Stanković u lavirintu formacija – Milojevića je izdao sistem sa trojicom pozadi

Vreme čitanja: 3min | sre. 29.01.20. | 09:01

Crveno-beli danas igraju protiv Vardara (15 časova)

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Turske)

Na prvom zvaničnom treningu novi trener Crvene zvezde Dejan Stanković je rekao kako želi da izmeni ličnu kartu igre matičnog kluba. Kasnije su do novinara dolazile poluzvanične informacije da neće biti velikog odstupanja od principa i sistema igre Vladana Milojevića, koje su bivšeg šefa lansirali u istoriju kluba sa Marakane, međutim...

Izabrane vesti

Prvi meč protiv Arke, kao i onaj na Kipru sa Arisom, bio je više od samog nagoveštaja da će Stanković možda biti spreman da rizikuje i posle prvih zajedničkih priprema udari pečat. Protiv poljskog prvoligaša Crvena zvezda je meč počela sa dvojicom napadača, što je svakako odluka po volji navijača, ali pitanje je kakvu bi prođu imala protiv objektivno jačih rivala. Kasnije je, od početka drugog poluvremena, igrala u formaciji 3-4-3 i značajno popravila utisak. Arka se u tom delu meča ništa nije pitala, jer su predstavnici mlađeg naraštaja Željko Gavrić i Veljko Nikolić razigrali kompletan tim, dok je nešto povučeniji Boaći bio jako opasan.

Gledajući profesionalni put Dejana Stankovića, u uticaj Italije na njegovu filozofiju, ne bi nas iznenadilo da i na početku sezone mladi stručnjak promoviše postavu sa trojicom štopera. Posebno, što potencijalni reprezentativci Milan Rodić i Marko Gobeljić mogu da mu odrade veliki posao po bokovima.

Fudbalski teoretičari, međutim, kažu da je pomenuti sistem vrlo „pipav“ i da lako može da pretvori u igralište stradanja stručnjaka koji ga forsira. I da zahteva ozbiljno vreme kako bi bio uigran za visoke kriterijume, kakvi važe u Crvenoj zvezdi. Uostalom, o tome je svojevremeno pričao i aktuelni trener Intera Antonio Konte, koji je u sistemu sa trojicom štopera oduševio Englesku. I na kraju postao šampion sa Čelsijem.

Imamo i primer Vladana Milojevića. Često je pribegavao takvom sistemu u Čukaričkom i bio više nego uspešan. U Zvezdi je uglavnom forsirao 4-2-3-1 i povremeno u domaćem prvenstvu menjao sistem. Manje zbog potrebe, više zbog pokušaja da stavi rebus pred analitičare rivala u Ligi Evrope i Ligi šampiona. Kockao se u Krasnodaru kada mu je vodila bila do grla, a Milojević pogodio centar mete odlukom da umesto Anđelkovića zaigra Pešić, i da prekomponovana odbrana pokuša da zaustavi ruske nalete u finišu meča.

Kad je jedini put želeo da se kocka sa tom formacijom, u poslednjem večitom derbiju, Vladan Milojević je pogrešio. Niti je dobio veći posed što je bio cilj, niti je imao mirnoću u pasu, niti je Zvezdina odbrana sa Degenekom, Milunovićem i Pankovim bila neprobojna… Bio je to Milojevićev faktor iznenađenja, koji nije imao prođu.

Stanković će imati bar malo više vremena. Naravno, uvek postoji mogućnost skrivanja aduta i istinskih namera, mada je pitanje koliko je to moguće u 2020. kada je lako doći do onog što vas interesuje. Mada, Stanković je zasad prilično tajnovit. Ponaša se kao da je već u prvenstvu i takmičenju, koje za njega počinje od nule…

Za danas je zakazana provera protiv Vardara (15 časova). Sluti da će ponovo dva tima igrati po 45 minuta, a da će ono pravo krenuti od Ludogoreca (1. februar). Tada bi stvarno trebalo da se naslute Stankovićeve ideje...

(FOTO: FK Crvena zvezda)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara