada sam ja izveo po mom mišljenju najofanzivniji sastav, to je bilo kad je Lazar Marković ušao, a Kvinsi Menig bio u špicu, ja nemam ofanzivniji sastav. Igrali smo prošli derbi sa Nathom, jednostavno se nije ta formacija dobro pokazalo. Zato sam probao sa Rikardom Gomešom, Markovićem, Menigom i Terzićem. Mogao sam sam možda da ubacim Marka Milovanovića, ali izgubili bismo u sredini“, objašnjava Stanojević.

Naglašava da treba sagledati i neke objektivne okolnosti.

U poslednjih pet minuta jednostavno neki igrači nisu mogli. Pitali smo se 75 minuta, ali ritam diktira, ne možete svih 90. Rikardo i Menig su se potrošili. Jedina ofanzivnija varijanta bi bila sa Milovanovićem, ali pitanje je šta bi bilo. U tom trenutku je Zvezda počela da napada. Nije problem rizikovati, mnogo puta sam to uradio, ali...

Takva odluka ipak ne znači da je Stanojević precrtao Natha, naprotiv.

Vidite i sami kako je ušao u tih pet minuta, da se trudio. Maksimalno se ponašao, on je veliki profesionalac. Nekad imate taktičke stvari koje... To što Natho nije počeo utakmicu se pokazala kao dobra. Bili smo bolji, odigrali dobar derbi. Ne znači da je on sam razlog. Prvi derbi u sezoni je dao gol, isto smo odigrali dobru utakmicu, bili za nijansu bolji. Prosto, svi su ovde profesionalci. Znaju da je pet minuta ulaska u igru značajno kao i 55“.

I još malo o Nathu...

Fudbalski je sigurno želeo da igra. Meni je najvažnije da sam ga i tih pet minuta video izuzetno motivisanog. I juče na treningu takođe. I u Surdulici je igrao povređen. Ne pamtim stranca da je igrao tako za tim, svakog trenutka je bio tu za ekipu, svaka mu čast, samo to mogu da kažem“.


tagovi

Aleksandar Stanojević167. večiti derbiBibars Natho

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara