Jug Stanojev protiv Partizana (©Starsport)
Jug Stanojev protiv Partizana (©Starsport)

Stanojev o odlasku u Kairat: U Srbiji se unapred zna šampion, u Kazahstanu ne

Vreme čitanja: 3min | pon. 26.08.24. | 13:29

Nekadašnji omladinac Crvene zvezde i prvotimac TSC Bačke Topole i Spartaka u Almati je došao pre nepuna dva meseca, što mu je bilo dovoljno vremena da vidi kako stoje stvari

Bivši omladinski reprezentativac Srbije Jug Stanojev prošao je školu Crvene zvezde, ali nikada nije debitovao za crveno-bele. Seniorsku karijeru je gradio preko TSC Bačke Topole i subotičkog Spartaka, a ovog leta je pronašao prvi inostrani angažman – pojačao je kazahstanskog velikana Kairat. Došao je usred sezone, a trenutno je u dobroj prilici da osvoji prvi trofej u karijeri. Posle 17 kola Kairat je lider na tabeli.

Stanojev je u prethodna dva meseca stigao da odigra šest utakmica za Kazahstance, četiri prvenstvene i dve u nacionalnom kupu. Još uvek nije postigao ni gol, ni asistenciju, ali ostavio je dobar prvi utisak.

Izabrane vesti

Zato, tamošnji portal Sport.kz je napravio intervju sa 25-godišnjim krilnim fudbalerom, a tom prilikom je Novosađanin otkrio kako je došlo do njegovog transfera iz Spartaka u Kairat. Pomenimo i to, od njegove prodaje su Golubovi zaradili 250.000 evra.

Ključni faktor mog transfera u Kairat je bio poziv od strane trenera Aleksandra Keržakova i njegovih asistenata. Znao sam da je Kazahstan velika zemlja, mislim da je deveta na čitavom svetu. Takođe sam znao da je to država bogata naftom i gasom. Čuo sam o gostoprimstvu Kazahstanaca, u šta sam se lično uverio tokom mog kratkog boravka u Almatiju. Vrlo sam srećan. Znam mnogo više o fudbalu u Kazahstanu. Dok sam igrao za omladince Crvene zvezde, prvi tim jeigrao protiv Kairata u evropskim kvalifikacijama. Pratio sam te utakmice, jer je moj rođak Aleksandar Katai igrao za Zvezdu. Sećam se da mi je rekao kako je Kairat ozbiljan klub. Takođe, moj bivši saigrač Dušan Jovančić je igrao dugo u Kazahstanu, kao i moj prijatelj Predrag Govedarica. Dobio sam puno informacija pre dolaska ovde, razgovarao sam i sa bivšim Kairatovim igračima Radetom Dugalićem i Nebojšom Kosovićem“, kazao je Stanojev za Sport.

Keržakov je bio veliki igrač, dugogodišnji ruski reprezentativac, ali zasad mu trenerska karijera nije tako uspešna. Nije se ni u srpskom fudbalu zadržao dovoljno dugo, ali sada iz Kazahstana pokušava da se lansira i preporuči većim ruskim klubovima.

Keržakov i ja smo radili zajedno u Spartaku. Svideo mi se njegov pogled na fudbal. On je još uvek mlad trener, a svi znamo za koje klubove je igrao tokom karijere i šta je sve osvojio. Nadam se da ćemo zajedno uspeti da mu ponovimo te uspehe i u trenerskoj karijeri“.

Stanojev je uporedio srpski i kazahstanski fudbal. Izneo je jednu veliku razliku.

Za ovo kratko vreme ovde zaključio sam da je nivo fudbala u Kazahstanu na visokom nivou. Ako bismo poredili kvalitet fudbala ovde i u Srbiji, mislim da su na sličnom nivou. Uz bitnu razliku, u Srbiji se uvek zna unapred ko će da bude šampion, dok to ovde nije slučaj

Kairat sedam kola pre kraja šampionata ima 32 poena, jedan više od Aktobea, a dva od aktuelnog šampiona Ordabasija. Problem je što branilac titule ima dve odigrane utakmice manje. Takođe, Astana bi mogla da se priključi borbi za vrh iako trenutno ima 14 poena manje od ekipe iz Almatija. Odigrala je samo 13 utakmica, odnosno može da osvoji kroz te zaostale mečeve 12 bodova. Do kraja sezone Kazahstance očekuje veoma uzbudljiva borba za tron.

Trenutna pozicija na tabeli pokazuje da imamo sjajne šanse da osvojimo titulu. Verujte mi, uradićemo sve što možemo da to ostvarimo. Naravno, velika je šteta što klub ove veličine ne igra u evropskim takmičenjima. Takva je situacija, ali to može da se protumači i kao prednost u odnosu na klubove koji igraju u Evropi. Svakako ćemo probati da iskoristimo to“, zaključio je Stanojev.



tagovi

Jug StanojevKajrat AlmatiKazahstan 1Mozzart Bet SuperligaSuperliga Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara